Na podwieczorek serwuję apetyczne ciasto z orzechami włoskimi. Idealny wypiek dla fanów cynamonu. Smaku nie powstydzisz się przed znajomymi

Anna Daniluk
Sezonowe ciasto z orzechami włoskimi pachnie cynamonem i kakao.
Sezonowe ciasto z orzechami włoskimi pachnie cynamonem i kakao. 123rf.com/natavkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Pod koniec lata i na początku jesieni możesz przygotować pachnące cynamonem ciasto z orzechami włoskimi. Wypiek smakuje jak połączenie piernika i ciasta czekoladowego. Przygotowuję go ze zmielonych drobno orzechów na rodzaj mąki. Zazwyczaj podaję je wraz z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Poznaj przepis na pyszne ciasto z orzechami włoskimi dla całej rodziny.

W skrócie:

Domowe ciasto z orzechami włoskimi możesz kojarzyć z jesienią. Właśnie wtedy można zrobić sobie rozgrzewająca herbatę z imbirem i zjeść pachnące cynamonem wypieki. Szczególnie polecam udekorować ciasto z orzechami włoskimi lukrem cytrynowym albo zrobić polewę czekoladową, która podbije smak kakao. Jako ozdobę możesz także rozkruszyć kawałki orzechów włoskich. W każdej z tych wersji twoi znajomi będą zachwyceni tym złożonym, piernikowym smakiem.

Ciasto z orzechami włoskimi – przepis na koniec lata

Liczba porcji: dla 5-10 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 115 g masła,

  • 100 g drobnego cukru,

  • 2 duże jajka,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 240 g mąki pszennej,

  • 10 g ciemnego kakao,

  • 70 g orzechów włoskich,

  • 10 g proszku do pieczenia,

  • 3 g sody oczyszczonej,

  • 10 g mielonego cynamonu,

  • 125 ml mleka,

  • 125 ml kwaśnej śmietany 12 procent,

  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki odmierzam i wykładam na blat kuchenny, aby nabrały temperatury pokojowej.

  2. Do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S wsypałam orzechy włoskie i zmieliłam przez minutę, aby otrzymać drobny proszek.

  3. W metalowej misie robota kuchennego wrzuciłam miękkie masło, dosypałam cukier i ubijałam na puszystą masę.

  4. Następnie dorzuciłam po jednym jajku, aż połączą się na gładką masę.

  5. Dolałam ekstrakt z wanilii i dalej ucierałam, aby masa nabrała przyjemnego zapachu.

  6. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodałam sól i zmielone orzechy.

  7. Wsypałam suche składniki do puszystej masy maślanej, a następnie dorzuciłam kwaśną śmietanę i wlałam mleko. Wszystkie składniki połączyłam silikonową szpatułką.

  8. Keksówkę o wymiarach 26 × 10 cm posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.

  9. Ciasto z orzechami włoskimi przełożyłam do foremki i wyrównałam szpatułką. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 175° C z funkcją grzania góra-dół i piekłam przez 45 minut.

  10. Pod koniec pieczenia sprawdziłam ciasto drewnianym patyczkiem, czy środek jest suchy.

  11. Gotowe ciasto z orzechami włoskimi odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do ciasta możesz także dodać ulubione przez siebie bakalie. Szczególnie polecam rodzynki namoczone w rumie lub napęczniałą od wrzątku żurawinę. Przed dodaniem ich do ciasta odsącz je z płynu, obsyp delikatnie mąką ziemniaczaną i dodaj do masy przed pieczeniem. Wymieszaj i piecz jak zwykle. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni