Superszybka surówka z młodej kapusty. Samo zdrowie! Przepis na witaminową bombę. 10 minut i surówka gotowa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty jest pyszna i zdrowa. Życzymy smacznego!
Surówka z młodej kapusty jest pyszna i zdrowa. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Młoda kapusta ma teraz swój czas. Wiosną i latem najczęściej serwowana jest w formie bigosu, kapuśniaka lub zasmażanej kapusty. Świetnie sprawdzi się także na surowo. Ma wówczas najwięcej witamin i składników mineralnych. Mamy dla ciebie łatwy i błyskawiczny przepis na surówkę z młodej kapusty, marchewki i koperku. Świetnie pasuje do mięs i potraw z grilla. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak zrobić surówkę z młodej kapusty.

Skrótem

Młoda kapusta - właściwości i kalorie

Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.

Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest niskokaloryczna - w 100 g ma zaledwie 40 kcal. Zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Właściwości młodej kapusty:

  • dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
  • jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych;
  • zawiera dużo witaminy K;
  • jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.

Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.

Młoda kapusta na obiad i nie tylko

Warto sięgać po młodą kapustę nie tylko ze względu na właściwości odżywcze, ale również ze względu na walory smakowe.

Można z niej przygotować wiele pysznych dań i przekąsek, np.:

  • bigos z młodej kapusty,
  • kapuśniak z młodej kapusty,
  • kapustę zasmażaną z boczkiem,
  • surówkę z młodej kapusty.

Mamy dla Ciebie przepis na surówkę z młodej kapusty. Proponujemy dodać do niej marchewkę i pęczek świeżego, pachnącego koperku, a całość doprawić delikatnym sosem z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Taka surówka będzie idealnie pasować do obiadu. Można ją także podjadać jako zdrową, chrupiącą przekąskę.

NASZA RADA: Warto zrobić surówkę nieco wcześniej i zostawić ją w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do niej także posiekaną cebulę.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty

Przepis na surówkę z młodej kapusty

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 10 minut)

Przełóż posiekaną kapustę do salaterki i posól. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.
Przełóż posiekaną kapustę do salaterki i posól. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę na bok. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
  • szczypta pieprzu.

Zobacz, jak zrobić surówkę z młodej kapusty

  1. Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
  2. Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Posól kapustę i wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
  6. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
  7. Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
  8. Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.

Surówka z młodej kapusty gotowa. Życzymy smacznego!

Surówka z młodej kapusty jest pyszna i zdrowa. Życzymy smacznego!

Superszybka surówka z młodej kapusty. Samo zdrowie! Przepis ...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie