Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
141 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Schabowe po lubelsku – przepis na niebanalne kotlety schabowe
Na pewno znasz smak klasycznego kotleta schabowego – ale czy próbowałaś wersji po lubelsku? To danie łączy to, co najlepsze: złocistą chrupkość, miękkość mięsa...
Nie męcz się z truskawkami! Tak najłatwiej pozbędziesz się szypułek
Truskawki są pyszne, zdrowe i pachną latem – ale ich obieranie czasami potrafi zepsuć humor. Sok na rękach, czerwone paznokcie i ucięta połowa owocu? Wcale nie...
HIT DNIASmerfetka – bajecznie niebieskie ciasto dla dzieci i dorosłych. Idealne na lato
Smerfetka to ciasto, które wygląda jak z bajki i smakuje równie bajecznie. Warstwy masy serowej, śmietanowej, niebieskiej galaretki i herbatników tworzą pyszny...
Ile wiesz o bobie? Sprawdź się w naszym zielonym quizie. Czy jesteś bobowym mistrzem?
Mały, zielony, pełen białka i witamin – bób to prawdziwy król letniej kuchni. Ale czy wiesz, w jakiej formie można go jeść na surowo? Kiedy najlepiej go zbierać...
Schebab, czyli schab po irańsku z marynatą torsz. Egzotyczny smak w twojej kuchni
Schebab, czyli schab po irańsku, to pomysł na mięso z marynatą inspirowaną daniem kabab torsh z regionu Gilan. To połączenie mięsa, orzechów i kwaśnego soku z...
HIT DNIABałkańskie racuchy na słono. Poznaj przepis na domowe uštipci z chrupiącą skórką
Uštipci to klasyczne bałkańskie racuchy, które skradną twoje serce prostotą i smakiem. Robi się je z kilku składników, a smażone w głębokim tłuszczu stają się...
Popularny napój wycofany ze sklepów. Producent ostrzega: nie otwieraj, nie pij
Znany producent napojów wydał pilny komunikat. Jeden z jego produktów został właśnie wycofany z obrotu z powodu potencjalnego zagrożenia związanego z wtórną...
Truskawkowa chmurka: niebiańsko lekkie ciasto z owocami. Wygląda jak z cukierni!
Nie zdziwię się, że jeżeli na pytanie o to, jakie owoce najbardziej lubisz w cieście, odpowiesz, że są to truskawki. Z truskawek można wyczarować wiele...
Kluski owsiane z płatków – pomysłowy obiad za grosze, który podasz na milion sposobów
Z płatków owsianych przygotujesz nie tylko owsiankę na śniadanie czy chrupiące ciasteczka, ale też miękkie, domowe kluski. To prosty i tani pomysł na obiad,...
Dla smakoszy i mistrzów kalamburów. Kulinarne „ojcowskie” zagadki czekają!
Z okazji Dnia Ojca mamy coś smakowitego – quiz kulinarny z przymrużeniem oka! W każdym pytaniu pojawia się danie, które ma w nazwie „ojca” – dosłownie lub w...