W skrócie
Maciej Regulski, zwycięzca ostatniej edycji „MasterChefa” uwielbia łączyć niecodzienne smaki i czerpać z wielu kulinarnych tradycji. Stąd w przepisach 23-latka widoczne są nietypowe miksy składników. Jednak najczęściej Maciej Regulski sięga po produkty znane w kuchni azjatyckiej. Zestawia ze sobą tę koreańską, arabską i indyjską. Wypadkową tych inspiracji i poszukiwań jest książka „Z różnych stron świata”, opublikowana przez wydawnictwo Słowne. Książka dostępna jest w księgarniach od 8 grudnia 2021 roku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na Wigilię Macieja Regulskiego
Maciej Regulski i jego książka pełna smaków
„Z różnych stron świata” to zbiór nietuzinkowych przepisów do wykonania w zaciszu własnej kuchni. Przedstawione zostały nam rozdziały dotyczące kuchni Wschodu, gotowania w stylu fusion, hiszpańskich smaków, wariacji na temat kuchni azjatyckiej, domowego fast foodu, deserów. Na koniec zaprezentowano przepisy na przetwory. Wśród nich są takie smakołyki, jak kimchi z ogórka, czosnek z miodem czy też fermentowany napój z ananasa. Są też ciekawe przepisy na świąteczne dania, popularne na naszych wigilijnych stołach. Wśród nich przepis na grzybową z makaronem.
Zupa grzybowa z makaronem - przepis Macieja Regulskiego
Składniki:
250 ml śmietanki 30%,
garść suszonych podgrzybków,
garść suszonych borowików,
parę suszonych grzybów shiitake,
2 łyżki sosu sojowego,
parę gałązek tymianku,
2 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
100 ml białego wina,
sól i pieprz.
Wywar warzywny:
1 l wody,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 seler,
1 por,
4 ząbki czosnku,
makaron do podania,
natka pietruszki do dekoracji.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić zupę grzybową z makaronem?
Przygotowanie:
- Warzywa na wywar obieramy i kroimy na duże kawałki.
- Smażymy je na oleju, aż będą mocno zarumienione, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut.
- Następnie całość przecedzamy.
- Wywar wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, oprócz śmietanki.
- Gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, aż całość lekko się zredukuje.
- Grzyby odcedzamy, tymianek i przyprawy wyciągamy (liść laurowy, ziele angielskie).
- Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do zupy razem ze śmietanką, całość przyprawiamy solą i pieprzem.
- Serwujemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Przepis MasterChefa na Boże Narodzenie udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne
Zobaczcie inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?