Na śniadanie przygotuj sycące jajka po turecku. Apetyczny cilbir to prawdziwy rarytas. Tak przygotowanych mogłeś jeszcze nie jeść

Anna Daniluk
Jajka po turecku to danie składające się z jajek w koszulce, podgrzanego gęstego jogurtu z czosnkiem i polane brązowym masłem. Świetna propozycja na weekendowe śniadanie.
Jajka po turecku to danie składające się z jajek w koszulce, podgrzanego gęstego jogurtu z czosnkiem i polane brązowym masłem. Świetna propozycja na weekendowe śniadanie. Getty Images/StephanieFrey/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co zjeść na śniadanie? Jajka to dobry pomysł i nie musi to być zawsze jajecznica. Proponujemy jajka po turecku, które z powodzeniem urozmaicą codzienne menu. Jajka w koszulkach skąpane są w palonym maśle i podane na gęstym jogurcie. Sprawdź przepis na jajka po turecku z aksamitnym sosem. Do tego dania będziesz wracać.

W skrócie

Zazwyczaj na śniadanie lubimy sięgać po dania z jajek. Najszybciej można zrobić puszysty omlet, lekką jajecznicę albo ugotować jajka na twardo. Jednak wystarczy sięgnąć po orientalne przyprawy, ugotować jajka w koszulce i ułożyć je na gęstym jogurcie, aby cieszyć się smakowitymi jajkami po turecku. Jedyna trudność tkwi w sprawnym ugotowaniu jajek w koszulce bez rozerwania ich delikatnej struktury. Sprawdź nasze porady dotyczące idealnego ugotowania jajek w koszulkach.

Jajka po turecku – przepis z gęstym jogurtem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 5 g płatków suszonej papryczki chili,
  • 10 ml białego octu winnego,
  • 8 jajek,
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić jajka po turecku?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podgrzewaj je do momentu, aż stanie się złoto-brązowe i zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie dodaj do niego suszone płatki chili.
  2. W oddzielnym garnku z wrzątkiem ugotuj jajka w koszulce pojedynczo w wodzie z octem winnym na średnim ogniu. Gotowanie jednego jajka zajmuje około 2-3 minuty.
  3. Gotowe jajka w koszulce wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć delikatnie do miski.
  4. W mniejszym garnku połącz jogurt grecki z posiekanym ząbkami czosnku i solą. Taki sos powoli podgrzewaj, ale nie dopuść do wrzenia.

Sposób podania

Podgrzany sos jogurtowy należy podzielić na cztery miski, na nim ułożyć po dwa jajka w koszulce, polać palonym masłem z chili i ozdobić posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub listków świeżej kolendry. Jajka po turecku świetnie smakują też z masłem doprawionym mielonym kminem rzymskim. Ważnym składnikiem jest też pasta harrisa, która jest mieszanką chili, czosnku, kminku i kolendry. Jajka po turecku podaje się z pitą lub tureckim chlebkiem pide. Domowe jajka po turecku świetnie smakują z grzankami lub chrupiącą kajzerką.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni