Świąteczny sernik z makiem Macieja Regulskiego. Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie zachwyci gości. Ciasto na Wigilię „MasterChefa”

Anna Daniluk
Sernik z makiem to znakomity przepis na ciasto na Boże Narodzenie zaproponowane przez Macieja Regulskiego, zwycięzcę 10. edycji kulinarnego show „MasterChef”.
Sernik z makiem to znakomity przepis na ciasto na Boże Narodzenie zaproponowane przez Macieja Regulskiego, zwycięzcę 10. edycji kulinarnego show „MasterChef”. Artur Rogalski/materiały prasowe wydawnictwa Słowne
Maciej Regulski w książce „Z różnych stron świata” pokazał swoją interpretację przepisów na świąteczne dania. Jednym z proponowanych ciast na Wigilię jest sernik z makiem. Deser ma delikatną konsystencję i wyrazisty smak. Zobacz przepis na sernik z makiem i ciasteczkowym spodem od zwycięzcy 10. edycji kulinarnego show.

W skrócie

Maciej Regulski swoje sprawdzone przepisy na święta zgromadził w rozdziale „Moja Wigilia”. Właśnie w nim pokazał swój patent na zupę grzybową z makaronem i grzybami shiitake, buraczanego gravlaxa i aromatycznego karpia z rodzynkami Reni. W tym przepisie ryba jest doprawiona sosem sojowym, pieczarkami i czosnkiem. Maciej Regulski w książce „Z różnych stron świata” podzielił się też przepisem na sernik z makiem. Sprawdź, jak upiec sernik z makiem na spodzie z kruchych ciasteczek.

Sernik z makiem – przepis z kruszonymi herbatnikami

Liczba porcji: około 12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godzin.

Składniki:
Spód:

  • 160 g herbatników zmielonych w blenderze,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 55 g masła roztopionego.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego,
  • 220 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 500 g maku niebieskiego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Jak zrobić sernik z makiem?

Przygotowanie:

  1. Mak zalewamy wrzątkiem tak, by go przykryć i zostawiamy na 30 minut.
  2. Następnie odsączamy wodę i powtarzamy ten krok jeszcze raz.
  3. Gdy drugi raz namoczyliśmy mak we wrzątku, przekładamy go na sitko i przemywamy wrzącą wodą, po czym odstawiamy do wyschnięcia.
  4. W misce mieszamy wszystkie składniki na spód.
  5. Przygotowaną masą wykładamy spód foremki o średnicy 23 cm.
  6. Używamy dna szklanki, by całość wyrównać.
  7. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.
  8. W dużej misce umieszczamy twaróg i mieszamy go z cukrem, gdy całość będzie dobrze połączona, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka, mieszając, następnie śmietankę i żółtko, ciągle mieszając.
  9. Na koniec wrzucamy sól, mak, skrobię i cukier wanilinowy, mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  10. Do formy ze spodem wlewamy masę serową.
  11. Formę przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.
  12. Dolewamy wrzątku na poziom około wysokości formy z ciastem.
  13. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  14. Zostawiamy sernik w kąpieli wodnej na 45 minut. Wyjmujemy i studzimy go przez noc.

Puszysty sernik z makiem

Delikatna struktura sernika powstaje dzięki użyciu kąpieli wodnej. Takie ciasto wyróżnia się intensywnym smakiem maku spowitym w puszystej konsystencji zmielonego trzykrotnie sera. Ważne, aby ser był półtłusty, gdyż to zadecyduje o jego kremowości po upieczeniu.

Przepisy z makiem

Do świątecznych dań z makiem warto przygotować domową masę makową. Wtedy ma się pewność, że będzie znakomitej jakości, w przeciwieństwie do tych dostępnych w polskich sklepach. A mając własnoręcznie zrobiony mak, można zrobić:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni