Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sushi nie musi być tylko rolką z surową rybą i ryżem zawiniętym w płat wodorostu nori.
Sushi nie musi być tylko rolką z surową rybą i ryżem zawiniętym w płat wodorostu nori. 123rf.com/rido
Bary i restauracje serwujące sushi na dobre rozgościły się w Polsce. Wiele osób sięga po nie, aby skosztować egzotycznego przysmaku. Szczególnie połączenie ryżu, wodorostów i surowej ryby pobudza wyobraźnię poszukiwaczy kulinarnych wrażeń. Przyjrzeliśmy się, jakie rodzaje sushi można przygotować, inspirując się japońską kuchnią.

W skrócie

Ważnym składnikiem sushi jest prawidłowo ugotowany ryż. Mistrzowie sushi przywiązują dużą wagę do rodzaju ryżu, sposobu gotowania i doprawiania go. W Japonii ryż do sushi przyprawia się mirinem, czyli słodkim winem przeznaczonym do gotowania albo aka-zu, czyli dojrzewającym czerwonym octem z wytłoczyn po produkcji sake. Domorośli smakosze sushi mogą dodać do ryżu cukier, sól i ocet ryżowy. Dzięki temu ryż można wykorzystać w wielu wersjach sushi. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym rodzajom sushi.

Zobacz rodzaje sushi

Hosomaki, czyli sushi z rybą

Najpopularniejszymi rodzajami sushi są te przygotowywane z dodatkiem surowej, marynowanej lub wędzonej ryby. Osoby jedzące sushi po raz pierwszy mogą wybrać sushi z wędzonym łososiem. Połączenie oswojonego smaku z ryżem, wodorostami nori, wasabi (japońską odmianą chrzanu) i sosem sojowym z pewnością znajdzie swoich smakoszy. Najpopularniejsza są sushi maki składające się z maksimum 3 składników.

  • Hosomaki – to małe rolki sushi nadziane ryżem i innym jednym składnikiem np.:
  • Kappa maki – sushi maki z ryżem i ogórkiem,
  • Sake maki – sushi maki z ryżem i łososiem,
  • Tekka maki – sushi z ryżem i tuńczykiem,
  • Ibodai maki – sushi z ryżem i rybą maślaną,
  • Uramaki – sushi przygotowane odwrotnie, składniki obtoczone są ryżem, a wodorosty mogą być w środku.

Zobacz także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca blogerka Plate by Kate

Futomaki - sushi z omletem i warzywami

Futomaki to duże, grybe rolki sushi nadziewane pięcioma składnikami na raz. Mistrzowie sushi pieczołowicie zawijają rolki, aby żaden składnik z niego nie wypadł. W futomaki najczęściej znaleźć można dużo warzyw pokrojonych w słupki i omlet (tamagoyaki). W futomaki można też znaleźć suszone krewetki (sakura ebi). Californian-roll – nie jest japońskim przepisem, a wersją amerykańską urumaki – sushi. Ryż na wierzchu rolki często obtaczany jest wędzonym łososiem lub kawałkiem omletu.

Nigiri bez wodorostów

Kolejną odmianą sushi jest nigiri. Ryż formowany jest w podłużny prostokąt, na którym kładzie się kawałki ryby, owoców morza, warzywa lub omlet i podaje z sosem. Ryż nie jest zawijany w nori i formowany w rolki.

Zobacz także: Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania

Jak jeść sushi?

W tzw. susharniach, czyli restauracjach podających sushi rolki podawane są z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi, czyli pastą z japońskiego chrzanu. Ostre przyprawy mają służyć oczyszczeniu kubków smakowych, aby można było delektować się smakiem różnych przykładów japońskiej przekąski. Gdy bierzecie rolkę sushi przy pomocy bambusowych pałeczek, warto pamiętać o niemoczeniu ryżu. W przeciwnym razie sushi może się rozlecieć.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

19,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka zielona 7.6075.4

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Trollo
Srrałem tam!

Dlatego ryż tak się klei.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie