Aromatyczna zupa z fasolki szparagowej. Najlepiej smakuje latem, z dodatkiem młodych warzyw. Warto zrobić ją właśnie teraz

Karolina Głogowska
Zupa z fasolki szparagowej to pomysł na tani obiad
Zupa z fasolki szparagowej to pomysł na tani obiad 123rf/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Zupa z żółtej albo zielonej fasolki szparagowej jest delikatna w smaku, ale aromatyczna. Najlepiej przyrządzać ją latem, w sezonie na fasolkę. Ten przepis sprawdzi się także zimą, gdy mamy fasolkę mrożoną. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i pożywna. Swoją prostotą z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną zupę z fasolki szparagowej. Możesz ją zrobić zarówno z żółtej, jak i zielonej fasolki – nie ma to znaczenia. Oczywiście zupa będzie najsmaczniejsza latem, kiedy trwa sezon na fasolkę. Z powodzeniem przyrządzisz ją także zimą z mrożonej fasolki. Wystarczy dodać kilka innych warzyw, takich jak młode ziemniaki i marchew oraz zagotować je w bulionie. Jakie przyprawy pasują do zupy z fasolki szparagowej? U mnie sprawdzają się liście laurowe oraz koperek. Nie ma co przesadzać z ziołami, ponieważ zupa powinna pozostać dość łagodna w smaku i lekka. Latem nie dodaję do niej nawet śmietany, lubię kiedy jest klarowna. Jednak zimą spokojnie możesz zabielić zupę. Z dodatkiem śmietany, czy makaronu będzie bardziej sycąca.

Zupa z fasolki szparagowej

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej,

  • 5 ziemniaków,

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1 l bulionu,

  • 1 cebula,

  • 4 łyżki zielonego groszku (może być mrożony),

  • liście laurowe,

  • koperek,

  • sól,

  • łyżka masła.

Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?

  1. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew umyłam i obrałam. Pokroiłam w kostkę.

  2. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojone warzywa i dusiłam 5 minut.

  4. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam 10 minut.

  5. Wrzuciłam pokrojoną fasolkę i groszek, dodałam ziele angielskie i gotowałam jeszcze 7 minut. Posoliłam.

  6. Gotową zupę posypałam posiekanym koperkiem. Zupę możesz także zabielić odrobiną śmietany.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni