Jak ugotować kaszę jaglaną? Idealny dodatek do sałatek i dań głównych. Jej zrobienie jest prostsze niż myślisz

Anna Daniluk
Ugotowanie kaszy jaglanej do obiadu może być problematyczne. Oto sposób na kaszę, która nie jest gorzka.
Ugotowanie kaszy jaglanej do obiadu może być problematyczne. Oto sposób na kaszę, która nie jest gorzka. 123rf.com/ziashusha/zdjęcie ilustracyjne
Kasza jaglana odpowiednio ugotowana potrafi zachwycić smakiem. Istnieje prosty trik na przygotowanie idealnej kaszy jaglanej do obiadu, która nie będzie gorzka i nie stanie się po ugotowaniu nieciekawą bryłą. Poznaj sposób na poprawę smaku i konsystencji ugotowanej kaszy jaglanej.

W skrócie:

Kasza jaglana przygotowywana jest z łuskanego ziarna prosta. Ugotowanie kaszy jaglanej, aby była smaczna, sypka i aromatyczna nie musi być trudne. Wystarczy przed ugotowaniem uprażyć ją na suchej patelni na niskiej mocy palnika, a następnie ugotować we wrzątku. Taka kasza może być doprawiona solą, pieprzem i okraszona masłem. Oto proste wskazówki potrzebne do zrobienia idealnej kaszy jaglanej.

Wybór kaszy jaglanej do gotowania

Na początku wybierz wysokiej jakości kaszę jaglaną. Możesz kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością lub sięgnąć po certyfikowane produkty w sklepach spożywczych. Nie powinna być długo przechowywana, gdyż z czasem jełczeje i staje się wtedy gorzka.

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Na początku odmierz kaszę jaglaną. Jakie proporcje najlepiej zastosować? Na 100 g kaszy jaglanej powinno być użyte 200 ml wody.

  • Na sitku o drobnych oczkach przepłucz dokładnie ziarenka kaszy, aby usunąć nadmiar skrobi oraz ewentualne zanieczyszczenia. 

  • Dokładnie odcedź kaszę z nadmiaru wody i osusz.

  • Wsyp kaszę jaglaną na suchą patelnię. Ziarenka kaszy po 3-5 minutach powinny się delikatnie zarumienić i zacząć przyjemnie pachnieć jak prażone orzechy.

  • Uprażoną kaszę jaglaną wsyp do wrzątku i gotuj przez 15 minut, aż będzie lekko twarda, ale nadająca się do zgryzienia.

W trakcie gotowania mieszaj kaszę, aby zapobiec jej przypaleniu. Jeśli widzisz, że kasza wchłonęła wodę pod koniec gotowania, zanim będzie miękka, dolej około 20 ml i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 5 minut. W ten sposób kasza jaglana stanie się miękka pod wpływem temperatury gorącego garnka.

Gotowanie kaszy jaglanej na mleku

Przepłukaną i uprażoną kaszę jaglaną wsyp do garnka i zalej szklanką wody. Dopraw szczyptą soli do smaku. Następnie doprowadź do wrzenia, gotuj na małej mocy palnika przez 5 minut, aż kasza jaglana wchłonie wodę. Wlej 2 szklanki mleka i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby kasza jaglana się nie przypaliła. Gotuj kaszę jaglaną przez 10 -15 minut, aż będzie miała kremową konsystencję.

Zastosowanie kaszy jaglanej

Uprażona i ugotowana kasza jaglana na sypko świetnie sprawdza się jako baza sałatek, dodatek do jednogarnkowych dań lub jako deser serwowany ze świeżymi owocami i ubitą śmietaną. Ugotowaną kaszę jaglaną możesz użyć także jako urozmaicenie domowych zup i zapiekanek. Możesz także dodać ją do porannej owsianki, aby wzbogacić konsystencję. Możesz także ugotować kaszę jaglaną na mleku. Taka kasza jaglana będzie delikatniejsza w smaku i przypadnie do gustu dzieciom. Polecam podawać ją ze świeżymi owocami, posiekanymi orzechami lub w trakcie gotowania doprawić cynamonem, kardamonem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech te proste instrukcje pomogą ci ugotować najsmaczniejszą kaszę jaglaną do obiadu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni