W skrócie:
Placki kukurydziane to ciekawy pomysł na śniadanie lub przekąskę. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, Możesz zrobić je w zaledwie kilka minut. Wystarczy zblenderować kukurydze z puszki i połączyć ją z pozostałymi składnikami. Proponowany przeze mnie przepis jest bezglutenowy. W plackach nie ma mąki pszennej, a dodajemy jedynie mąkę kukurydzianą. To bardzo ważne dla osób uczulonych na gluten lub będących na bezglutenowej diecie.
Przepis na placki z mąki kukurydzianej
czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na ok. 15 placuszków
poziom trudności: średni
Składniki:
- 5 łyżek bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- duża puszka kukurydzy ( 300 g),
- mała cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, chili,
- jogurt naturalny,
- ½ łyżeczki przyprawy curry,
- cytryna,
- olej do smażenia.
Zobacz także: Chrupiące placki ziemniaczane. Zobacz najlepszy przepis
Jak przygotować placki z mąki kukurydzianej?
- Kukurydzę odcedź z zalewy i przełóż do wysokiego naczynia.
- Cebulę pokrój i dodaj do kukurydzy. Całość zmiksuj blenderem.
Nasza porada: masę na placki zmiksuj szybko i nie do końca, kilka całych ziarnek kukurydzy doda lepszego smaku i nieco chrupkości. - Do masy dodaj jajko, szczyptę soli, pieprzu i chili oraz mąkę kukurydzianą i wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placki kładź łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przygotuj sos: do miseczki przełóż jogurt, dodaj szczyptę soli i przyprawę curry.
- Placki podawaj z sosem i z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Placki kukurydziane – drugie śniadanie do pracy
Placki z mąki kukurydzianej to pomysł na pyszne śniadanie, które można zabrać do pracy. Wystarczy do lunchboxa, pojemnika na drugie śniadanie, włożyć kilka placków kukurydzianych, połówkę cytryny i pojemniczek z sosem curry. Dodatkowo warto zabrać także porcję warzyw lub owoców, np.:
- garść roszponki,
- kilka listków cykorii,
- kilka pomidorków koktajlowych
- czy jabłko.
Taki posiłek z pewnością nas pożywi.
Zobacz także inne nasze przepisy: