W skrócie
Istnieje wiele sposobów na zrobienie tantanmen ramen. Mój ulubiony łączy w sobie kilka różnych przepisów, które zaobserwowałam wśród smakoszy ramenu. Uprościłam je, aby bez trudu zrobić je w polskiej kuchni. To danie zrobisz w maksymalnie 20 minut i radzę, nie rezygnować z użycia pasty miso. Ona nadaje daniu wyrazistości. U Wiolety Błazuckiej podpatrzyłam pomysł na kremową bazę z masła orzechowego, która jest ostra dzięki chili i słona przez sos sojowy. Zrób też jajka na miękko marynowane w sosie sojowym. One nadają zupie wyrazistego smaku, a płynne żółtko tworzy obłędne połączenie z kremowym wywarem zabielonym mlekiem. Danie jest szybkie w przygotowaniu, ale wymaga dobrej koordynacji podczas jednoczesnego gotowania i smażenia poszczególnych składników.
Tantanmen ramen – szybkie danie na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 ml mleka lub napoju sojowego,
- 300 ml bulionu warzywnego lub przecedzonego rosołu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 100 g makaronu ramen,
- 1 garść (50 g) szpinaku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 5 g białego sezamu.
Marynowane jajka na miękko:
- 2 jajka,
- 150 ml zimnej wody,
- 60 ml sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- szczypta soli.
Chrupiący kurczak:
- 180 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonego chili.
Baza orzechowa:
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju chilli lub suszonych płatków chili,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Jak zrobić tantanmen ramen?
Sposób przygotowania:
- Wieczorem (dzień przed gotowaniem ramenu) zamarynuj jajka.
- W osolonym wrzątku gotuj jajka przez 3 minuty na miękko.
- Obierz ze skorupek, włóż do słoika i zalej marynatą zrobioną z wody, octu, sosu sojowego i soli.
- Jajka powinny być całkowicie zanurzone i marynowane przez całą noc.
- Jednak najsmaczniejsza są marynowane przez dobę i wyjęte tuż przed podaniem ramenu.
- Następnie przygotuj chrupiącego kurczaka. Ugotowane mięso odciśnij z wody i posiekaj na drobne kawałki.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, i dopraw sosem sojowym z mielonym imbirem.
- Smaż przez 10 minut na średniej mocy palnika, aż kawałki kurczaka staną się chrupiące.
- Wymieszaj składniki na bazę orzechową. Dolej powoli ciepłą wodę, aby uzyskać gęstą, jednolitą pastę.
- W garnku zagotuj bulion z mlekiem lub napojem sojowym.
- Makaron ramen ugotuj w nieosolonej wodzie przez 3 minuty (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu).
- Listki szpinaku krótko zblanszuj na patelni po smażeniu kurczaka.
- Do talerzy włóż 2 łyżki bazy z masła orzechowego, zalej gorącym wywarem i wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron ramen, listki szpinaku, posyp posiekanym szczypiorkiem i połóż podsmażonego kurczaka.
- Na wierzchu ułóż marynowane jajko.
- Domowy tantanmen ramen możesz jeść pałeczkami bambusowymi lub łyżką.
Dodatki do tantanmen ramen
Aromatyczny tantanmen ramen można urozmaicić wieloma składnikami. Weganie i wegetarianie zamiast podsmażonego kurczaka, mogą zjeść smażone na chrupiąco tofu. Wystarczy odcisnąć je z zalewy i drobno posiekać. Następnie trzeba smażyć jak tofu. Autorka kanału Pierogi z kimchi do swojego posiłku dodaje smażoną mieloną wieprzowinę. Takie mięso doprawia egzotycznymi składnikami takimi jak sos ostrygowy i pastę doubanjiang (toban djan). Ponadto dodaje produkty łatwo dostępne w Polsce, czyli czosnek i kawałek świeżego korzenia imbiru.
Mam nadzieję, że to danie zachęci was do poznania tajników kuchni azjatyckiej i eksperymentowania z rodzajami domowego ramenu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?