Makaron ze smażonym tofu i kapustą pak choy. Przepis na postny obiad z tofu. Danie poleca blogerka Plate by Kate

Kasia Nowicka
Szybkie i zdrowe danie inspirowane kuchnią azjatycką.
Szybkie i zdrowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Kasia Nowicka
Obiad bez mięsa, a jednak pełen zaskakujących i azjatyckich smaków. Chrupiące tofu, ostro-słony sos, pasma miękkiego makaronu i chrupkie kawałki kapusty. Smażone tofu z kapustą pak choy to zdrowe, szybkie i proste danie. Wypróbuj przepis od Kasi Nowickiej, autorki bloga Plate by Kate.

W skrócie

Smakuje jak najlepszy azjatycki street food albo danie z azjatyckiej restauracji. Jednak żeby poczuć ten smak, nie musisz szukać biletu lotniczego. Ani przeszukiwać recenzji restauracji. Wystarczy własna kuchnia. Efekt może Was miło zaskoczyć, bo jest równie smakowity. Wystarczy odrobina brawury i dobry, sprawdzony pomysł.

Zapamiętajcie, że smażone tofu robimy szybko. Składnikom po dodaniu ich na patelnię wystarczy minuta, dwie. Mają nabrać chrupkości, lekko zmięknąć ale się nie dusić. Wtedy nasz azjatycki obiad czy kolacja z łatwością przeniesie nas w podróż widelcem po mapie.

Makaron ze smażonym tofu - przepis z kapustą pak choy

Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie 10 minut + czas gotowania 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 120 g suchego makaronu udon,
  • 180-200 g naturalnego tofu,
  • 1 kapusta pak choy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego,
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżka brązowego cukru.

Do podania:

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 30 g orzechów ziemnych posiekanych.

Jak zrobić makaron ze smażonym tofu?

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wypłucz pod bieżącą wodą i odstaw.
  2. W małej misce przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej i wodę.
  3. Tofu odciśnij z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki i oprósz pozostałą skrobią kukurydzianą.
  4. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć tofu i smaż 8-10 minut, często przewracając aż tofu będzie złote.
  5. Przełóż na talerz i dokładnie wytrzyj patelnię.
  6. Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej. Dodaj imbir, czosnek i posiekane chili.
  7. Smaż przez minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  8. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę i smaż, często przerzucając około 2 minut.
  9. Wrzuć na patelnię tofu i wymieszaj. Wlej przygotowany wcześniej sos i ponownie wymieszaj.
  10. Gotuj kolejne 2-3 minuty aż sos stanie się lepki. Dorzuć makaron i wymieszaj.
  11. Rozdziel makaron do talerzy, posyp pokrojonym szczypiorkiem i posiekanymi orzechami ziemnymi.

Przepis dla nowicjuszy

Smażone tofu z kapustą pak choy to przepis, od którego możecie zacząć przygodę z kuchnią azjatycką. Jedyny sekret, którym z chęcią się z Wami podzielę to sposób traktowania tofu. Tofu ma strukturę podobną do gąbki i zawiera sporo wody. Przed gotowaniem trzeba się jej pozbyć, by jej miejsce zajęły marynaty, przyprawy albo sos. Sprawa jest banalnie prosta: otwieramy opakowanie, kroimy tofu na plastry, kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim. Na tofu kładziemy kuchenną deskę do krojenia i obciążamy, np.: średnio ciężką książką. I zostawiamy w spokoju na co najmniej pół godziny, ale lepiej na dłużej.

Czytaj także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu

Odsączone z wody tofu kroimy i oprószamy skrobią kukurydzianą. Tak przygotowane smażymy. W moim przepisie znajdziecie tofu naturalne, które jest bardzo delikatne w smaku i łatwo chłonie przyprawy, sosy i marynaty. Możecie spróbować też tofu wędzonego.

W kuchennej szafce warto mieć skrobię kukurydzianą. Znakomicie zagęszcza sosy i nadaje im połysk. Sprawdzi się też w deserach. Kupcie ją bez trudu w sklepach ze zdrową żywnością albo tych z żywnością azjatycką. Jest też niezawodny internet.

I rzecz ostatnia – kapusta pak choy. Coraz łatwiej dostać ją w marketach, więc warto się rozglądać. W smażonych azjatyckich daniach jest chrupiąca i lekka.

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.