Aromatyczna dynia w occie na jesień z korzennymi przyprawami. Zachwycający przepis na marynowaną dynię do obiadu. Trudno się od niej oderwać

Anna Daniluk
Przepis na marynowaną dynię pochodzi z książki, będącej zbiorem przepisów z dynią w roli głównej.
Przepis na marynowaną dynię pochodzi z książki, będącej zbiorem przepisów z dynią w roli głównej. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Sezon na dynię trwa we wrześniu i w październiku. Właśnie wtedy przygotowuje się z niej różnego rodzaju przetwory. Warto wiedzieć, że dynia jest warzywem idealnie nadającym się do kiszenia. Jednak kiszenie dyni wymaga czasu, aby nastąpiła naturalna fermentacja. Dla poszukiwaczy szybszych przekąsek polecamy przepis na korzenną dynię w occie. Zobacz, jak zrobić dynię marynowaną w occie.

W skrócie

Przepis na dynię w occie pochodzi z książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”. Taka dynia marynowana będzie znakomitym składnikiem do sałatki z marynowanej dyni z pesto. Publikujemy go dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann. Premiera książki odbyła się 12 października 2022 roku.

Dynia marynowana – przepis do obiadu

Korzenna dynia w occie
Składniki:

  • 150 g dyni zważonej, przed obraniem,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 200 ml wody,
  • 150 g płynnego miodu,
  • 1 mała laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • 1 gwiazdka anyżu.

Zobacz także: Przepis na tartę dyniową

Jak zrobić dynię marynowaną w occie?

Sposób przygotowania:

  1. Dynię wydrąż, obierz i pokrój na kawałki o boku 2 cm. Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlej wodę z octem i dodaj wszystkie przyprawy. Zagotuj i włóż kawałki dyni.
  3. Po 2 minutach wyciągnij kawałki dyni z octu za pomocą łyżki cedzakowej, a płyn ponownie zagotuj, po czym zdejmij z ognia i dodaj miód.
  4. Przełóż dynię do słoika i zalej octem z miodem i przyprawami. Słoik zakręć i odstaw do góry dnem.
  5. Dynia będzie gotowa do jedzenia po dwóch dniach.

Może cię także zainteresować:

„Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” – książka dla miłośników gotowania

Książka „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” to zbiór przepisów na zużycie sezonowego warzywa do ostatniej pestki. Proponowane dania są zaprezentowane w wersji słodkiej i wytrawnej. Książkę wyróżnia spośród innych publikacji kulinarnych, kompleksowe podejście do warzywa, a także zebranie przepisów z różnych stron świata. Z pewnością każdy smakosz jesiennych dań, znajdzie dla siebie małe co nieco.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Proste przepisy z dynią

Poszukiwacze prostych i pożywnych dań powinni pamiętać o uniwersalnym zastosowaniu dyni. Na początek polecamy rozgrzewający krem z dyni, który przyda się na chłodne dni. Smakosze makaronów mogą przygotować sos z dyni do domowych klusek. Na koniec podwieczorek można natomiast zrobić proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Miłośnicy czekolady i cynamonu mogą zrobić wyśmienity placek z dynią. A smakosze wypieków drożdżowych zrobią bułeczki dyniowe z cynamonem. Po prostu pyszne!

Przepis z książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni