Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jajka po turecku to danie składające się z jajek w koszulce, podgrzanego gęstego jogurtu z czosnkiem i polane brązowym masłem. Świetna propozycja na weekendowe śniadanie.
Jajka po turecku to danie składające się z jajek w koszulce, podgrzanego gęstego jogurtu z czosnkiem i polane brązowym masłem. Świetna propozycja na weekendowe śniadanie. Getty Images/StephanieFrey/zdjęcie ilustracyjne
Jajka na śniadanie nie muszą być monotonne. Proponujemy jajka po turecku, które z powodzeniem urozmaicą codzienne menu. Jajka w koszulkach skąpane są w palonym maśle i podane na gęstym jogurcie. Sprawdź przepis na jajka po turecku z aksamitnym sosem.

W skrócie

Zazwyczaj na śniadanie lubimy sięgać po dania z jajek. Najszybciej można zrobić puszysty omlet, lekką jajecznicę albo ugotować jajka na twardo. Jednak wystarczy sięgnąć po orientalne przyprawy, ugotować jajka w koszulce i ułożyć je na gęstym jogurcie, aby cieszyć się smakowitymi jajkami po turecku. Jedyna trudność tkwi w sprawnym ugotowaniu jajek w koszulce bez rozerwania ich delikatnej struktury. Sprawdź nasze porady dotyczące idealnego ugotowania jajek w koszulkach.

Jajka po turecku – przepis z gęstym jogurtem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 5 g płatków suszonej papryczki chili,
  • 10 ml białego octu winnego,
  • 8 jajek,
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić jajka po turecku?

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem należy rozpuścić masło i podgrzewać je do momentu, aż stanie się złoto-brązowe i zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie należy dodać do niego suszone płatki chili.
  2. Następnie w oddzielnym garnku z wrzątkiem należy ugotować jajka w koszulce.
  3. Jajka należy gotować pojedynczo w wodzie z octem winnym na średnim ogniu. Gotowanie jednego jajka zajmuje około 2-3 minuty.
  4. Gotowe jajka w koszulce należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć delikatnie do miski.
  5. W mniejszym garnku należy połączyć jogurt grecki z posiekanym ząbkami czosnku i solą. Taki sos należy powoli podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia.

Sposób podania

Podgrzany sos jogurtowy należy podzielić na cztery miski, na nim ułożyć po dwa jajka w koszulce, polać palonym masłem z chili i ozdobić posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub listków świeżej kolendry. Jajka po turecku świetnie smakują też z masłem doprawionym mielonym kminem rzymskim. Ważnym składnikiem jest też pasta harrisa, która jest mieszanką chili, czosnku, kminku i kolendry. Jajka po turecku podaje się z pitą lub tureckim chlebkiem pide. Domowe jajka po turecku świetnie smakują z grzankami lub chrupiącą kajzerką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie