W skrócie
Ania Starmach o kotletach jajecznych
Danie to polecała również w Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Kulinarna ekspertka niedawno ogłosiła, że odchodzi z jury programu „MasterChef”. Anna Starmach zaproponowała jednak oryginalną wersję kotletów jajecznych z dodatkiem chrzanu, który - jej zdaniem - jest bardzo wyrazisty i „daje potrawom fajnego kopa”. Poradziła także, by przed usmażeniem wstawić kotlety do lodówki.
- Dzięki temu będą miały ładniejszą formę, nie będą się rozwalały na patelni. Warto je wcześniej ulepić i mniej więcej pół godziny przechować w lodówce - poleciła Ania Starmach. - Są bardzo dobre - dodała.
Anna Starmach smażyła kotlety jajeczne na maśle.
Kotlety jajeczne Magdy Gessler
Nieco inaczej podeszła do tego dania Magda Gessler. W programie „Kuchenne rewolucje” zaproponowała tę potrawę w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim, który przeszedł udaną metamorfozę. Słynna restauratorka poleciła, by smażyć kotlety jajeczne na oleju roślinnym, a przygotowała je m.in. z ugotowanych ziemniaków i doprawiła czarnuszką. Stwierdziła, że świetnym dodatkiem będzie do nich sos grzybowy albo masło aromatyzowane jabłkiem.
Przepis na kotlety jajeczne
My mamy dla was przepis na kotlety jajeczne w tradycyjnej wersji, takie, jak serwowano w barach mlecznych. Według uznania można też do nich dodać np. czosnek.
Składniki:
- 12 jajek,
- 1 cebula,
- bułka tarta,
- 0,5 pęczka koperku,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Jak zrobić kotlety jajeczne?
Wykonanie:
- 10 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać.
- Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do posiekanych jajek.
- Do jajek dodać 2 surowe jajka, posiekany koperek, sól, odrobinę pieprzu i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików.
- Masę dokładnie wyrobić.
- Kotleciki wstawić do lodówki na pół godziny.
- Później wyjąć, obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu, np. na maśle.
- Kotlety jajeczne gotowe.
Popularne kotlety na obiad w Polsce
Słyszeliście o kotletach jajecznych? Nie wszyscy je znają, chociaż robiły je już nasze babcie. W PRL-u były też często serwowane w barach mlecznych. Dziś, jeżeli chodzi o popularność, w Polsce biją je na głowę:
- kotlety schabowe,
- kotlety mielone,
- kotlety drobiowe, (polecany np. wersję siekaną),
- kotlety de volaille (panierowany w jajku i bułce tartej),
- steki wołowe.
Jeśli znudziły was te popularne wersje, my proponujemy spróbować np. pysznych kotlecików szu szu, wersji wegetariańskiej — kotlecików z ciecierzycy albo właśnie kotletów jajecznych. Te ostatnie są nie tylko smaczne, ale też łatwe do przygotowania.
Jak podawać kotlety jajeczne?
Kotlety jajeczne można je podać np. z ziemniakami, ryżem albo frytkami. Świetnie będą pasowały również surówki. Proponujemy szczególnie:
- surówka z kapusty pekińskiej
- surówka z młodej kapusty,
- surówka z sałaty lodowej i ogórka.
Życzymy smacznego!
źródło/przepis: AKPA
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: