W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną zupę z fasolki szparagowej. Możesz ją zrobić zarówno z żółtej, jak i zielonej fasolki – nie ma to znaczenia. Oczywiście zupa będzie najsmaczniejsza latem, kiedy trwa sezon na fasolkę. Z powodzeniem przyrządzisz ją także zimą z mrożonej fasolki. Wystarczy dodać kilka innych warzyw, takich jak młode ziemniaki i marchew oraz zagotować je w bulionie. Jakie przyprawy pasują do zupy z fasolki szparagowej? U mnie sprawdzają się liście laurowe oraz koperek. Nie ma co przesadzać z ziołami, ponieważ zupa powinna pozostać dość łagodna w smaku i lekka. Latem nie dodaję do niej nawet śmietany, lubię kiedy jest klarowna. Jednak zimą spokojnie możesz zabielić zupę. Z dodatkiem śmietany, czy makaronu będzie bardziej sycąca.
Zupa z fasolki szparagowej
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
400 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej,
5 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 l bulionu,
1 cebula,
4 łyżki zielonego groszku (może być mrożony),
liście laurowe,
koperek,
sól,
łyżka masła.
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?
Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew umyłam i obrałam. Pokroiłam w kostkę.
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojone warzywa i dusiłam 5 minut.
Zalałam warzywa bulionem i gotowałam 10 minut.
Wrzuciłam pokrojoną fasolkę i groszek, dodałam ziele angielskie i gotowałam jeszcze 7 minut. Posoliłam.
Gotową zupę posypałam posiekanym koperkiem. Zupę możesz także zabielić odrobiną śmietany.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
