W skrócie
Zupa instant po raz pierwszy pojawiła się w 1948 roku i przywędrowała z Chin do Japonii. W sklepach po raz pierwszy zupa instant pojawiła się w latach 50. XX wieku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wtedy była produkowana na masową skalę. Na cześć wprowadzenia zupki chińskiej do sprzedaży 25 sierpnia 1958 roku, corocznie obchodzi się Światowy Dzień Zupy Błyskawicznej.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ciekawostki dotyczące zupki chińskiej
Sałatka z zupek chińskich to dla wielu osób obowiązkowa przystawka do podawania w czasie imprezy rodzinnej. Głównym składnikiem takiej sałatki jest błyskawiczny makaron. Niekiedy dodaje się mu smaku przez wykorzystanie mieszanki przyprawowej dołączonej do opakowania i zalania mniejszą ilością wody. Potrzebną tylko do „ugotowania” makaronu.
Sałatka z zupek chińskich - przepis na domową przekąskę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?
Przygotowanie:
- Makaron z zupek chińskich należy włożyć do miski i zalać wodą. Płyn powinien przykryć makaron.
- Wędzonego kurczaka należy pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Kukurydzę w puszce należy odcedzić z płynu na sitku. Paprykę powinno oczyścić się z nasion, a następnie pokroić w kostkę.
- Ogórki konserwowe i świeże należy obrać i pokroić w kostkę.
- Makaron należy odcedzić z nadmiaru wody. Do miski należy dorzucić przygotowane warzywa.
- Sos do sałatki trzeba przygotować z majonezu, jogurtu naturalnego i doprawić świeżo zmielonym pieprzem z odrobiną curry.
- Sałatka z zupek chińskich powinna być odstawiona na minimum 15 minut do lodówki.
Twórca błyskawicznego ramenu
Twórcą błyskawicznego makaronu ramen, był zmarły w 2007 roku, Mamofoku Ando. Po II wojnie światowej za cel postawił sobie wymyślenie łatwo dostępnego makaronu, który był bliższy gustom Japończyków niż chleb dostarczany z Zachodu. W ten sposób producent zup błyskawicznych przyczynił się do upowszechnienia żywności na każdą kieszeń.
Początek zupki chińskiej
Zupa błyskawiczna była unowocześnionym sposobem na przygotowanie tradycyjnej japońskiej zupy ramen. Zgodnie z oryginalnym przepisem trzeba długo gotować esencjonalny bulion i podawać z grubym makaronem pszennym, którego nazwa ramen posłużyła do określenia całego dania. W zupie ramen liczy się uzyskanie głębokiego smaku umami (określanego piątym smakiem).
Smak umami nadają:
- suszone grzyby,
- wodorosty,
- sos rybny,
- sos sojowy,
- pasta miso z fermentowanej soi.
W wersji błyskawicznej korzystano z suszonego bulionu i makaronu. Do niego dodawano suszone warzywa. Porcję zupy instant wystarczyło zalać wodą. Miało to służyć społeczeństwu w czasach, gdy Japończycy stawali się coraz bardziej zapracowani, a nie chcieli rezygnować z jedzenia związanego z ich tradycją kulinarną.
Czy zupki chińskie są zdrowe?
Zupki chińskie nie są polecane do codziennego spożywania. Standardowa zupka instant ma w składzie glutaminian sodu, który odpowiedzialny jest za wzrost ciśnienia krwi. Szczególnie sztuczne barwniki mogą powodować alergie pokarmowe. Zupki chińskie mogą też rozregulowywać pracę jelit oraz powodować bóle głowy i mięśni. Dlatego zupki instant najlepiej traktować jako sporadyczną przekąskę np. na wycieczkach, biwakach i kempingach.
Zobacz także: Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania
Ile kalorii ma zupka chińska?
Zupka chińska w zależności od użytych dodatków może różnić się kalorycznością. Średnia wartość energetyczna w 100 g zupki chińskiej o smaku kurczaka to 70. kalorie. Zupa chińska z makaronem, jajkami, krewetkami lub kurczakiem według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa zawiera 67 kalorii w 100 gramach. Porcja zupki chińskiej (czyli około 400 g) to 300 kalorii. Wartość energetyczna wzrośnie, gdy dodamy do niej kawałki wieprzowiny i ugotowane na półmiękko jajko.
Zobacz w galerii ciekawostki o zupce chińskiej:
Sałatka z zupek chińskich na imprezę. Przepis na szybką prze...
Źródło:
- Instant soup, noodle with egg, shrimp or chicken - USDA
- Soup Through the Ages (The History Of Soup) - Soupmakerguide
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?