Świąteczny sernik z makiem Macieja Regulskiego. Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie zachwyci gości. Ciasto na Wigilię „MasterChefa”

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sernik z makiem to znakomity przepis na ciasto na Boże Narodzenie zaproponowane przez Macieja Regulskiego, zwycięzcę 10. edycji kulinarnego show „MasterChef”.
Sernik z makiem to znakomity przepis na ciasto na Boże Narodzenie zaproponowane przez Macieja Regulskiego, zwycięzcę 10. edycji kulinarnego show „MasterChef”. Artur Rogalski/materiały prasowe wydawnictwa Słowne
Maciej Regulski w książce „Z różnych stron świata” pokazał swoją interpretację przepisów na świąteczne dania. Jednym z proponowanych ciast na Wigilię jest sernik z makiem. Deser ma delikatną konsystencję i wyrazisty smak. Zobacz przepis na sernik z makiem i ciasteczkowym spodem od zwycięzcy 10. edycji kulinarnego show.

W skrócie

Maciej Regulski swoje sprawdzone przepisy na święta zgromadził w rozdziale „Moja Wigilia”. Właśnie w nim pokazał swój patent na zupę grzybową z makaronem i grzybami shiitake, buraczanego gravlaxa i aromatycznego karpia z rodzynkami Reni. W tym przepisie ryba jest doprawiona sosem sojowym, pieczarkami i czosnkiem. Maciej Regulski w książce „Z różnych stron świata” podzielił się też przepisem na sernik z makiem. Sprawdź, jak upiec sernik z makiem na spodzie z kruchych ciasteczek.

Sernik z makiem – przepis z kruszonymi herbatnikami

Liczba porcji: około 12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godzin.

Składniki:
Spód:

  • 160 g herbatników zmielonych w blenderze,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 55 g masła roztopionego.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego,
  • 220 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 500 g maku niebieskiego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Jak zrobić sernik z makiem?

Przygotowanie:

  1. Mak zalewamy wrzątkiem tak, by go przykryć i zostawiamy na 30 minut.
  2. Następnie odsączamy wodę i powtarzamy ten krok jeszcze raz.
  3. Gdy drugi raz namoczyliśmy mak we wrzątku, przekładamy go na sitko i przemywamy wrzącą wodą, po czym odstawiamy do wyschnięcia.
  4. W misce mieszamy wszystkie składniki na spód.
  5. Przygotowaną masą wykładamy spód foremki o średnicy 23 cm.
  6. Używamy dna szklanki, by całość wyrównać.
  7. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.
  8. W dużej misce umieszczamy twaróg i mieszamy go z cukrem, gdy całość będzie dobrze połączona, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka, mieszając, następnie śmietankę i żółtko, ciągle mieszając.
  9. Na koniec wrzucamy sól, mak, skrobię i cukier wanilinowy, mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  10. Do formy ze spodem wlewamy masę serową.
  11. Formę przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.
  12. Dolewamy wrzątku na poziom około wysokości formy z ciastem.
  13. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  14. Zostawiamy sernik w kąpieli wodnej na 45 minut. Wyjmujemy i studzimy go przez noc.

Puszysty sernik z makiem

Delikatna struktura sernika powstaje dzięki użyciu kąpieli wodnej. Takie ciasto wyróżnia się intensywnym smakiem maku spowitym w puszystej konsystencji zmielonego trzykrotnie sera. Ważne, aby ser był półtłusty, gdyż to zadecyduje o jego kremowości po upieczeniu.

Przepisy z makiem

Do świątecznych dań z makiem warto przygotować domową masę makową. Wtedy ma się pewność, że będzie znakomitej jakości, w przeciwieństwie do tych dostępnych w polskich sklepach. A mając własnoręcznie zrobiony mak, można zrobić:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni