W skrócie
Miłośnicy kuchni i kultury amerykańskiej na śniadanie chętnie sięgają po pankejki, czyli puszyste placki na bazie maślanki. W sezonie na dynie polecamy zrobić placuszki z dyni podawane z posiekanymi orzechami włoskimi, płynnym miodem lub syropem klonowym. Jako dodatek świetnie sprawdza się krem z jogurtu greckiego lub mascarpone. Sprawdź prosty przepis na użycie dyni w kuchni.
Placki z dyni na słodko – przepis dla łasuchów
Liczba porcji: około 16 sztuk średniej wielkości.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 2 jajka,
- 100 g purée z dyni,
- 180 g maślanki,
- 10 g masła,
- 5 g cukru,
- 170 g mąki pszennej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 5 g mielonej kurkumy,
- 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 3 g soli,
- 50 ml oleju do smażenia.
.
Zobacz także: Przepis na kopytka z dyni
Jak zrobić placki z dyni na słodko?
Przygotowanie:
- Na początku należy oddzielić żółtka od białek, a masło rozpuścić w rondelku. W drugiej misce należy połączyć purée z dyni, żółtka, maślankę, cukier i rozpuszczone masło.
- W drugiej misce trzeba przesiać suche składniki, czyli mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, świeżo startą gałką muszkatołową, kurkumą, cynamonem w proszku i solą.
- Następnie należy wymieszać je z mokrymi składnikami.
- Białka należy ubić ze szczyptą soli, a gdy osiągną lekką konsystencję (rózga ma zostawiać ślady na ubitych białkach) można je wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki. Aby dobrze napowietrzyć masę na placki z dyni, warto wprowadzać je delikatnie, ale zdecydowanie.
- Patelnię do naleśników należy rozgrzać z olejem do smażenia. Przy pomocy łyżki należy rozkładać ciasto na placki dyniowe na słodko w ilości jednej czubatej łyżki na porcję. Placki w czasie smażenia podwoją objętość, warto więc zachować odpowiednio duże odstępy między nimi.
- Smażyć z obu stron aż do zarumienienia. Placki z dyni na słodko są gotowe.
Dynia jest na tyle uniwersalnym warzywem, że świetnie sprawdza się w słodkich i słonych przepisach. Wystarczy mieć zrobiony wcześniej przecier z pieczonej dyni, aby wykorzystywać go na wiele sposobów. Chcąc przygotować chrupiące placki z dyni na wzór placków ziemniaczanych, należy wykorzystać podobną metodę.
Placki z dyni na słono – przepis na obiad
Liczba porcji: około 16 sztuk,
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
- 300 g dyni,
- 2 jajka,
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 5 g imbiru w proszku,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 ząbek czosnku.
Jak zrobić placki z dyni wytrawne?
Przygotowanie:
- Miąższ z dyni należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jajka należy rozkłócić za pomocą widelca, aby maksymalnie je napowietrzyć.
- Utartą dynię należy wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, przyprawami i startym czosnkiem.
- Słone placki z dyni smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zarumienienia.
Z czym podawać placki z dyni na słono?
Placki dyniowe na słono warto podawać z kwaśną śmietaną, białem sosem pieczarkowym lub sosem czosnkowym. Placki z dyni na słono można też jeść z surówką z kiszonej kapusty lub sałatka z kapusty pekińskiej.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?