Aromatyczna zupa z fasolki szparagowej. Najlepiej smakuje latem, z dodatkiem młodych warzyw. Warto zrobić ją właśnie teraz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa z fasolki szparagowej to pomysł na tani obiad
Zupa z fasolki szparagowej to pomysł na tani obiad 123rf/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Zupa z żółtej albo zielonej fasolki szparagowej jest delikatna w smaku, ale aromatyczna. Najlepiej przyrządzać ją latem, w sezonie na fasolkę. Ten przepis sprawdzi się także zimą, gdy mamy fasolkę mrożoną. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i pożywna. Swoją prostotą z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną zupę z fasolki szparagowej. Możesz ją zrobić zarówno z żółtej, jak i zielonej fasolki – nie ma to znaczenia. Oczywiście zupa będzie najsmaczniejsza latem, kiedy trwa sezon na fasolkę. Z powodzeniem przyrządzisz ją także zimą z mrożonej fasolki. Wystarczy dodać kilka innych warzyw, takich jak młode ziemniaki i marchew oraz zagotować je w bulionie. Jakie przyprawy pasują do zupy z fasolki szparagowej? U mnie sprawdzają się liście laurowe oraz koperek. Nie ma co przesadzać z ziołami, ponieważ zupa powinna pozostać dość łagodna w smaku i lekka. Latem nie dodaję do niej nawet śmietany, lubię kiedy jest klarowna. Jednak zimą spokojnie możesz zabielić zupę. Z dodatkiem śmietany, czy makaronu będzie bardziej sycąca.

Zupa z fasolki szparagowej

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej,

  • 5 ziemniaków,

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1 l bulionu,

  • 1 cebula,

  • 4 łyżki zielonego groszku (może być mrożony),

  • liście laurowe,

  • koperek,

  • sól,

  • łyżka masła.

Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?

  1. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew umyłam i obrałam. Pokroiłam w kostkę.

  2. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojone warzywa i dusiłam 5 minut.

  4. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam 10 minut.

  5. Wrzuciłam pokrojoną fasolkę i groszek, dodałam ziele angielskie i gotowałam jeszcze 7 minut. Posoliłam.

  6. Gotową zupę posypałam posiekanym koperkiem. Zupę możesz także zabielić odrobiną śmietany.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni