W skrócie
Karp z rodzynkami to danie, które w wielu domach przygotowywane jest w galarecie na bazie rybnego wywaru. Maciej Regulski odważnie zestawił rybę z sosem sojowym, rodzynkami, pieczarkami i rumem. Nie szczędził też hojnej porcji czosnku. Sprawdź przepis na karpia z rodzynkami Reni.
Karp z rodzynkami Reni – przepis na Wigilię
Składniki:
- 1 karp wypatroszony, oczyszczony (w całości),
- 150 ml sosu sojowego,
- 250 g rodzynek,
- około 150 ml rumu,
- około 20 średnich pieczarek,
- natka pietruszki do dekoracji,
- pieprz i sól,
- 3 ząbki czosnku obrane.
Jak zrobić karpia z rodzynkami?
Przygotowanie:
- Karpia przyprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie sojowym przez godzinę.
- Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na godzinę.
- Po tym czasie przekładamy karpia do naczynia żaroodpornego, wnętrze faszerujemy rodzynkami i drobno posiekanym czosnkiem.
- Dodajemy pieczarki w całości, zalewamy całość sosem sojowym.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45–50 minut.
- Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Wigilijne przepisy Macieja Regulskiego
W książce „Z różnych stron świata” Maciej Regulski przybliża czytelnikom, w jaki sposób gotuje na wieczerzę wigilijną. Pośród przepisów na Boże Narodzenie dzieli się przepisami na zupę grzybową z makaronem, sernikiem z makiem i buraczanym gravlaxem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?