Proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Jest idealnie wilgotne i pachnące cynamonem. Jak zrobić ciasto z dynią?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybkie i proste do zrobienia ciasto dyniowe? Mam dla ciebie najlepszy przepis na pyszne, wilgotne i miękkie ciasto z dodatkiem puree z dyni, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Proponuję doprawić je korzennymi przyprawami, a całość udekorować lukrem i orzechami włoskimi. Taki wypiek z pewnością zachwyci każdego. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto dyniowe.

Co zrobić z dyni?

Dynia to pyszne i zdrowe, jesienne warzywo, a także piękna ozdoba naszych domów i ogrodów. Sposobów na kulinarne wykorzystanie dyni jest dużo. Popularne są zupy, gulasze i warzywne sosy oraz przetwory z dyni, jak dżemy, konfitury i pikantne sałatki. Puree z dyni używa się także do przygotowania ciast i muffinek.

Potrawy z dynią w roli głównej, to np.:

Dynia ma wiele odmian, różniących się smakiem, wyglądem i konsystencją miąższu. Do słodkich wypieków najlepiej wybrać dynię hokkaido, o miękkiej skórce i lekko orzechowej nucie. Popularna jest także dynia piżmowa, która sprawdzi się idealnie m.in. do przetworów, gulaszów i sosów.

Jak zrobić puree z dyni?

Puree z dyni można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej, przełożyć do słoiczków i pasteryzować w wodzie ok. pół godziny. Tak przygotowane puree można schować w zacienione miejsce i używać, gdy tylko najdzie nas ochota na pyszny, dyniowy wypiek.

Przepis na purée z dyni:

  1. Umyj dynie i przekrój na pół.
  2. Usuń pestki (nie wyrzucaj ich, tylko umyj i wysusz, dzięki temu przygotujesz sobie pyszną i zdrową przegryzkę).
  3. Pokrój dynie na kawałki i ułóż na głębokiej blaszce.
  4. Piecz dynię w dobrze nagrzanym piekarniku, aż będzie miękka, ok. pół godziny.
  5. Gdy dynia przestygnie, wydrąż jej miąższ za pomocą łyżki.
  6. Przełóż miąższ dyni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na purée.

Wilgotne ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to znany i lubiany wypiek, pachnący korzennymi przyprawami. Popularne jego wersje to:

  • ciasto dyniowe z olejem,
  • ciasto dyniowe na maśle,
  • tarta z dynią.

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na miękkie i wilgotne ciasto dyniowe. Proponuję doprawić je cynamonem, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. Takie korzenne przyprawy zapewnią mu wspaniały, jesienny smak, a także wypełnią nasz dom pięknym aromatem.

Ciasto z mojego przepisu przygotowywane jest na maśle. Całość ozdobiłam wyrazistym, cytrynowym lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi — orzechy warto najpierw podprażyć chwilę na patelni, dzięki temu będą smakować znacznie lepiej.

Sprawdź wskazówki, jak przygotować proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami:

Przepis na ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi

(czas przygotowania: ok. 15 minut+ pieczenie ok. 35 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 250 g purée z dyni,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • lukier cytrynowy (cukier puder utarty z sokiem z cytryny),
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Jak zrobić ciasto z dynią?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  4. Dodaj porcjami puree z dyni.
  5. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ciasto ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka ( włóż drewniany patyczek do ciasta, jak będzie oblepiony, to znaczy, że nasz wypiek powinien jeszcze pozostać w piekarniku, jak będzie suchy, to możemy wyjmować ciasto).
  8. Zrób lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na lśniącą, gęstą masę.
  9. Polej wystudzone ciasto lukrem i posyp orzeszkami.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Jest id...

Zobacz także inne jesienne przepisy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie