Proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Jest idealnie wilgotne i pachnące cynamonem. Jak zrobić ciasto z dynią?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybkie i proste do zrobienia ciasto dyniowe? Mam dla ciebie najlepszy przepis na pyszne, wilgotne i miękkie ciasto z dodatkiem puree z dyni, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Proponuję doprawić je korzennymi przyprawami, a całość udekorować lukrem i orzechami włoskimi. Taki wypiek z pewnością zachwyci każdego. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto dyniowe.

Co zrobić z dyni?

Dynia to pyszne i zdrowe, jesienne warzywo, a także piękna ozdoba naszych domów i ogrodów. Sposobów na kulinarne wykorzystanie dyni jest dużo. Popularne są zupy, gulasze i warzywne sosy oraz przetwory z dyni, jak dżemy, konfitury i pikantne sałatki. Puree z dyni używa się także do przygotowania ciast i muffinek.

Potrawy z dynią w roli głównej, to np.:

Dynia ma wiele odmian, różniących się smakiem, wyglądem i konsystencją miąższu. Do słodkich wypieków najlepiej wybrać dynię hokkaido, o miękkiej skórce i lekko orzechowej nucie. Popularna jest także dynia piżmowa, która sprawdzi się idealnie m.in. do przetworów, gulaszów i sosów.

Jak zrobić puree z dyni?

Puree z dyni można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej, przełożyć do słoiczków i pasteryzować w wodzie ok. pół godziny. Tak przygotowane puree można schować w zacienione miejsce i używać, gdy tylko najdzie nas ochota na pyszny, dyniowy wypiek.

Przepis na puree z dyni:

  1. Umyj dynie i przekrój na pół.
  2. Usuń pestki (nie wyrzucaj ich, tylko umyj i wysusz, dzięki temu przygotujesz sobie pyszną i zdrową przegryzkę).
  3. Pokrój dynie na kawałki i ułóż na głębokiej blaszce.
  4. Piecz dynię w dobrze nagrzanym piekarniku, aż będzie miękka, ok. pół godziny.
  5. Gdy dynia przestygnie, wydrąż jej miąższ za pomocą łyżki.
  6. Przełóż miąższ dyni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na puree.

Wilgotne ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to znany i lubiany wypiek, pachnący korzennymi przyprawami. Popularne jego wersje to:

  • ciasto dyniowe z olejem,
  • ciasto dyniowe na maśle,
  • tarta z dynią.

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na miękkie i wilgotne ciasto dyniowe. Proponuję doprawić je cynamonem, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. Takie korzenne przyprawy zapewnią mu wspaniały, jesienny smak, a także wypełnią nasz dom pięknym aromatem.

Ciasto z mojego przepisu przygotowywane jest na maśle. Całość ozdobiłam wyrazistym, cytrynowym lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi — orzechy warto najpierw podprażyć chwilę na patelni, dzięki temu będą smakować znacznie lepiej.

Sprawdź wskazówki, jak przygotować proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami:

Przepis na ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi

(czas przygotowania: ok. 15 minut+ pieczenie ok. 35 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 250 g puree z dyni,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • lukier cytrynowy (cukier puder utarty z sokiem z cytryny),
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Jak zrobić ciasto z dynią?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  4. Dodaj porcjami puree z dyni.
  5. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ciasto ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka ( włóż drewniany patyczek do ciasta, jak będzie oblepiony, to znaczy, że nasz wypiek powinien jeszcze pozostać w piekarniku, jak będzie suchy, to możemy wyjmować ciasto).
  8. Zrób lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na lśniącą, gęstą masę.
  9. Polej wystudzone ciasto lukrem i posyp orzeszkami.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Jest id...

Zobacz także inne jesienne przepisy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

kup najtaniej

ceneo

Chleb

43,68 zł

kup najtaniej

ceneo

KitchenAid Książka Kucharska

199,00 zł

kup najtaniej

ceneo

Zrób formę z Fit przepisy od baletnicy

32,33 zł

kup najtaniej

ceneo

Buła i przyjaciele

43,44 zł

kup najtaniej

ceneo

Chleb. Domowa piekarnia

32,33 zł

kup najtaniej

ceneo

Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento

33,71 zł

kup najtaniej

ceneo

Niacyna B3 w leczeniu

34,81 zł

kup najtaniej

ceneo

Gotuj sprytnie jak Jamie

53,68 zł

kup najtaniej

ceneo

Wielka księga ciast siostry Anastazji

66,44 zł

kup najtaniej

ceneo

Dieta optymalna - książka kucharska

59,90 zł

kup najtaniej

ceneo

Kuchnia towarzyska i uczuciowa

51,03 zł

kup najtaniej

ceneo

Moje wypieki na cztery pory roku

36,35 zł

kup najtaniej

ceneo

Chleb bezglutenowy i inne wypieki

24,20 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie