W skrócie
Smakuje jak najlepszy azjatycki street food albo danie z azjatyckiej restauracji. Jednak żeby poczuć ten smak, nie musisz szukać biletu lotniczego. Ani przeszukiwać recenzji restauracji. Wystarczy własna kuchnia. Efekt może Was miło zaskoczyć, bo jest równie smakowity. Wystarczy odrobina brawury i dobry, sprawdzony pomysł.
Zapamiętajcie, że smażone tofu robimy szybko. Składnikom po dodaniu ich na patelnię wystarczy minuta, dwie. Mają nabrać chrupkości, lekko zmięknąć ale się nie dusić. Wtedy nasz azjatycki obiad czy kolacja z łatwością przeniesie nas w podróż widelcem po mapie.
Makaron ze smażonym tofu - przepis z kapustą pak choy
Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie 10 minut + czas gotowania 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 120 g suchego makaronu udon,
- 180-200 g naturalnego tofu,
- 1 kapusta pak choy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego,
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cm kawałek imbiru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Do podania:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 30 g orzechów ziemnych posiekanych.
Jak zrobić makaron ze smażonym tofu?
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wypłucz pod bieżącą wodą i odstaw.
- W małej misce przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej i wodę.
- Tofu odciśnij z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki i oprósz pozostałą skrobią kukurydzianą.
- Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć tofu i smaż 8-10 minut, często przewracając aż tofu będzie złote.
- Przełóż na talerz i dokładnie wytrzyj patelnię.
- Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej. Dodaj imbir, czosnek i posiekane chili.
- Smaż przez minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę i smaż, często przerzucając około 2 minut.
- Wrzuć na patelnię tofu i wymieszaj. Wlej przygotowany wcześniej sos i ponownie wymieszaj.
- Gotuj kolejne 2-3 minuty aż sos stanie się lepki. Dorzuć makaron i wymieszaj.
- Rozdziel makaron do talerzy, posyp pokrojonym szczypiorkiem i posiekanymi orzechami ziemnymi.
Przepis dla nowicjuszy
Smażone tofu z kapustą pak choy to przepis, od którego możecie zacząć przygodę z kuchnią azjatycką. Jedyny sekret, którym z chęcią się z Wami podzielę to sposób traktowania tofu. Tofu ma strukturę podobną do gąbki i zawiera sporo wody. Przed gotowaniem trzeba się jej pozbyć, by jej miejsce zajęły marynaty, przyprawy albo sos. Sprawa jest banalnie prosta: otwieramy opakowanie, kroimy tofu na plastry, kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim. Na tofu kładziemy kuchenną deskę do krojenia i obciążamy, np.: średnio ciężką książką. I zostawiamy w spokoju na co najmniej pół godziny, ale lepiej na dłużej.
Czytaj także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu
Odsączone z wody tofu kroimy i oprószamy skrobią kukurydzianą. Tak przygotowane smażymy. W moim przepisie znajdziecie tofu naturalne, które jest bardzo delikatne w smaku i łatwo chłonie przyprawy, sosy i marynaty. Możecie spróbować też tofu wędzonego.
W kuchennej szafce warto mieć skrobię kukurydzianą. Znakomicie zagęszcza sosy i nadaje im połysk. Sprawdzi się też w deserach. Kupcie ją bez trudu w sklepach ze zdrową żywnością albo tych z żywnością azjatycką. Jest też niezawodny internet.
I rzecz ostatnia – kapusta pak choy. Coraz łatwiej dostać ją w marketach, więc warto się rozglądać. W smażonych azjatyckich daniach jest chrupiąca i lekka.
Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Śniadanie bez grama jajka, a smakuje jak jajecznica. Idealne do kromki chleba
- Ramen w domu, czyli przebój Youtube’a na obiad. Wypróbuj przepis na japońskie danie
- Tofu zmieniające życie. Przepis na danie, które przekona sojowych sceptyków
- Tofurnik na walentynki. Przepis na wegański deser. Smakuje tak dobrze jak sernik
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?