W skrócie
Czym jest dieta DASH?
Eksperci amerykańskiego magazynu „Forbes” i autorzy raportu U.S. News and World wytypowali dietę DASH jako jedną z najzdrowszych sposobów żywienia dla człowieka. Zajęła drugie miejsce w rankingu. Warto przypomnieć, że Ministerstwo Zdrowia zachęca do korzystania z tego rodzaju odżywiania jako najbardziej racjonalne. Szczegóły diety DASH można dostosowywać do własnych potrzeb, na stronie diety.nfz.gov.pl. W książce „Dieta DASH” autorzy proponują nam przepisy uwzględniające 21 dni. Uważa się, że jest to optymalny czas, aby wyrobić sobie nawyk zdrowego odżywiania.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o diecie DASH
- DASH to akronim słów Dietary Approaches to Stop Hypertension (dietetyczne sposoby na powstrzymanie nadciśnienia). Dieta ta jest jedną z najlepiej przebadanych przez dietetyków. Społeczność naukowa potwierdziła jej skuteczność, a ja wiem, że będzie skuteczna także w twoim przypadku. Moim zadaniem jest pomóc ci przejść na dietę DASH bez trudu i z przyjemnością – pisał we wstępie autor książki Andy de Santis.
Dieta DASH – przepisy na dania
Luis de Santis odpowiadał za stworzenie smacznych przepisów uwzględniających zalecenia dietetyczne. Zebranych został aż 90 przepisów do przygotowania w około 30 minut. Luis de Santis podpowiedział, że kluczowe w przygotowaniu szybkich przepisów jest planowanie i organizacja pracy. W książce można odnaleźć rozdziały poświęcone:
- śniadaniom,
- posiłkom bezmięsnym,
- rybom i owocom morza,
- daniom z drobiu,
- wieprzowinie i wołowinie,
- przekąskom i deserom,
- a także przepisom podstawowym, takim jak przyprawa bez sodu.
Zasady diety DASH
Podstawową zasadą diety DASH jest rezygnacja z soli. W jej miejsce używa się więcej ziół i przypraw, które wzmacniają smak jedzenia. Słony smak uzyskuje się między innymi poprzez użycie sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu. W tej diecie poleca się jedzenie dużej ilości świeżych warzyw, owoców, ryb, drobiu, chudego mięsa, roślin strączkowych, pełnoziarnistego pieczywa oraz nabiału o niskiej zawartości tłuszczu.
Dieta DASH – przepisy na smaczne dania
Jadłospis diety DASH zamieszczony w książce jest niezwykle różnorodny i bogaty w smaczne produkty. Z pewnością nie będzie się ona kojarzyć z wyrzeczeniami i poczuciem głodu. Podpowiadamy, co jeść w ciągu dnia zgodnie z dietą DASH.
Przepis na śniadanie - dieta DASH
Kremowe smoothie z awokado
Liczba porcji: 2 | Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
- 1 awokado, przepołowione i pozbawione pestki,
- 1 szklanka lodu,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
- Wrzuć miąższ awokado do blendera. Dodaj lód, mleko, jogurt i wanilię. Miksuj około dwóch minut, aż osiągniesz kremową konsystencję.
- Resztki smoothie przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 24 godzin.
Wariacje: smoothie możesz też wlać do foremek na lody i zamrozić. Podobnie jak koktajl, lody możesz zabrać ze sobą w drogę.
Przepis bezmięsny - dieta DASH
Chili z dynią piżmową
Liczba porcji: 4 | Przygotowanie: 10 minut | Gotowanie: 20 minut
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 mała czerwona cebula, posiekana,
- 1 łodyga selera, posiekana,
- 2 łyżki mielonego chili,
- 1 łyżka mielonego kuminu,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka przyprawy bez sodu,
- 1 młoda cukinia, pokrojona w kostkę,
- 1 kabaczek, pokrojony w kostkę,
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej,
- 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i przepłukanej,
- 280 g mrożonej dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę (nie trzeba rozmrażać),
- 1 puszka (ok. 220 g) sosu pomidorowego,
- 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym garnku. Wrzuć cebulę i selera i smaż dwie mi nuty, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj chili, kumin, czosnek i przyprawę bez sodu. Smaż jeszcze minutę, często mieszając.
- Dodaj cukinię, kabaczek i smaż dwie minuty, często mieszając.
- Dodaj oba rodzaje fasoli i dynię.
- Dodaj sos pomidorowy i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby smaki się połączyły. Podawaj na ciepło.
- Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
Wariacje: Zamiast tradycyjnej kwaśnej śmietany podaj danie z niskotłuszczowym jogurtem greckim.
Przepis z owocami morza - Dieta DASH
Świderki z krewetkami i brukselką
Liczba porcji: 4 | Przygotowanie: 10 minut | Gotowanie: 20 minut
Składniki:
- 225 g pełnoziarnistego makaronu świderki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 szklanki brukselki, przepołowionej,
- 1/2 cebuli, posiekanej,
- 1/2 czerwonej papryki, posiekanej,
- 450 g krewetek, obranych i oczyszczonych,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- 1 łyżka przyprawy włoskiej,
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 szklanka sosu pomidorowego w puszce.
Przygotowanie:
- Doprowadź wodę do wrzenia w średnim rondlu. Wrzuć makaron i gotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- W tym czasie rozgrzej olej na dużym ogniu, na dużej patelni. Ułóż brukselkę przeciętą stroną w dół i smaż pięć minut bez mieszania.
- Dodaj cebulę i paprykę i smaż dwie minuty, często mieszając.
- Zmniejsz ogień i dodaj krewetki, ocet, przyprawę włoską i pieprz. Zamieszaj całość i duś przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj sos pomidorowy, przykryj patelnię i duś przez kolejne pięć minut, aż krewetki przestaną być przezroczyste, a brukselka zmięknie.
- Rozłóż makaron do czterech misek. Na wierzchu ułóż mieszankę krewetek i brukselek.
- Resztki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do trzech dni.
Wskazówka: Użyj mrożonych brukselek, żeby zaoszczędzić kilka minut na przygotowaniach. Dodaj je wtedy w całości, razem z krewetkami.
Przyprawy bez soli - dieta DASH
Przyprawa włoska
Ilość: 1 szklanka | Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
- 3 łyżki suszonej bazylii,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 3 łyżki suszonego oregano,
- 3 łyżki suszonego rozmarynu,
- 3 łyżki suszonego tymianku.
Przygotowanie:
- W małej misce dokładnie wymieszaj bazylię, majeranek, oregano, rozmaryn i tymianek.
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do sześciu miesięcy.
Przyprawa bez sodu
Ilość: 1 szklanka | Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
- 1/4 szklanki granulowanej cebuli,
- 3 łyżki granulowanego czosnku,
- 3 łyżki suszonego oregano,
- 2 łyżki suszonej bazylii,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżka suszonego kuminu,
- 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka mielonej kurkumy.
Przygotowanie:
- W małej misce dokładnie wymieszaj cebulę, czosnek, oregano, bazylię, tymianek, kumin, pieprz i kurkumę.
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do sześciu miesięcy.
Wariacje: Nie uwzględniliśmy twojej ulubionej przyprawy? Dodaj ją!
Jeśli szukacie pomysłu na jadłospisy pochodzące z diety DASH, to ta publikacja będzie stanowiła znakomity początek do potencjalnych zmian w sposobie odżywiania.
Przepisy udostępniono z książki „Dieta DASH” autorstwa Andego De Santisa i Luisa Gonzaleza dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Zobacz w galerii informacje dotyczące diety DASH
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Pyszna tarta z jabłkami do kawy. Smakuje jak z najlepszej cukierni
- Pyszna tarta z gruszkami, orzechami i serem gorgonzola. Wspaniała słona przekąska
- Gorąca czekolada dla wytrawnych smakoszy. Zobacz przepis na czekoladę do picia
- Bardziej opłaca się kupić czy suszyć grzyby w domu? Ile kosztuje kg prawdziwków?