Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
185 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Bób po bretońsku. Ten przepis to hit sezonu – zrób raz, pokochasz na zawsze!
Zapomnij na chwilę o klasycznej fasolce po bretońsku – czas na jej letnie, sezonowe wcielenie! Bób po bretońsku to aromatyczne danie jednogarnkowe z bobem,...
O TYM SIĘ MÓWITe piwa mogą być niebezpieczne. Trwa akcja wycofywania ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące aż 25 partii popularnych piw rzemieślniczych. W butelkach może dochodzić do niekontrolowanej...
Tak pysznego obiadu nie zapomnisz! Kotlety po lwowsku zrobisz w 30 minut
Szukasz pomysłu szybki i pożywny obiad, ale nie chcesz znów stać przy garach przez pół dnia? Zrób kotlety po lwowsku, a problem będziesz mieć z głowy. To...
Luksusowe ciasto anielskie siostry Anastazji. Przepis na podwieczorek „na bogato”
Chcesz podać deser, który zrobi wrażenie na gościach? Ciasto anielskie siostry Anastazji nie tylko wygląda elegancko, ale też smakuje jak z najlepszej cukierni....
Domowa konserwa z bakłażanów – aromatyczne warzywa w słoikach na cały rok
Masz ochotę na smak lata w środku zimy? Skorzystaj z tanich warzyw i zrób już teraz domową konserwę z bakłażanów! Ta aromatyczna mieszanka duszonych warzyw w...
Zamiast jagodzianek zrób galette z jagodami. Szybki przepis na sezonowy deser
Spieszmy się korzystać z jagód – sezon tak szybko mija! Galette z jagodami to łatwy, ale efektowny deser. Do jej przygotowania nie potrzebujesz formy do...
Ogórki małosolne jak u babci Anieli – tradycyjny, niezawodny przepis krok po kroku
Szukasz smaku dzieciństwa? Ogórki małosolne według przepisu babci przeniosą cię do kuchni, gdzie w letnie dni dostawałaś kromkę chleba z masłem i świeżo...
Pestycydy i metanol w przyprawach. Carrefour pilnie wycofuje produkty
Popularna sieć handlowa Carrefour wydała komunikat o wycofanych produktach. Tym razem chodzi o przyprawy. Stwierdzono w nich przekroczenie dopuszczalnego...
Jajecznica po francusku – luksusowe śniadanie w 15 minut. Rozpływa się w ustach
Masz ochotę na śniadanie, ale zwykła jajecznica już ci się znudziła? Zrób prostą i elegancją jajecznicę po francusku! Jest delikatna, kremowa i gotowana powoli...
Harataniec – smak domowego ciasta jak od babci. Przepis siostry Anastazji
Kruche ciasto, kremowa masa serowa, powidła śliwkowe i lekka pianka z białek – to połączenie, które zawsze się sprawdza. Harataniec siostry Anastazji to...