Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
177 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Harataniec – smak domowego ciasta jak od babci. Przepis siostry Anastazji
Kruche ciasto, kremowa masa serowa, powidła śliwkowe i lekka pianka z białek – to połączenie, które zawsze się sprawdza. Harataniec siostry Anastazji to...
Zdrowe jelita latem? To proste! Oto 3 przepisy pełne błonnika, roślin i smaków sezonu
Letnie jedzenie nie musi oznaczać fast foodów i wyrzutów sumienia. Te trzy przepisy – stworzone przez lekarkę i szefową kuchni dr Salihę Mahmood-Ahmed – są...
Tureckie naleśniki gözleme w trzech smakach. Ten przepis przeniesie cię do Stambułu
Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i pełne smaku. Gözleme to tureckie naleśniki, które uzależniają od pierwszego kęsa. W naszym przepisie podajemy aż trzy...
Z pozoru skromne, w smaku nie do pobicia! Wypróbuj ciasto Inwalida siostry Anastazji
To ciasto wygląda niepozornie, ale gdy tylko je przekroisz, odkryjesz przepyszne wnętrze: miodowe blaty, aksamitny budyń i jabłka w galaretce. Ciasto Inwalida...
O TYM SIĘ MÓWIMrożony sernik na patyku zrobi furorę! Zanurz go w czekoladzie i włóż do zamrażarki
Lubisz sernik? A może lody? Ten deser łączy oba te światy i tworzy coś absolutnie wyjątkowego. Mrożony sernik na patyku to połączenie kremowej masy serowej,...
Lubisz gyros? Pokochasz też tę zupę. Prosty przepis na obiad pełen smaku
Masz ochotę na coś treściwego i aromatycznego? Zupa gyros to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację. Łączy smak popularnego greckiego dania z prostotą...
PILNEGIS alarmuje: szkodliwy pestycyd w czarnej herbacie znanej marki
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dwoma partiami czarnej herbaty. W produkcie stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu...
Mizeria po szwedzku – banalnie prosta, a robi furorę! Idealna do kotleta i na grilla
Mizeria po szwedzku to lekka, kremowa sałatka ogórkowa z dodatkiem delikatnej cebulki, śmietany i odrobiną octu jabłkowego, która świetnie równoważy smak...
HIT DNIABrownie, które uzależnia: wilgotne, czekoladowe, z truskawkami. Niebo w gębie!
Jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i pełne soczystych truskawek. To brownie przygotujesz szybko, bez wysiłku i bez stresu. Niestety, jest też zła wiadomość:...
HIT DNIAUdka kurczaka pieczone w młodej kapuście. Prosty obiad, który robi się (prawie) sam
Masz ochotę na domowy, pachnący przyprawami obiad, ale nie chcesz długo stać przy garach? Mamy na to idealne rozwiązanie! Udka w młodej kapuście – miękkie,...