Mistrzowski łosoś gravlax urozmaici wieczerzę wigilijną. Przepis na gravlax z łososia na Boże Narodzenie. Danie zwycięzcy „MasterChef”

Anna Daniluk
Maciej Regulski poleca przepis na gravlax z łososia z burakami. Recepturę przedstawił w swojej książce kucharskiej „Z różnych stron świata”.
Maciej Regulski poleca przepis na gravlax z łososia z burakami. Recepturę przedstawił w swojej książce kucharskiej „Z różnych stron świata”. Artur Rogalski/materiały prasowe wydawnictwa Słowne
Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji programu „MasterChef”, przedstawia przepis na wyjątkowe danie rybne z łososia. Marynowane w wódce kawałki ryby doprawiane są kminkiem. Z tym przepisem Wigilia będzie oryginalna, a goście zapamiętają ją na długo. Zobacz sposób na domowy gravlax z łososia z książki kucharskiej „Z różnych stron świata” Macieja Regulskiego opublikowanej przez wydawnictwo Słowne.

W skrócie

Gravlax to skandynawskie danie przygotowane z marynowanego łososia. Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji „MasterChef”, proponuje danie w buraczanej wersji. Ten przepis zachęca do eksperymentowania w kuchni poprzez marynowanie ryby w soli. Zobacz przepis na gravlax z łososia z dodatkiem buraków.

Łosoś gravlax – przepis z burakami

Składniki:

  • 500 g łososia w jednym kawałku,
  • 200 g startego obranego buraka,
  • 140 g soli kamiennej, niejodowanej,
  • 70 g cukru,
  • 3 łyżki wódki,
  • 2 łyżeczki kminku całego,
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 2 łyżeczki kolendry całej.

Zobacz także: Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis dla całej rodziny

Jak zrobić łosoś w stylu gravlax?

Przygotowanie:

  1. Łososia myjemy i dokładnie suszymy, w dużej misce mieszamy pozostałe składniki.
  2. Mięso łososia (nie skórę) posypujemy dokładnie przygotowaną mieszanką.
  3. Przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy go w lodówce przez 48 godzin.
  4. Następnie przemywamy łososia z przypraw i odstawiamy do lodówki na kolejną noc.
  5. Następnego dnia gravlax z łososia w burakach jest gotowy do spożycia, serwujemy go na kawałku chleba z kwaśną śmietaną lub jako składnik sałatki.

Przepisy wigilijne Macieja Regulskiego

W rozdziale „Moja Wigilia” Maciej Regulski zaprezentował nowoczesne podejście do tradycyjnych dań wigilijnych. Wśród nich znajduje się przepis na zupę grzybową z makaronem i azjatyckimi grzybami shiitake, apetyczny sernik z makiem na spodzie z kruchych ciasteczek oraz karpia z rodzynkami. Z pewnością te dania wprowadzą różnorodność na świątecznym stole.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne przepisy z rybami ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni