W skrócie:
Domowa zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami to idealny wybór na obiad, który zadowoli całą rodzinę. Łatwość przygotowania i dostępność składników na każdym bazarku sprawia, że będzie twoim ulubionym daniem. Możesz także ją ugotować na żeberkach, ale to wydłuży czas przygotowania. W wersji na rosole lub bulionie warzywnym masz szansę „odświeżyć” wcześniej przygotowane danie.
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej,
3 średnie ziemniaki,
1 duża cebula,
2 marchewki,
3 ząbki czosnku,
1 litr rosołu lub bulionu warzywnego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
1 liść laurowy,
20 g posiekanej natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej z ziemniakami?
Sposób przygotowania:
Na początek dokładnie umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki.
Następnie pokrój fasolkę na mniejsze kawałki o długości około 2-3 cm.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Marchewki również obierz i pokrój w plasterki.
Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor.
Następnie dodaj ząbki czosnku i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i fasolkę szparagową.
Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wlej bulion warzywny.
Do garnka dodaj liść laurowy, suszony majeranek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Liść laurowy wyjmij po 10 minutach gotowania, aby zupa nie zgorzkniała.
Przed podaniem posyp zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zagęszczenie zupy bez śmietany
Jeżeli lubisz gęste zupy, to połowę możesz zmiksować przy pomocy blendera i połączyć pozostałą częścią dania. Dzięki temu zupa będzie bardziej kremowa bez użycia śmietany. Możesz także dorzucić pod koniec gotowania drobny makaron np.: 1/2 szklanki makaronu orzo. Skrobia z makaronu zagęści danie, tworząc bardziej treściwe danie. Ponadto możesz pod koniec gotowania dodać kawałki kurczaka lub indyka, aby była jeszcze bardziej sycąca.
Kulinaria

Niech ten przepis zachęci cię do zjedzenia większej ilości warzyw.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!