Letnia sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami. Rewelacyjne połączenie kilku prostych składników. Poznaj przepis na szybką sałatkę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lekka i wyrazista w smaku sałatka z fasolką szparagową to najlepsza przekąska na lato. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekka i wyrazista w smaku sałatka z fasolką szparagową to najlepsza przekąska na lato. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszną przekąskę lub lekki obiad? Wypróbuj mój przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i młodych ziemniaków z pysznym i wyrazistym sosem z musztardą francuską. To świetne letnie danie z sezonowych składników, przy którym się nie napracujesz. Przekonaj się, jaka jest smaczna. Gorąco zachęcam!

W skrócie:

Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Sezon na fasolkę szparagową trwa w lipcu i sierpniu. To bardzo zdrowe i smaczne warzywo, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej diety. Polecam pyszną sałatkę z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Rzodkiewka dodaje sałatce odrobinę chrupkości, a szczypiorek nieco ostrości. Całość podkreśla wyrazisty sos winegret z czosnkiem oraz delikatną francuską musztardą z ziarenkami gorczycy.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i ziemniaków

czas przygotowania: 10 minut + ugotowanie warzyw
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • ok. 10 młodych ziemniaków lub ziemniaków sałatkowych,
  • ok. 10 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 120 g sera feta,

sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku świeżego,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej?

  1. Ziemniaki umyj, oczyść i wrzuć do osolonej wrzącej wody. Gotuj ok. 20 minut. Wystudź.
  2. Fasolkę umyj, odetnij końce i przełóż do garnka z zimną wodą, łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Gotuj do ok.10 minut, aż będzie miękka. Odcedź i wystudź.
  3. Na dużym półmisku lub w misce ułóż ziemniaki pokrojone w ćwiartki.
  4. Dodaj fasolkę szparagową i pokrojone w plasterki rzodkiewki.
  5. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w kostki serem feta.
  6. Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę.
  7. Wymieszaj sałatkę. Gotowe.
Lekka i wyrazista w smaku sałatka z fasolką szparagową to najlepsza przekąska na lato. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Letnia sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami. Rewelacyj...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni