Tarta na słono. Przepis na tartę z gruszkami, orzechami włoskimi i serem gorgonzola. Możesz podać ją na każdą imprezę

Katarzyna Puczyńska
Pyszna tarta z gruszkami serem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna tarta z gruszkami serem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na sylwestra i każdą inną imprezę sprawdzi się pyszna tarta z gruszkami, serem typu gorgonzola i orzechami włoskimi. To połączenie smaków z pewnością zachwyci twoich gości. Możesz podać ją na ciepło lub na zimno. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taką pyszną tartę na słono. Przekonaj się, jaka jest smaczna.

W skrócie

Polecam przepis na tartę z gruszkami, orzeszkami i serem pleśniowym. To pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę, którą można zaserwować gościom lub przygotować sobie na pyszną kolację.

Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Na spód proponuję użyć gotowego ciasta francuskiego. Warto wybrać dobre, soczyste gruszki np. konferencje, które w połączeniu z orzechami włoskimi będą smakować wprost wybornie. Ser typu gorgonzola, z niebieską pleśnią, doda tarcie słonego smaku, a zioła prowansalskie zapewnią piękny aromat.

Przepis na tartę gruszkową z orzechami i serem

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 20 minut
Liczba porcji: dla 5 osób

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego (duże opakowanie),
  • 3 gruszki,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Jak zrobić tartę gruszkową z orzechami i serem?

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i odetnij kawałek dłuższego boku.
  3. Z uciętych kawałków ułóż brzegi ciasta, by były nieco grubsze.
  4. Widelcem odciśnij na brzegach ozdobny wzorek.
  5. Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na kawałki i ułóż na tarcie.
  6. Orzechy posiekaj i posyp nimi tartę.
  7. Na koniec pokrój ser pleśniowy w kostkę i połóż na tarcie.
  8. Wymieszaj jajko widelcem i posmaruj nim brzegi tarty.
  9. Posyp tartę ziołami prowansalskimi.
  10. Wstaw tartę do piekarnika i piecz ok. 20 minut.

Tarta na słono lub na słodko

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pyszny wypiek składa się ze spodu z cienkiego ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego i nadzienia, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono w wersji wytrawnej.

Popularne tarty francuskie to m.in.:

  • Tarta Tatin – ze słodkim nadzieniem jabłkowym z karmelem,
  • Tarta Bourdaloue – z gruszkami,
  • Tarta Tropézienne – z kremem budyniowo-maślanym.

Obecnie tarta stała się bardzo popularna na całym świecie. Jej przygotowanie jest szybkie, dość proste i uniwersalne tzn. można ją zrobić niemal w każdym smaku i z każdymi dodatkami.

Jednym z niezawodnych przepisów na pyszną tartę jest tarta z jabłkami na kruchym cieście, doprawiona cynamonem.

Pyszna tarta z gruszkami serem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tarta na słono. Przepis na tartę z gruszkami, orzechami włos...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni