W skrócie:
Sałatka z gruszką, fetą i słonecznikiem to wyjątkowo lekka i orzeźwiająca propozycja, idealna na lunch, obiad lub kolację. Łączy w sobie słodką soczystość gruszki, słony smak sera feta oraz chrupiące pestki słonecznika. Tak powstanie harmonijna całość. Ten przepis przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowej diety, jak i osobom szukającym ekspresowego i bezproblemowego posiłku. Nie można zapomnieć, że jej zrobienie nie zajmie więcej niż 15 minut.
Jeśli masz ochotę na dodatek pieczywa, to przygotuj wcześniej grzanki czosnkowe. A jeśli masz ochotę na mięso, to polecam, wymieszać sałatkę razem z podsmażonymi plasterkami boczku. W każdej z tych wersji powstanie warta zapamiętania przekąska.
Sałatka z gruszką, fetą i słonecznikiem – prosty przepis na przystawkę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 duże gruszki,
150 g sera feta,
50 g pestek słonecznika,
100 g mieszanki sałat (np.: rukola, roszponka, szpinak),
1/2 czerwonej cebuli,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: łyżeczka miodu.
Jak zrobić sałatkę z gruszką, fetą i słonecznikiem?
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie umyj gruszki i pokrój na cienkie plasterki. Następne posiekaj fetę w większą kostkę.
Cebulę obierz z łupin, umyj pod bieżącą wodą i posiekaj w piórka, aby nie dominowała smakiem w sałatce.
Na suchej patelni wsyp pestki słonecznika i praż na złoto-brązowy kolor. Zajmie to około 2 minut. W tym czasie powinny zacząć przyjemnie pachnieć.
Do dużej miski wsyp mieszankę sałat. Następnie ułóż plasterki gruszki, fetę oraz cebulę. Następnie posyp całość uprażonymi nasionami słonecznika.
W małym słoiku wymieszaj miód, oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aby uzyskać jednolity sos.
Sałatkę z gruszką, fetą i słonecznikiem polej sosem tuż przed podaniem.
Sos szczelnie zamknięty w słoiku możesz wygodnie spakować razem z sałatką na wynos. Dzięki temu przystawka nie namoknie od sosu po długim kontakcie z płynem.
Co dodać do sałatki z gruszką i fetą?
Do tej smacznej i zdrowej sałatki możesz wykorzystać nie tylko pestki słonecznika. Znakomicie sprawdzą się posiekane pestki dyni, uprażone orzechy laskowe, siemię lniane, orzechy włoskie, a nawet uprażone płatki migdałowe. Do takiej sałatki możesz dorzucić upieczone kawałki dyni, posiekanego na cienkie plastry buraka i jabłko.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!