Miękkie ciastka z dynią i cynamonem na deser. Sprawdź prosty przepis na domowe przysmaki. Idealne wypieki do popołudniowej kawy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Miękkie ciastka dyniowe w stylu biszkoptów to rarytas dla miłośników wypieków o smaku piernika. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Miękkie ciastka dyniowe w stylu biszkoptów to rarytas dla miłośników wypieków o smaku piernika. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Pyszne ciastka dyniowe to aromatyczny wypiek, który będzie puszysty i delikatny. Za smak odpowiadają korzenne przyprawy, choć można wykorzystać także gotową mieszankę do piernika. Te ciasteczka można po upieczeniu udekorować lukrem i rozkruszonymi orzechami. Zobacz przepis na kruche ciastka dyniowe o smaku piernika.

W skrócie

Wraz z nadejściem jesieni, dynia zaczyna królować na stołach i pod każdą postacią. Ciasteczka dyniowe to jedno z tych wyjątkowych rarytasów, które idealnie wpisują się w jesień. Delikatny smak dyni, połączony z aromatycznymi przyprawami, tworzy niezapomniane zestawienie, który podkreśli smak kawy. Zobacz przepis na domowe ciasteczka, które podbiją podniebienia każdego łasucha.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania ciastek dyniowych

Ciasteczka dyniowe z cynamonem – prosty przepis

Liczba porcji: na około 16 ciastek.
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce lub 20 minut w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 110 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • 30 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka purée z dyni.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ciastek dyniowych

Jak zrobić ciasteczka dyniowe?

Przygotowanie:

  1. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy należy przesiać przez sitko. Następnie należy dodać szczyptę soli.
  2. W garnku należy roztopić masło, dodać oba rodzaje cukru i purée z dyni. Masa ma być jednolita i wystudzona przed dalszym użyciem.
  3. W misce należy umieścić jajka i ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą masę.
  4. Do przestudzonej masy dyniowej należy dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Następnie dolać ją do jajek.
  5. Całość należy ubijać na średnich obrotach i dodać powoli przesianą mąkę.
  6. Masę na ciastka dyniowe należy schłodzić przez godzinę w lodówce lub 15-20 minut w zamrażarce przed formowaniem.
  7. Ciasteczka dyniowe można porcjować przy pomocy np.: łyżki do lodówki.
  8. Domowe ciastka dyniowe należy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Ciastka trzeba piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 12 minut. Gotowe, gdy nabiorą złotego koloru.

Dekoracja ciastek dyniowych

Gotowe ciastka dyniowe można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Na ciasteczkach można także ułożyć podprażone płatki migdałowe, orzechy laskowe, posiekane pestki dyni albo uprażone pestki słonecznika. Każdy z tych dodatków podkreśli smak korzennych przypraw.

Miękkie ciastka dyniowe w stylu biszkoptów to rarytas dla miłośników wypieków o smaku piernika. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Miękkie ciastka z dynią i cynamonem na deser. Sprawdź prosty...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.