Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące krewetki w tempurze to znakomita przekąska w japońskim stylu.
Chrupiące krewetki w tempurze to znakomita przekąska w japońskim stylu. Getty Images/DronG
Krewetki w tempurze to danie pochodzące z Japonii. Krewetki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Tempura to wyjątkowo lekka panierka idealna do owoców morza, która nadaje wyrazistej tekstury. Sekretem dania jest woda gazowana i proszek do pieczenia. Zobacz przepis na krewetki w tempurze.

W skrócie

Chrupiące krewetki w tempurze to intrygujące danie kuchni japońskiej. Najczęściej podawane są jako rodzaj przystawki albo element sushi. Składnikiem panierki jest tempura, czyli połączenie mąki, jajek i wody. Odkryj przepis na krewetki w tempurze.

Krewetki w tempurze – przepis na japońską przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 ml wody gazowanej,
  • 20 ml wina ryżowego,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 20 krewetek,
  • 300 ml oleju do smażenia np.: kokosowego.

Jak zrobić krewetki w tempurze?

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone krewetki należy zamarynować w winie ryżowym i soli. Przez minimum 15 minut.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej do 190° Celsjusza.
  3. Gdy olej się rozgrzewa, należy szybko przygotować gęste ciasto. W tym celu trzeba wymieszać wodę, oba rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia.
  4. Następnie krewetki należy maczać w powstałej tempurze i kłaść do rozgrzanego oleju. Następnie należy smażyć po kolei krewetki z obu stron przez około 3 minuty.
  5. Krewetki w tempurze należy wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i kłaść na ręcznikach papierowych.
  6. Krewetki w tempurze najlepiej smakują podawane natychmiast po usmażeniu.

Sposób podania krewetek

Gotowe danie można podawać w towarzystwie sosu sojowego i posypane białym sezamem. Znakomicie smakują serwowane z ugotowanym ryżem, sałatką ze świeżych warzyw lub z orientalnymi dipami. Krewetki w tempurze smakują znakomicie z listkami posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Jaki sos do krewetek w tempurze?

Szczególnie do krewetek w tempurze pasuje sos teriyaki i ostry sos chili. Krewetki w tempurze można też urozmaicić dodatkiem soku z limonki, cytryny, marynowanym imbirem lub wasabi. Tak przyrządzone krewetki świetnie smakują z sosem sojowym lub z sosem śliwkowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni