W skrócie
Maciej Regulski swoje sprawdzone przepisy na święta zgromadził w rozdziale „Moja Wigilia”. Właśnie w nim pokazał swój patent na zupę grzybową z makaronem i grzybami shiitake, buraczanego gravlaxa i aromatycznego karpia z rodzynkami Reni. W tym przepisie ryba jest doprawiona sosem sojowym, pieczarkami i czosnkiem. Maciej Regulski w książce „Z różnych stron świata” podzielił się też przepisem na sernik z makiem. Sprawdź, jak upiec sernik z makiem na spodzie z kruchych ciasteczek.
Sernik z makiem – przepis z kruszonymi herbatnikami
Liczba porcji: około 12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godzin.
Składniki:
Spód:
- 160 g herbatników zmielonych w blenderze,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 55 g masła roztopionego.
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego,
- 220 g cukru,
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 60 ml śmietanki 30%,
- 500 g maku niebieskiego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Jak zrobić sernik z makiem?
Przygotowanie:
- Mak zalewamy wrzątkiem tak, by go przykryć i zostawiamy na 30 minut.
- Następnie odsączamy wodę i powtarzamy ten krok jeszcze raz.
- Gdy drugi raz namoczyliśmy mak we wrzątku, przekładamy go na sitko i przemywamy wrzącą wodą, po czym odstawiamy do wyschnięcia.
- W misce mieszamy wszystkie składniki na spód.
- Przygotowaną masą wykładamy spód foremki o średnicy 23 cm.
- Używamy dna szklanki, by całość wyrównać.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.
- W dużej misce umieszczamy twaróg i mieszamy go z cukrem, gdy całość będzie dobrze połączona, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka, mieszając, następnie śmietankę i żółtko, ciągle mieszając.
- Na koniec wrzucamy sól, mak, skrobię i cukier wanilinowy, mieszamy do połączenia wszystkich składników.
- Do formy ze spodem wlewamy masę serową.
- Formę przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.
- Dolewamy wrzątku na poziom około wysokości formy z ciastem.
- Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Zostawiamy sernik w kąpieli wodnej na 45 minut. Wyjmujemy i studzimy go przez noc.
Puszysty sernik z makiem
Delikatna struktura sernika powstaje dzięki użyciu kąpieli wodnej. Takie ciasto wyróżnia się intensywnym smakiem maku spowitym w puszystej konsystencji zmielonego trzykrotnie sera. Ważne, aby ser był półtłusty, gdyż to zadecyduje o jego kremowości po upieczeniu.
Przepisy z makiem
Do świątecznych dań z makiem warto przygotować domową masę makową. Wtedy ma się pewność, że będzie znakomitej jakości, w przeciwieństwie do tych dostępnych w polskich sklepach. A mając własnoręcznie zrobiony mak, można zrobić:
- makowiec,
- babeczki z makiem,
- lub tradycyjną kutię.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: