Puszyste bułeczki bao na parze. Poznaj przepis z kuchni chińskiej. Fenomenalne danie dla poszukiwaczy wyjątkowych dań

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Bułeczki bao przyrządza się tradycyjnie w bambusowym koszyczku do gotowania na parze.
Bułeczki bao przyrządza się tradycyjnie w bambusowym koszyczku do gotowania na parze. 123rf.com/vittavat/zdjęcie ilustracyjne
Bułeczki bao znane także jako baozi wykonane są z ciasta drożdżowego przyrządzanego na parze. Puszyste i miękkie bułeczki nadziewane są różnorodnymi nadzieniami. Najpopularniejszym jest szarpana wieprzowina lub pasta z czerwonej fasoli. Zobacz przepis na lekkie bułeczki bao na pożywny obiad lub kolację.

W skrócie

Bułeczki bao to danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Słowo baozi oznacza po chińsku „pakować” i odnosi się do rozmaitych farszy wkładanych do parowanych bułeczek. Poza szarpaną wieprzowiną do ciasta na bao wkłada się posiekane warzywa, zmielonym mięsem z bulionem lub ryżem z mięsem. Zobacz przepis na podstawowe bułeczki bao na imprezę w azjatyckim stylu.

Bułeczki bao – przepis na obiad

Liczba porcji: 18 sztuk.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 1 godzina + 3 godziny wyrastania ciasta.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 g cukru pudru,
  • 5 g drożdży instant,
  • 50 ml mleka,
  • 210 ml ciepłej wody,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 10 ml octu ryżowego,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jak zrobić bułeczki bao?

Przygotowanie:

  1. Do szerokiej miski należy przesiać mąkę pszenną, cukier puder i szczyptę soli.
  2. Następnie suszone drożdże trzeba rozpuścić w łyżce ciepłej wody wraz ze szczyptą cukru pudru.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie rozpuszczonych drożdży do miski z mąką pszenną, cukrem pudrem i solą.
  4. Następnie należy dodać pozostałe składniki, czyli mleko, olej rzepakowy, ocet ryżowy i 200 ml wody.
  5. Wszystkie składniki należy połączyć, a następnie przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Całość trzeba zagniatać do momentu uzyskania zwartej struktury. Zajmie to około 15 minut.
  6. Tak przygotowane ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w natłuszczonej misce.
  7. Po tym czasie należy przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, uderzyć w nie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, oprószyć proszkiem do pieczenia i uformować w długi rulon.
  8. Ciasto na bułeczki bao należy pokroić na 3 – 4 cm porcje. Z każdej należy uformować okrągłą bułeczkę.
  9. Następnie każdy kawałek należy rozwałkować na 4 milimetry i przy pomocy pałeczki podzielić ciasto na pół zawijając je do góry. Można też pominąć użycie pałeczki, kładąc w parowarze okrągłe bułki, a po uparowaniu przekroić je na pół.
  10. Każdą bułeczkę należy odstawić do wyrośnięcia na papierze do pieczenia na około godzinę.
  11. Gdy bułki bao podwoją objętość, należy ułożyć partiami na rozgrzanym bambusowym lub metalowym parowniku.
  12. Świetnie sprawdzą się także elektryczne parowary. W każdym przypadku przygotowanie bułeczek bao zajmie około 6 – 8 minut.
  13. Gotową bułeczkę bao można rozerwać na pół dłońmi lub przekroić wkładając do środka wybrany farsz.

Sprawdź także jak zrobić szarpaną wieprzowinę z jabłkiem:

Czym nadziewać bułeczki bao?

Domowe bułeczki bao znakomicie smakują z marynowanymi warzywami lub kaczką przygotowaną podobnie jak szarpana wieprzowina. W kuchni chińskiej popularne są także bułeczki bao z gotowanym kurczakiem i wypełnione esencjonalnym bulionem. Do bułeczek można także użyć koreańskie kimchi albo pieczone warzywa. Bułeczki bao będą także świetnie smakować z sosem sojowym wymieszanym z białym sezamem.

Mamy nadzieję, że zachęcimy was do ugotowania posiłku zainspirowanego kuchnią azjatycką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Stefan
zwykłe, nadziewane, wielkopolskie kluchy na parze