Dieta cukrzycowa o niskim indeksie glikemicznym. Przepisy na przekąski z owocami. Porady psychodietetyczki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Psychodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jak łączyć owoce, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Zobacz kilka propozycji na zdrową przekąskę w diecie niskoglikemicznej. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Psychodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jak łączyć owoce, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Zobacz kilka propozycji na zdrową przekąskę w diecie niskoglikemicznej. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Tola Piotrowska/pixabay.com
Udostępnij:
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest rekomendowana m.in. dla cukrzyków, ale nie tylko. Również dla tych, którzy po prostu wybierają posiłki z niską zawartością cukru. Czy w takiej diecie owoce są dozwolone? Oczywiście, że tak! Jednak jeśli dbamy o poziom cukru we krwi, musimy wiedzieć, jak je właściwie spożywać i jak komponować posiłki pod względem indeksu glikemicznego. Doradca żywieniowy i pyschodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jakie owoce można jeść na takiej diecie i podpowiada przepisy na zdrowe przekąski z owocami dla cukrzyków i nie tylko.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym a owoce

Dieta niskoglikemiczna, znana także jako dieta IG lub antycukrzycowa, stosowana jest zarówno ze względów prozdrowotnych, jak i odchudzających. Polega m.in. na dobieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym, który jest miarą szybkości i wielkości zmian stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

IG dzieli żywność na 3 grupy:

  • produkty o niskim IG – ≤55
  • o średnim IG – 56-69
  • o wysokim IG – ≥70

Dieta oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym m.in. zmniejsza ryzyko cukrzycy i sprzyja redukcji masy ciała, dając dłuższe uczucie sytości.

Dieta o niskiej zawartości cukru. Jak prawidłowo jeść owoce?

Jeśli sięgniemy po owoc o wysokim IG, to spowoduje to gwałtowny wzrost cukru we krwi, a następnie szybki jego spadek. Jednak jak zaznacza psychodietetyczka Marta Adamiuk, nie wszystkie owoce mają wysoki indeks glikemiczny i bardzo istotne jest, jak je dobieramy do naszych posiłków.

  • Mniej dojrzałe owoce mają mniejszy indeks glikemiczny. Oznacza to, że wybierając np. banany w sklepie sięgajmy częściej po te mniej dojrzałe.

- W diecie niskoglikemicznej nie jest zalecane, by jeść owoców osobno. To nie jest pełnowartościowy posiłek - podkreśla Marta Adamiuk. I wyjaśnia, że owoce najlepiej łączyć ze źródłem białka i tłuszczu.

Warto pamiętać, że dodając do owocowej przekąski zdrowy tłuszcz opóźniamy proces trawienia, a białko stymuluje wydzielanie hormonów jelitowych i insuliny, co obniża poziom glukozy we krwi.

Owoce o niższym indeksie glikemicznym

Niższy indeks glikemiczny mają m.in.:

  • truskawki,
  • borówki,
  • pomarańcze,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • maliny,
  • porzeczki.

Co ciekawe, będąc na diecie z niską zawartością cukru, warto jeść owoce surowe a gotowane czy pieczone, ponieważ przez obróbkę termiczną nie tylko tracą one cenne wartości odżywcze, ale również są szybciej trawione i podnoszą poziom cukru we krwi. Bardzo ważne jest też to, jak komponujemy posiłki. Wybranie samego jabłka jako przekąski nie jest najlepszą opcją.

Dieta dla cukrzyków i nie tylko

Przepisy na przekąski z owocami

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

Psychodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jak łączyć owoce, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Zobacz kilka propozycji na zdrową przekąskę w diecie niskoglikemicznej. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Dieta cukrzycowa o niskim indeksie glikemicznym. Przepisy na...

  1. Banan z jogurtem i musli

    Umyj i pokrój banana ( wybieraj mało dojrzały owoc). Połącz go z jogurtem naturalnym i posyp musli z orzechami. Warto przygotować domową granolę. Wystarczy płatki owsiane wymieszać z miodem i odrobiną masła, dodać orzechy i podpiec ok. 15 min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Gruszka z serem pleśniowym

    Gruszkę pokrój i połącz z ok. 3 kawałkami ulubionego sera pleśniowego. Możesz dodać ok. 3 sztuki migdałów lub orzechów włoskich.

  3. Truskawki z mixem sałat i serkiem wiejskim

    Mix sałat (np. rukola, roszponka, sałata masłowa) umyj i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj umyte i pokrojone truskawki i serek wiejski. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub domowym winegretem. Opcjonalnie dodaj kilka borówek i garść pestek z dyni.

  4. Gruszka z selerem naciowym, serem i orzechami

    Gruszkę i seler naciowy umyj i pokrój. Posyp serem np. pleśniowym, dodaj kilka orzechów i np. garść rzeżuchy lub posiekanej natki pietruszki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Koktajl z truskawek jogurtu naturalnego i otrębów owsianych

    Truskawki umyj i włóż do blendera. Dodaj jogurt naturalny i łyżeczkę otrębów owsianych. Całość zmiksuj.

  6. Jabłko z orzechami

    Jabłko umyj i pokrój na cząstki. Przegryzaj z np. kilkoma nerkowcami, migdałami lub orzechami włoskimi.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie