Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące krewetki w tempurze to znakomita przekąska w japońskim stylu.
Chrupiące krewetki w tempurze to znakomita przekąska w japońskim stylu. Getty Images/DronG
Krewetki w tempurze to danie pochodzące z Japonii. Krewetki są panierowane i smażone na głębokim oleju. Tempura to wyjątkowo lekka panierka idealna do owoców morza, która nadaje wyrazistej tekstury. Sekretem dania jest woda gazowana i proszek do pieczenia. Zobacz przepis na krewetki w tempurze.

W skrócie

Chrupiące krewetki w tempurze to intrygujące danie kuchni japońskiej. Najczęściej podawane są jako rodzaj przystawki albo element sushi. Składnikiem panierki jest tempura, czyli połączenie mąki, jajek i wody. Odkryj przepis na krewetki w tempurze.

Krewetki w tempurze – przepis na japońską przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 ml wody gazowanej,
  • 20 ml wina ryżowego,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 20 krewetek,
  • 300 ml oleju do smażenia np.: kokosowego.

Jak zrobić krewetki w tempurze?

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone krewetki należy zamarynować w winie ryżowym i soli. Przez minimum 15 minut.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej do 190° Celsjusza.
  3. Gdy olej się rozgrzewa, należy szybko przygotować gęste ciasto. W tym celu trzeba wymieszać wodę, oba rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia.
  4. Następnie krewetki należy maczać w powstałej tempurze i kłaść do rozgrzanego oleju. Następnie należy smażyć po kolei krewetki z obu stron przez około 3 minuty.
  5. Krewetki w tempurze należy wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i kłaść na ręcznikach papierowych.
  6. Krewetki w tempurze najlepiej smakują podawane natychmiast po usmażeniu.

Sposób podania krewetek

Gotowe danie można podawać w towarzystwie sosu sojowego i posypane białym sezamem. Znakomicie smakują serwowane z ugotowanym ryżem, sałatką ze świeżych warzyw lub z orientalnymi dipami. Krewetki w tempurze smakują znakomicie z listkami posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Jaki sos do krewetek w tempurze?

Szczególnie do krewetek w tempurze pasuje sos teriyaki i ostry sos chili. Krewetki w tempurze można też urozmaicić dodatkiem soku z limonki, cytryny, marynowanym imbirem lub wasabi. Tak przyrządzone krewetki świetnie smakują z sosem sojowym lub z sosem śliwkowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie