Spis treści
Fasolka szparagowa — właściwości
Fasolka szparagowa to pyszne i zdrowe warzywo, stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecana jest szczególnie dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ jest źródłem cennego białka. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna — w 100 g produktu znajduje się ok. 31 kcal.
Właściwości fasolki szparagowej:
- jest bogata w białko i błonnik,
- dostarcza nam witaminę A, która m.in. wpływa pozytywnie na wzrok,
- jest źródłem magnezu, cynku, żelaza i kwasu foliowego,
- jest źródłem witamin z grupy B, odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- ma dużo wartościowego kwasu tłuszczowego linolowego i oleinowego.
Genialny trik z fasolką szparagową
Przygotowanie fasolki szparagowej zajmuje nieco czasu, ponieważ należy oderwać lub odciąć nożykiem oba końce każdej fasolki. Jednak można sobie ten proces znacznie przyśpieszyć i uprościć.
Wystarczy umyć fasolkę i ułożyć obok siebie równolegle na desce do krojenia, tak by wszystkie końcówki znalazły się w jednej linii. Następne ostrym, dużym nożem odcinamy je jednym ruchem. Przekręcamy deskę, wyrównujemy fasolki do jednej linii i znów odcinamy nożem końcówki.
Ten trik jest bardzo prosty i znacznie przyśpiesza czas przygotowywania fasolki. Ważne, by mieć dobry, ostry nóż i równo ułożyć warzywa.

Jak ugotować fasolkę szparagową?
By ugotować fasolkę szparagową należy najpierw umyć i odciąć jej końcówki. Następnie wrzucamy ją do zimnej wody z 1 łyżką cukru oraz 1 łyżeczką soli i doprowadzamy do wrzenia.
Czas gotowania zależy od rodzaju fasolki:
- fasolkę szparagową zieloną gotujemy od 10 do 20 minut,
- fasolkę szparagową żółtą gotujemy od 5 do 10 minut.
Młoda fasolka będzie gotowa znacznie szybciej. Najlepiej po prostu wyjąć ostrożnie fasolkę z gotującej się wody i spróbować, czy już odpowiada nam jej miękkość.
Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i podajemy np. z podrumienioną na maśle bułką tartą lub posypaną parmezanem.
Sprawdź, ile gotować kukurydzę.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Sernik z rosą. Pyszne ciasto na święta
- Sernik oreo na zimno dla małych i dużych łasuchów. Polecamy rewelacyjny przepis
- Delikatna sałatka łabędzi puch. Tym przepisem zaskoczysz swoich gości
- Surówka z młodej kapusty. Zrobisz ją w 10 minut
- Jak zrobić dalgona coffee? Przepis na hitowy deser z 4 składników
- Kajmak i orzechy. Przepis na pyszne, domowe batoniki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym