W skrócie:
Na początek zapamiętaj, że zużyty olej kuchenny to nie śmieć, a cenny zasób, który można i trzeba odpowiednio zagospodarować i przetworzyć. Zgodnie z wymogami selekcji odpadów i dbałości o naszą planetę, weź pod uwagę, że tłuszcze nie powinny trafiać do kosza na frakcję zmieszaną. Pisałam już o tym w artykule „Co zrobić z olejem po smażeniu?”:
Co zrobić ze zużytym olejem?
Przypomnę, że najlepszym rozwiązaniem jest oddanie go do specjalnych punktów zbiórki. W wielu miastach znajdziemy Punkty Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, które w skrócie określane są jako PSZOK-i. Właśnie w tym miejscach przyjmują tego typu odpady przelane do słoika. Często również supermarkety organizują zbiórki zużytego oleju. Poszukaj szczegółowych informacji na stronach internetowych swojej gminy.
Olej po smażeniu w słoiku
Warto wspomnieć, że zostawianie oleju np.: z suszonych pomidorów w słoiku i wyrzucanie go frakcji zmieszanej nie jest do końca właściwym podejściem. Prawidłowo słoik powinien znaleźć się w sekcji szkła, a olej utylizowany oddzielnie. Lepszym podejściem jest wycieranie resztek oleju z patelni ręcznikiem papierowym i wyrzucenie go do odpadów zmieszanych lub papieru. Jednak jeśli jest to całkowite nasączenie ręcznika, to lepiej wrzucić go do bioodpadów, jeśli dana gmina dopuszcza zanieczyszczone papierowe materiały.
Olejomaty – polskie urządzenie ułatwiające recykling
Czym są olejomaty? To coraz popularniejsze w Polsce automaty, do których możemy oddać zużyty olej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do akcji włącza się coraz więcej miast. To wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które zyskuje coraz większe grono zwolenników. Wystarczy zainstalować aplikację na smartfona, odebrać specjalną butelkę z podwójną uszczelką zapobiegającą wylaniu i wydostaniu się nieprzyjemnego zapachu, a następnie gromadzić w niej zużyty olej spożywczy. Oddawane pełne butelki, wymieniane są na puste. Przy tym zbiera się punkty za korzystanie z olejomatu, które wymienia się na nagrody.
Do butelki na olej do olejomatu zbierane są:
Kulinaria

zużyte tłuszcze i oleje po smażeniu,
oleje z marynowanych produktów spożywczych np.: sardynki, suszone pomidory, szprotki,
margaryna i masło,
zepsute i przeterminowane oleje spożywcze.
Do recyklingu nie nadają się i nie są zbierane oleje mineralne, silnikowe i smarowe. Inne płyny i chemikalia, majonezy, sosy i dressingi. A także resztki tłustego jedzenia i inne odpady.
Pamiętaj, że odpowiedzialne postępowanie ze zużytym olejem to nie tylko kwestia przestrzegania przepisów prawnych, ale przede wszystkim troski o nasze środowisko i miejską infrastrukturę. Dzięki temu tłuszcz już nie zatka kanalizacji, tworząc zbędny wydatek podczas usuwania usterki. Sprawdź, czy w twojej okolicy już działają takie urządzenia.