Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
25 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Ciasto jajko sadzone. Spektakularnie wyglądające ciasto na Wielkanoc
Ciasto, które wygląda jak jajko sadzone? Tak! To idealne ciasto na Wielkanoc zrobisz na spodzie z ciasta ucieranego, z białą masą budyniową i morelami, które...
Sałatka z rzeżuchą – wiosenny dodatek na Wielkanoc i nie tylko
W prostocie tkwi siła. Przekonało się o tym wiele z nas, kiedy przy natłoku obowiązków przygotowujemy jeszcze różne dania – szczególnie w okresie świątecznym....
Sernik opada? Wypróbuj nasze wskazówki, a problem przestanie istnieć
Sernik to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Pojawia się na naszych stołach podczas większości świąt, uroczystości czy jako niedzielny...
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku. Pomysł na Wielkanoc i nie tylko
Biała kiełbasa w Wielkanoc to punkt obowiązkowy w niemal każdym polskim domu. Moja ciocia podaje ją nie tylko do żurku, ale też jako pyszny wielkanocny obiad....
Tarta czekoladowa nie tylko dla miłośników czekolady. Rozpływa się w ustach
Tarta czekoladowa to coś, czemu nie oprze się żaden czekoladoholik (i nie tylko). Krucha, kremowa i podwójnie czekoladowa tarta to zniewalająco pyszny deser,...
Przystawka, której nikt się nie oprze. Jajka faszerowane makrelą to smak dzieciństwa
Jajka faszerowane makrelą to prosta i pyszna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale też podczas innych okazji. Pasta z wędzonej...
Prosta metoda na usunięcie mikroplastiku z wody. To proponują naukowcy
Nano- i mikroplastik można znaleźć wszędzie – w wodzie, glebie, powietrzu, a nawet w ludzkim łożysku. Chińscy naukowcy sprawdzili, czy gotowanie wody może pomóc...
9 ciast na rodzinne spotkanie. Wypróbuj sprawdzone przepisy na zachwycające desery
Rodzinne spotkania i święta lubimy osłodzić sobie ciastem. Ale jakie ciasto zrobić, żeby oczarować swoich bliskich? Wybraliśmy dla ciebie 9 najlepszych ciast,...
Rosół kolagenowy. Zupa mocy na zdrowe stawy i piękne włosy
Rosół kolagenowy to bulion z kości, który od pewnego czasu jest bardzo popularny. Choć znany jest od wielu pokoleń, to coraz więcej osób gotuje tę zupę mocy –...
Nie wyrzucaj pestek z cytryny! To prawdziwa skarbnica zdrowia
Cytryna dodawana do wody czy herbaty – wciskana lub w plastrach – zazwyczaj później ląduje w koszu na odpadki. Pestki oddzielamy, odrzucamy bądź zostawiamy na...