Zupa grzybowa z makaronem od Macieja Regulskiego. Przepis na wigilijną zupę z grzybami. MasterChef dodał egzotyczny składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa grzybowa z makaronem Macieja Regulskiego została wzbogacona o orientalne grzyby shiitake.
Zupa grzybowa z makaronem Macieja Regulskiego została wzbogacona o orientalne grzyby shiitake. Artur Rogalski/materiały prasowe Wydawnictwa Słowne
Maciej Regulski z Dąbrowy Górniczej to zwycięzca 10. edycji programu „MasterChef”. Magda Gessler oraz inni jurorzy byli zachwyceni kulinarnym talentem 23-letniego studenta budownictwa. Zwycięzca otrzymał nagrodę w wysokości 100 tysięcy złotych, staż w prestiżowej restauracji oraz możliwość wydania własnej książki kucharskiej. To właśnie z niej pochodzi świąteczny przepis na zupę grzybową z makaronem. Sprawdź receptury nowego MasterChefa!

W skrócie

Maciej Regulski, zwycięzca ostatniej edycji „MasterChefa” uwielbia łączyć niecodzienne smaki i czerpać z wielu kulinarnych tradycji. Stąd w przepisach 23-latka widoczne są nietypowe miksy składników. Jednak najczęściej Maciej Regulski sięga po produkty znane w kuchni azjatyckiej. Zestawia ze sobą tę koreańską, arabską i indyjską. Wypadkową tych inspiracji i poszukiwań jest książka „Z różnych stron świata”, opublikowana przez wydawnictwo Słowne. Książka dostępna jest w księgarniach od 8 grudnia 2021 roku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na Wigilię Macieja Regulskiego

Maciej Regulski i jego książka pełna smaków

„Z różnych stron świata” to zbiór nietuzinkowych przepisów do wykonania w zaciszu własnej kuchni. Przedstawione zostały nam rozdziały dotyczące kuchni Wschodu, gotowania w stylu fusion, hiszpańskich smaków, wariacji na temat kuchni azjatyckiej, domowego fast foodu, deserów. Na koniec zaprezentowano przepisy na przetwory. Wśród nich są takie smakołyki, jak kimchi z ogórka, czosnek z miodem czy też fermentowany napój z ananasa. Są też ciekawe przepisy na świąteczne dania, popularne na naszych wigilijnych stołach. Wśród nich przepis na grzybową z makaronem.

Zupa grzybowa z makaronem - przepis Macieja Regulskiego

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%,

  • garść suszonych podgrzybków,

  • garść suszonych borowików,

  • parę suszonych grzybów shiitake,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • parę gałązek tymianku,

  • 2 liście laurowe,

  • 5 ziarenek ziela angielskiego,

  • 100 ml białego wina,

  • sól i pieprz.

    Wywar warzywny:

  • 1 l wody,

  • 1 pietruszka,

  • 1 cebula,

  • 1 seler,

  • 1 por,

  • 4 ząbki czosnku,

  • makaron do podania,

  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić zupę grzybową z makaronem?

Przygotowanie:

  1. Warzywa na wywar obieramy i kroimy na duże kawałki.
  2. Smażymy je na oleju, aż będą mocno zarumienione, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut.
  3. Następnie całość przecedzamy.
  4. Wywar wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, oprócz śmietanki.
  5. Gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, aż całość lekko się zredukuje.
  6. Grzyby odcedzamy, tymianek i przyprawy wyciągamy (liść laurowy, ziele angielskie).
  7. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do zupy razem ze śmietanką, całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. Serwujemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Przepis MasterChefa na Boże Narodzenie udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne

Zobaczcie inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie