W skrócie
Kulinarne tradycje bożonarodzeniowe zmieniały się przez dziesięciolecia. W Polsce Wigilia miała i po dziś dzień ma charakter postny, a dopiero Boże Narodzenie było okazją do zjedzenia mięsa. Natomiast w wielu krajach europejskich, np.: w Wielkiej Brytanii, święta były czasem suto zastawionego stołu i czekano na pieczoną szynkę z korzennymi przyprawami.
Ciastko z bakaliami z Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii popularnym deserem na święta Bożego Narodzenia jest mince pie. Kruche ciasto wypełnione jest nadzieniem wykonanym z suszonych owoców, bakalii, pokrojonych w kostkę jabłek, korzennych przypraw, a najczęściej również brandy. W dawniejszych czasach farsz określany mincemeat, poza słodkimi składnikami, zawierał łój wieprzowy, smalec i kawałki mięsa wołowego, wątróbki lub dziczyzny. Sama nazwa nadzienia nawiązuje do mięsnych dodatków.
Pierniczki i śledzie ze Szwecji
W krajach skandynawskich jednym z przysmaków przygotowywanych na święta są pierniczki pepparkakor. W przepisie na te ciastka zamiast miodu wykorzystuje się gęstą ciemną melasę albo ciemny syrop kukurydziany. Ciekawostką jest, że w Szwecji pierniczki przybierają też kształt świnki i noszą nazwę pepparkaksgrisar. Szwedzi zajadają się też śledziami podawanymi na słodko. W smaku danie przypomina nasze śledzie po kaszubsku. Ponadto w Szwecji na Boże Narodzenie króluje pieczona szynka wieprzowa i cielęcina w białym sosie. W skandynawskich krajach pojawia się też szczupak oraz gravlax, czyli danie z łososia.
Wcześniej, w czasie Adwentu, w Szwecji wypieka się bułeczki kardamonowe z okazji dnia Świętej Łucji (13 grudnia). Na Boże Narodzenie wypieka się natomiast cynamonowe bułeczki, które świetnie smakują go gorącej kawy.
Świąteczne polano z Francji
We Francji w okresie Bożego Narodzenia piecze się ciasto Bûche de Noël, czyli bożonarodzeniowe polano. Ciasto swoim wyglądem przypomina pień drzewa. Przygotowywane jest z ciasta czekoladowego i waniliowego i przekłada się je maślanym kremem. Wierzch ciasta ozdabia się polewą czekoladową. Miłośnicy domowych wypieków potrafią puścić wodze fantazji i ozdobić Bûche de Noël lukrem plastycznym w kształcie listków lub dodać bezy w kształcie bezów.
Dorsz w Hiszpanii
W Hiszpanii na bożonarodzeniowym stole najczęściej można spotkać dorsza pod różnymi postaciami. Towarzyszą mu również przystawki z owoców morza, w tym krewetki w sosie. Na stole pojawiają się także hiszpańskie sery z sezonowaną szynką jamon. Wśród zup warto wymienić zupy rybne z małżami, zupę czosnkową i zupę migdałową. Zaś w Katalonii sięga się po bulion mięsny z makaronem galets o kształcie naciętych kolanek.
W okresie świątecznym na Uroczystość Objawienia Pańskiego (6 stycznia) w Hiszpanii i we Francji wypieka się także ciasto galette de rois. Wypiek ma kształt korony nawiązującej do atrybutu Trzech Króli.
Sałatka ziemniaczana w Niemczech
W Niemczech sałatka ziemniaczana jest niezwykle popularna. Tradycyjnej kartoffelsalat nie mogło też zabraknąć na Boże Narodzenie. Ugotowane ziemniaki miesza się z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulą i miesza z sosem wykonanym na bazie majonezu. Gotową sałatkę ziemniaczaną ozdabia się koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.
Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź da...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?