W skrócie
Gravlax to skandynawskie danie przygotowane z marynowanego łososia. Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji „MasterChef”, proponuje danie w buraczanej wersji. Ten przepis zachęca do eksperymentowania w kuchni poprzez marynowanie ryby w soli. Zobacz przepis na gravlax z łososia z dodatkiem buraków.
Łosoś gravlax – przepis z burakami
Składniki:
- 500 g łososia w jednym kawałku,
- 200 g startego obranego buraka,
- 140 g soli kamiennej, niejodowanej,
- 70 g cukru,
- 3 łyżki wódki,
- 2 łyżeczki kminku całego,
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach,
- 2 łyżeczki kolendry całej.
Zobacz także: Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis dla całej rodziny
Jak zrobić łosoś w stylu gravlax?
Przygotowanie:
- Łososia myjemy i dokładnie suszymy, w dużej misce mieszamy pozostałe składniki.
- Mięso łososia (nie skórę) posypujemy dokładnie przygotowaną mieszanką.
- Przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy go w lodówce przez 48 godzin.
- Następnie przemywamy łososia z przypraw i odstawiamy do lodówki na kolejną noc.
- Następnego dnia gravlax z łososia w burakach jest gotowy do spożycia, serwujemy go na kawałku chleba z kwaśną śmietaną lub jako składnik sałatki.
Sprawdź także: Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia. Kluczowy składnik możesz mieć w kuchennej szafce
Przepisy wigilijne Macieja Regulskiego
W rozdziale „Moja Wigilia” Maciej Regulski zaprezentował nowoczesne podejście do tradycyjnych dań wigilijnych. Wśród nich znajduje się przepis na zupę grzybową z makaronem i azjatyckimi grzybami shiitake, apetyczny sernik z makiem na spodzie z kruchych ciasteczek oraz karpia z rodzynkami. Z pewnością te dania wprowadzą różnorodność na świątecznym stole.
Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne przepisy z rybami ze Strony Kuchni:
- Panierowany karp w bułce tartej. Poznaj tradycyjny przepis na Wigilię
- Niezawodny karp w galarecie siostry Anastazji. Poznaj przepis znanej zakonnicy
- Zupa rybna z karpia Kuby Tomaszczyka. Przepis na świąteczną moczkę na Boże Narodzenie
- Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę w soli