Zapomnij o wycieraniu patelni i przelewaniu oleju do słoika. Podpowiadamy, co zrobić ze zużytym olejem. Nowe urządzenie pomoże na co dzień

Anna Daniluk
Olejomaty są nowym urządzeniem, które ma ułatwić recykling zużytego tłuszczu.
Olejomaty są nowym urządzeniem, które ma ułatwić recykling zużytego tłuszczu. pashapixel/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Pewnie nieraz po smażeniu chrupiących frytek lub soczystego schabowego stajesz przed trudnym pytaniem: co teraz z tym olejem? Wylanie go do zlewu to prosta droga do zatkanej kanalizacji i poważnych problemów środowiskowych. Coraz częściej pojawiające się w miastach olejomaty mają pomóc rozwiązać problem recyklingu oleju. Nakreślamy, jak z nich korzystać.

W skrócie:

Na początek zapamiętaj, że zużyty olej kuchenny to nie śmieć, a cenny zasób, który można i trzeba odpowiednio zagospodarować i przetworzyć. Zgodnie z wymogami selekcji odpadów i dbałości o naszą planetę, weź pod uwagę, że tłuszcze nie powinny trafiać do kosza na frakcję zmieszaną. Pisałam już o tym w artykule „Co zrobić z olejem po smażeniu?”:

Co zrobić ze zużytym olejem?

Przypomnę, że najlepszym rozwiązaniem jest oddanie go do specjalnych punktów zbiórki. W wielu miastach znajdziemy Punkty Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, które w skrócie określane są jako PSZOK-i. Właśnie w tym miejscach przyjmują tego typu odpady przelane do słoika. Często również supermarkety organizują zbiórki zużytego oleju. Poszukaj szczegółowych informacji na stronach internetowych swojej gminy.

Olej po smażeniu w słoiku

Warto wspomnieć, że zostawianie oleju np.: z suszonych pomidorów w słoiku i wyrzucanie go frakcji zmieszanej nie jest do końca właściwym podejściem. Prawidłowo słoik powinien znaleźć się w sekcji szkła, a olej utylizowany oddzielnie. Lepszym podejściem jest wycieranie resztek oleju z patelni ręcznikiem papierowym i wyrzucenie go do odpadów zmieszanych lub papieru. Jednak jeśli jest to całkowite nasączenie ręcznika, to lepiej wrzucić go do bioodpadów, jeśli dana gmina dopuszcza zanieczyszczone papierowe materiały.

Olejomaty – polskie urządzenie ułatwiające recykling

Czym są olejomaty? To coraz popularniejsze w Polsce automaty, do których możemy oddać zużyty olej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do akcji włącza się coraz więcej miast. To wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które zyskuje coraz większe grono zwolenników. Wystarczy zainstalować aplikację na smartfona, odebrać specjalną butelkę z podwójną uszczelką zapobiegającą wylaniu i wydostaniu się nieprzyjemnego zapachu, a następnie gromadzić w niej zużyty olej spożywczy. Oddawane pełne butelki, wymieniane są na puste. Przy tym zbiera się punkty za korzystanie z olejomatu, które wymienia się na nagrody.

Do butelki na olej do olejomatu zbierane są:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • zużyte tłuszcze i oleje po smażeniu,

  • oleje z marynowanych produktów spożywczych np.: sardynki, suszone pomidory, szprotki,

  • margaryna i masło,

  • zepsute i przeterminowane oleje spożywcze.

Do recyklingu nie nadają się i nie są zbierane oleje mineralne, silnikowe i smarowe. Inne płyny i chemikalia, majonezy, sosy i dressingi. A także resztki tłustego jedzenia i inne odpady.

Pamiętaj, że odpowiedzialne postępowanie ze zużytym olejem to nie tylko kwestia przestrzegania przepisów prawnych, ale przede wszystkim troski o nasze środowisko i miejską infrastrukturę. Dzięki temu tłuszcz już nie zatka kanalizacji, tworząc zbędny wydatek podczas usuwania usterki. Sprawdź, czy w twojej okolicy już działają takie urządzenia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni