Ekspresowa i pyszna surówka z młodej kapusty i marchewki. Zrobisz ją w 10 minut. Przepis na zdrową przystawkę do obiadu

Pyszna surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam sprawdzony przepis na szybką surówkę z młodej kapusty i marchewki. To świetny dodatek do dań mięsnych, ale również sprawdzi się jako pyszna przekąska. Surówka jest zdrowa, lekka, ma wyrazisty smak i jest przyjemnie chrupiąca. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na surówkę do obiadu z młodej kapusty.

Skrótem

Szybka surówka — sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do obiadu? Proponuję sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. To pyszne połączenie chrupiących warzyw, pachnącego koperku i delikatnego sosu z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Sprawdzi się idealnie do kotleta schabowego, pieczonej karkówki czy smażonej ryby. Surówkę warto zrobić wcześniej i zostawić w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do niej także posiekaną cebulę.

Zobacz w galerii, jak przygotować surówkę z młodej kapusty

Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki

Czas przygotowania: ok. 10 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
  2. Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Posól kapustę i wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
  6. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
  7. Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
  8. Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.

Młoda kapusta — właściwości i kalorie

Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dlaczego warto ją jeść? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Właściwości młodej kapusty:

  • dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
  • jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych;
  • zawiera dużo witaminy K;
  • jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.

Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.

Czytaj także: Wyśmienity bigos z młodej kapust z kiełbasą i boczkiem. Zrobisz go szybko i bez problemu. Tradycyjni przepis na wiosenny obiad

Pyszna surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowa i pyszna surówka z młodej kapusty i marchewki. Zr...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sprawdź inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni