W skrócie:
Kasza jaglana przygotowywana jest z łuskanego ziarna prosta. Ugotowanie kaszy jaglanej, aby była smaczna, sypka i aromatyczna nie musi być trudne. Wystarczy przed ugotowaniem uprażyć ją na suchej patelni na niskiej mocy palnika, a następnie ugotować we wrzątku. Taka kasza może być doprawiona solą, pieprzem i okraszona masłem. Oto proste wskazówki potrzebne do zrobienia idealnej kaszy jaglanej.
Wybór kaszy jaglanej do gotowania
Na początku wybierz wysokiej jakości kaszę jaglaną. Możesz kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością lub sięgnąć po certyfikowane produkty w sklepach spożywczych. Nie powinna być długo przechowywana, gdyż z czasem jełczeje i staje się wtedy gorzka.
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
Na początku odmierz kaszę jaglaną. Jakie proporcje najlepiej zastosować? Na 100 g kaszy jaglanej powinno być użyte 200 ml wody.
Na sitku o drobnych oczkach przepłucz dokładnie ziarenka kaszy, aby usunąć nadmiar skrobi oraz ewentualne zanieczyszczenia.
Dokładnie odcedź kaszę z nadmiaru wody i osusz.
Wsyp kaszę jaglaną na suchą patelnię. Ziarenka kaszy po 3-5 minutach powinny się delikatnie zarumienić i zacząć przyjemnie pachnieć jak prażone orzechy.
Uprażoną kaszę jaglaną wsyp do wrzątku i gotuj przez 15 minut, aż będzie lekko twarda, ale nadająca się do zgryzienia.
W trakcie gotowania mieszaj kaszę, aby zapobiec jej przypaleniu. Jeśli widzisz, że kasza wchłonęła wodę pod koniec gotowania, zanim będzie miękka, dolej około 20 ml i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 5 minut. W ten sposób kasza jaglana stanie się miękka pod wpływem temperatury gorącego garnka.
Gotowanie kaszy jaglanej na mleku
Przepłukaną i uprażoną kaszę jaglaną wsyp do garnka i zalej szklanką wody. Dopraw szczyptą soli do smaku. Następnie doprowadź do wrzenia, gotuj na małej mocy palnika przez 5 minut, aż kasza jaglana wchłonie wodę. Wlej 2 szklanki mleka i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby kasza jaglana się nie przypaliła. Gotuj kaszę jaglaną przez 10 -15 minut, aż będzie miała kremową konsystencję.
Zastosowanie kaszy jaglanej
Uprażona i ugotowana kasza jaglana na sypko świetnie sprawdza się jako baza sałatek, dodatek do jednogarnkowych dań lub jako deser serwowany ze świeżymi owocami i ubitą śmietaną. Ugotowaną kaszę jaglaną możesz użyć także jako urozmaicenie domowych zup i zapiekanek. Możesz także dodać ją do porannej owsianki, aby wzbogacić konsystencję. Możesz także ugotować kaszę jaglaną na mleku. Taka kasza jaglana będzie delikatniejsza w smaku i przypadnie do gustu dzieciom. Polecam podawać ją ze świeżymi owocami, posiekanymi orzechami lub w trakcie gotowania doprawić cynamonem, kardamonem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Kulinaria

Niech te proste instrukcje pomogą ci ugotować najsmaczniejszą kaszę jaglaną do obiadu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl