Na zieloną przystawkę zjedz sałatkę z gruszką, fetą i słonecznikiem. Weź ją na wynos na lunch do pracy. Nie ma lepszej przekąski

Anna Daniluk
Sycąca sałatka z gruszką, fetą i słonecznikiem to propozycja na pyszną przystawkę do pracy, szkoły i do obiadu.
Sycąca sałatka z gruszką, fetą i słonecznikiem to propozycja na pyszną przystawkę do pracy, szkoły i do obiadu. Igor Barilo/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na zdrową, szybką i smaczną sałatkę? Oto przepis na sałatkę z gruszką, fetą i słonecznikiem. To będzie strzał w dziesiątkę. Połącz sezonowe składniki, tworząc różnorodną w smaku zieloną przystawkę. Bez względu na to, czy jesteś na diecie, czy po prostu chcesz zjeść coś lekkiego, ta sałatka spełni twoje oczekiwania.

W skrócie:

Sałatka z gruszką, fetą i słonecznikiem to wyjątkowo lekka i orzeźwiająca propozycja, idealna na lunch, obiad lub kolację. Łączy w sobie słodką soczystość gruszki, słony smak sera feta oraz chrupiące pestki słonecznika. Tak powstanie harmonijna całość. Ten przepis przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowej diety, jak i osobom szukającym ekspresowego i bezproblemowego posiłku. Nie można zapomnieć, że jej zrobienie nie zajmie więcej niż 15 minut.

Jeśli masz ochotę na dodatek pieczywa, to przygotuj wcześniej grzanki czosnkowe. A jeśli masz ochotę na mięso, to polecam, wymieszać sałatkę razem z podsmażonymi plasterkami boczku. W każdej z tych wersji powstanie warta zapamiętania przekąska.

Sałatka z gruszką, fetą i słonecznikiem – prosty przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 duże gruszki,

  • 150 g sera feta,

  • 50 g pestek słonecznika,

  • 100 g mieszanki sałat (np.: rukola, roszponka, szpinak),

  • 1/2 czerwonej cebuli,

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,

  • sól i pieprz do smaku,

  • opcjonalnie: łyżeczka miodu.

Jak zrobić sałatkę z gruszką, fetą i słonecznikiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj gruszki i pokrój na cienkie plasterki. Następne posiekaj fetę w większą kostkę.

  2. Cebulę obierz z łupin, umyj pod bieżącą wodą i posiekaj w piórka, aby nie dominowała smakiem w sałatce.

  3. Na suchej patelni wsyp pestki słonecznika i praż na złoto-brązowy kolor. Zajmie to około 2 minut. W tym czasie powinny zacząć przyjemnie pachnieć.

  4. Do dużej miski wsyp mieszankę sałat. Następnie ułóż plasterki gruszki, fetę oraz cebulę. Następnie posyp całość uprażonymi nasionami słonecznika.

  5. W małym słoiku wymieszaj miód, oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aby uzyskać jednolity sos.

  7. Sałatkę z gruszką, fetą i słonecznikiem polej sosem tuż przed podaniem.

  8.  Sos szczelnie zamknięty w słoiku możesz wygodnie spakować razem z sałatką na wynos. Dzięki temu przystawka nie namoknie od sosu po długim kontakcie z płynem.

Co dodać do sałatki z gruszką i fetą?

Do tej smacznej i zdrowej sałatki możesz wykorzystać nie tylko pestki słonecznika. Znakomicie sprawdzą się posiekane pestki dyni, uprażone orzechy laskowe, siemię lniane, orzechy włoskie, a nawet uprażone płatki migdałowe. Do takiej sałatki możesz dorzucić upieczone kawałki dyni, posiekanego na cienkie plastry buraka i jabłko.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni