W skrócie
Ważnym składnikiem sushi jest prawidłowo ugotowany ryż. Mistrzowie sushi przywiązują dużą wagę do rodzaju ryżu, sposobu gotowania i doprawiania go. W Japonii ryż do sushi przyprawia się mirinem, czyli słodkim winem przeznaczonym do gotowania albo aka-zu, czyli dojrzewającym czerwonym octem z wytłoczyn po produkcji sake. Domorośli smakosze sushi mogą dodać do ryżu cukier, sól i ocet ryżowy. Dzięki temu ryż można wykorzystać w wielu wersjach sushi. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym rodzajom sushi.
Zobacz rodzaje sushi
Hosomaki, czyli sushi z rybą
Najpopularniejszymi rodzajami sushi są te przygotowywane z dodatkiem surowej, marynowanej lub wędzonej ryby. Osoby jedzące sushi po raz pierwszy mogą wybrać sushi z wędzonym łososiem. Połączenie oswojonego smaku z ryżem, wodorostami nori, wasabi (japońską odmianą chrzanu) i sosem sojowym z pewnością znajdzie swoich smakoszy. Najpopularniejsza są sushi maki składające się z maksimum 3 składników.
- Hosomaki – to małe rolki sushi nadziane ryżem i innym jednym składnikiem np.:
- Kappa maki – sushi maki z ryżem i ogórkiem,
- Sake maki – sushi maki z ryżem i łososiem,
- Tekka maki – sushi z ryżem i tuńczykiem,
- Ibodai maki – sushi z ryżem i rybą maślaną,
- Uramaki – sushi przygotowane odwrotnie, składniki obtoczone są ryżem, a wodorosty mogą być w środku.
Zobacz także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca blogerka Plate by Kate
Futomaki - sushi z omletem i warzywami
Futomaki to duże, grybe rolki sushi nadziewane pięcioma składnikami na raz. Mistrzowie sushi pieczołowicie zawijają rolki, aby żaden składnik z niego nie wypadł. W futomaki najczęściej znaleźć można dużo warzyw pokrojonych w słupki i omlet (tamagoyaki). W futomaki można też znaleźć suszone krewetki (sakura ebi). Californian-roll – nie jest japońskim przepisem, a wersją amerykańską urumaki – sushi. Ryż na wierzchu rolki często obtaczany jest wędzonym łososiem lub kawałkiem omletu.
Zobacz także: Sajgonki w orientalnym stylu. Przepis na sajgonki z warzywami. Z czym zrobić sajgonki?
Nigiri bez wodorostów
Kolejną odmianą sushi jest nigiri. Ryż formowany jest w podłużny prostokąt, na którym kładzie się kawałki ryby, owoców morza, warzywa lub omlet i podaje z sosem. Ryż nie jest zawijany w nori i formowany w rolki.
Zobacz także: Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania
Jak jeść sushi?
W tzw. susharniach, czyli restauracjach podających sushi rolki podawane są z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi, czyli pastą z japońskiego chrzanu. Ostre przyprawy mają służyć oczyszczeniu kubków smakowych, aby można było delektować się smakiem różnych przykładów japońskiej przekąski. Gdy bierzecie rolkę sushi przy pomocy bambusowych pałeczek, warto pamiętać o niemoczeniu ryżu. W przeciwnym razie sushi może się rozlecieć.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Takie sushi nie ma sobie równych. Poznaj domowy przysmak z pieczonym łososiem
- Ta sałatka idealnie się sprawdzi dla niezapowiedzianych gości. Zrobisz ją w kwadrans
- Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątek. Przepis na wyrafinowany obiad
- Polka z Okinawy poleca przysmaki kuchni japońskiej. Sprawdź przepis
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?