Jak smażyć rybę, żeby nie śmierdziało? Domowe sposoby, które zneutralizują rybi smrodek

Gabriela Fedyk
Dzięki prostym trikom smażenie ryby nie musi już oznaczać długotrwałego, nieprzyjemnego zapachu w kuchni.
Dzięki prostym trikom smażenie ryby nie musi już oznaczać długotrwałego, nieprzyjemnego zapachu w kuchni. Collab Media/Unsplash
Smażona ryba to prawdziwa kulinarna przyjemność – chrupiąca skórka, delikatne wnętrze i bogaty smak. Niestety, często towarzyszy jej coś mniej przyjemnego: intensywny, trudny do usunięcia zapach unoszący się w całym domu. Na szczęście istnieje kilka prostych trików, które pomogą ci zminimalizować ten problem. Dzięki nim smażenie ryby znów stanie się przyjemnością – bez zapachowego efektu ubocznego.

Spis treści

Smażenie ryby to wbrew pozorom wymagająca czynność. Wiele osób rezygnuje z tej zdrowej przyjemności ze względu na… zapach. Dlaczego ryba śmierdzi podczas smażenia? Wszystko przez trimetyloaminę – związek odpowiedzialny za charakterystyczny rybi aromat, który podczas obróbki termicznej tylko się nasila. Ale dobra wiadomość jest taka, że można go w prosty sposób zneutralizować – i to domowymi metodami.

Mleczna sztuczka na zapach ryby

Jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na ograniczenie nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia jest namoczenie ryby w mleku. Wystarczy, że zanurzysz filety w misce z mlekiem na około 5-10 minut przed smażeniem. Enzymy obecne w mleku wiążą trimetyloaminę, dzięki czemu ryba pachnie znacznie łagodniej. Po namoczeniu opłucz rybę, osuszy i przygotuj jak zwykle. Nie bój się – ryba zachowa swój smak, nie nabierze mlecznych nut, a smażenie będzie dużo przyjemniejsze.

Smażenie na papierze do pieczenia

Ten sposób podpatrzyłam u szefa kuchni w jednej z restauracji w Niemczech, w której pracowałam. Brzmi nietypowo? A jednak działa! Na czym to polega? Potrzebujesz papieru do pieczenia, patelni i oleju. Posmaruj patelnię olejem (cienka warstwa jest w zupełności wystarczająca), połóż na niej papier do pieczenia i rozgrzej całość na średnim ogniu. Na tak przygotowanej patelni możesz smażyć rybę. Dzięki tej metodzie ryba nie ma kontaktu z gorącym tłuszczem, dzięki czemu mniej pachnie. Uwaga: patelnia nie powinna być zbyt gorąca. Niestety tej metody nie należy stosować na kuchence gazowej.

Cytryna kontra smażona ryba

Cytryna to naturalny neutralizator zapachów. Przed smażeniem możesz natrzeć nią rybę. Taki zabieg nie tylko zmniejszy aromat podczas obróbki, ale też nada jej świeży posmak. Miej to na uwadze, jeżeli nie chcesz, żeby twoja ryba tak smakowała. Możesz też zastosować inną cytrynową metodę. Zagotuj w garnku wodę z kilkoma plasterkami cytryny. Powstająca para skutecznie zredukuje zapach unoszący się w powietrzu.

Ziemniakiem (albo jabłkiem) w smażoną rybę

Podczas smażenia ryby możesz zastosować prosty trik z ziemniakiem. Podczas smażenia ryby wrzuć na patelnię kilka plastrów ziemniaka. Ziemniak – król polskiej kuchni – oprócz walorów smakowych ma też inne zalety. Jedną z nich jest pochłanianie nieprzyjemnych zapachów. Dzięki temu charakterystyczna woń smażonej ryby staje się znacznie mniej intensywna i nie dominuje w całej kuchni. Możesz też użyć kilku plasterków jabłka, które mają podobne działanie jak ziemniak, a przy tym podkreślają smak ryby, nadając jej delikatnie owocową nutę.

Ocet na zapach smażeniny

Jeśli mimo wszystko w kuchni nadal unosi się intensywny zapach po smażeniu, ratunkiem może woda z octem w rozpylaczu. Rozcieńcz ocet (np. spirytusowy) w proporcji 1:5 z wodą i spryskać nim powietrze w pomieszczeniu. Działa jak naturalny odświeżacz. Kwas octowy neutralizuje zapachy, zamiast je maskować. Trzeba jednak zachować umiar – zbyt duża ilość octu może zdominować powietrze innym, równie nieprzyjemnym aromatem.

Trik z TikToka na smażoną rybę

Jakiś czas temu na TikToku popularność zdobyła sztuczka, która miała zneutralizować zapach smażonej ryby. Jej sekret tkwi… w cynamonie. Choć brzmi to niecodziennie, metoda polega na gotowaniu mieszanki aromatycznych składników obok patelni z rybą. Ma to sprawić, że zapach ryby zostanie przytłumiony przez intensywny aromat przypraw.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak to działa w praktyce? Wystarczy napełnić niewielki garnek wodą do połowy, dodać kilka lasek cynamonu (lub łyżkę mielonego), sok z cytryny oraz odrobinę ekstraktu waniliowego. Taka mieszanka, gotowana na wolnym ogniu, ma uwalniać przyjemny, ciepły zapach, który „konkuruje” z aromatem smażonej ryby. Niektórzy dodają także plasterki cytryny lub świeże zioła.

Warto jednak pamiętać, że ten sposób nie sprawi, że kuchnia całkowicie przestanie pachnieć rybą – zwłaszcza w czasie smażenia. Połączenie rybnego zapachu z cynamonem może być dla niektórych osób zbyt intensywne, dlatego dobrze jest jednocześnie otworzyć okno lub włączyć okap. Gotując aromatyczną mieszankę, trzeba też pilnować, aby nie wykipiała.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni