W skrócie:
Frittata ze szpinakiem to idealne połączenie prostoty i smaku. To łatwe danie, niemal nigdy się nie nudzi. Możesz także zrobić przegląd zawartości lodówki i użyć wszystko, co akurat zostało, np. po kolacji. W szczególności kawałki wędlin, twarde warzywa, np. cukinię, paprykę lub startą marchewkę i resztki serów. Przepis podarowała mi koleżanka po powrocie z wycieczki z Włoch. Właśnie stamtąd pochodzi ten posiłek, a użyte produkty należą do tzw. kuchni ubogiej, która korzystała z tanich i łatwo dostępnych na wsi składników.
Frittata ze szpinakiem – przepis na śniadanie z jajek
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
6 dużych jajek,
100 g świeżych liści szpinaku,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g startego sera np.: parmezan, cheddar lub feta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
50 ml mleka,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej.
Jak zrobić frittatę ze szpinakiem?
Sposób przygotowania:
Na początku drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Szpinak opłucz i osusz, a jeśli używasz większych liści, możesz je lekko posiekać.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli.
Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund, uważając, by się nie przypalił.
Wrzuć szpinak i mieszaj, aż liście zwiędną – to zajmie około 2–3 minuty.
Gdy szpinak zmniejszy objętość, równomiernie rozłóż go na patelni. Wlej masę jajeczną i delikatnie potrząśnij patelnią, aby jajka rozprowadziły się równomiernie.
Frittatę ze szpinakiem posyp startym serem.
Smaż frittatę przez 8–10 minut na niskiej mocy palnika, aż wierzch zacznie się ścinać.
Jeśli masz możliwość, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C na dodatkowe 5 minut, aby ser się zapiekł, a frittata równomiernie się dopiekła. Jeśli nie – przykryj patelnię pokrywką na ostatnie kilka minut.
Gotową frittatę pozostaw na chwilę, aby lekko ostygła. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, pokrojoną na kawałki jak pizzę.
Taka frittata ze szpinakiem obłędnie smakuje podana z plastrami pomidorów lub pomidorkami koktajlowymi.
Kulinaria

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia szybkiej potrawy dodającej energii o poranku. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!