W skrócie
Wraz z nadejściem jesieni, dynia zaczyna królować na stołach i pod każdą postacią. Ciasteczka dyniowe to jedno z tych wyjątkowych rarytasów, które idealnie wpisują się w jesień. Delikatny smak dyni, połączony z aromatycznymi przyprawami, tworzy niezapomniane zestawienie, który podkreśli smak kawy. Zobacz przepis na domowe ciasteczka, które podbiją podniebienia każdego łasucha.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania ciastek dyniowych
Ciasteczka dyniowe z cynamonem – prosty przepis
Liczba porcji: na około 16 ciastek.
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce lub 20 minut w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 110 g roztopionego masła,
- 50 g cukru,
- 30 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka o temperaturze pokojowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka purée z dyni.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ciastek dyniowych
Jak zrobić ciasteczka dyniowe?
Przygotowanie:
- Suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy należy przesiać przez sitko. Następnie należy dodać szczyptę soli.
- W garnku należy roztopić masło, dodać oba rodzaje cukru i purée z dyni. Masa ma być jednolita i wystudzona przed dalszym użyciem.
- W misce należy umieścić jajka i ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą masę.
- Do przestudzonej masy dyniowej należy dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Następnie dolać ją do jajek.
- Całość należy ubijać na średnich obrotach i dodać powoli przesianą mąkę.
- Masę na ciastka dyniowe należy schłodzić przez godzinę w lodówce lub 15-20 minut w zamrażarce przed formowaniem.
- Ciasteczka dyniowe można porcjować przy pomocy np.: łyżki do lodówki.
- Domowe ciastka dyniowe należy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka trzeba piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 12 minut. Gotowe, gdy nabiorą złotego koloru.
Dekoracja ciastek dyniowych
Gotowe ciastka dyniowe można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Na ciasteczkach można także ułożyć podprażone płatki migdałowe, orzechy laskowe, posiekane pestki dyni albo uprażone pestki słonecznika. Każdy z tych dodatków podkreśli smak korzennych przypraw.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?