Spis treści
Proste ciasto z dynią
Ciasto dyniowe to znany i lubiany wypiek. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk. Proponuję doprawić je cynamonem, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. Takie korzenne przyprawy zapewnią mu wspaniały, jesienny smak, a także wypełnią nasz dom pięknym aromatem. Ciasto z mojego przepisu przygotowywane jest na maśle. Całość ozdobiłam wyrazistym, cytrynowym lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi – orzechy warto najpierw podprażyć chwilę na patelni, dzięki temu będą smakować znacznie lepiej.
Zobacz w galerii, jak przygotować proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami.
Przepis na ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi
Liczba porcji: 1 blaszka.
Czas przygotowania: ok. 15 minut+ pieczenie ok. 35 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g purée z dyni,
- 230 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 200 g masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- lukier cytrynowy (cukier puder utarty z sokiem z cytryny),
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Jak zrobić ciasto z dynią? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
- Dodaj porcjami purée z dyni.
- Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka (włóż drewniany patyczek do ciasta, jak będzie oblepiony, to znaczy, że nasz wypiek powinien jeszcze pozostać w piekarniku, jak będzie suchy, to możemy wyjmować ciasto).
- Zrób lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na lśniącą, gęstą masę.
- Polej wystudzone ciasto lukrem i posyp orzeszkami.
Jak zrobić purée z dyni?
Purée z dyni można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej, przełożyć do słoiczków i pasteryzować w wodzie ok. pół godziny. Tak przygotowane purée można schować w zacienione miejsce i używać, gdy tylko najdzie nas ochota na pyszny, dyniowy wypiek.
Czytaj także: Puszyste ciasto dyniowe na drożdżach. Zobacz przepis na wypiek lekki jak chmurka
Przepis na purée z dyni:
- Umyj dynie i przekrój na pół.
- Usuń pestki (nie wyrzucaj ich, tylko umyj i wysusz, dzięki temu przygotujesz sobie pyszną i zdrową przegryzkę).
- Pokrój dynie na kawałki i ułóż na głębokiej blaszce.
- Piecz dynię w dobrze nagrzanym piekarniku, aż będzie miękka, ok. pół godziny.
- Gdy dynia przestygnie, wydrąż jej miąższ za pomocą łyżki.
- Przełóż miąższ dyni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na purée.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne jesienne przepisy ze Strony Kuchni: