Placki z mąki kukurydzianej, czyli pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę do pracy. Sprawdź prosty przepis

Katarzyna Puczyńska
Placuszki możesz jeść na ciepło lub na zimno, z sosem, skropione cytryną. Smacznego!
Placuszki możesz jeść na ciepło lub na zimno, z sosem, skropione cytryną. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na chrupiące placuszki? Mam dla ciebie niezwodny przepis na placki z mąki kukurydzianej i kukurydzą z puszki. Są bezglutenowe i świetnie smakują np. z sosem curry. To dobry pomysł na śniadanie lub zdrową przekąskę do pracy. Sprawdź i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Placki kukurydziane to ciekawy pomysł na śniadanie lub przekąskę. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, Możesz zrobić je w zaledwie kilka minut. Wystarczy zblenderować kukurydze z puszki i połączyć ją z pozostałymi składnikami. Proponowany przeze mnie przepis jest bezglutenowy. W plackach nie ma mąki pszennej, a dodajemy jedynie mąkę kukurydzianą. To bardzo ważne dla osób uczulonych na gluten lub będących na bezglutenowej diecie.

Przepis na placki z mąki kukurydzianej

czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na ok. 15 placuszków
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 łyżek bezglutenowej mąki kukurydzianej,
  • duża puszka kukurydzy ( 300 g),
  • mała cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, chili,
  • jogurt naturalny,
  • ½ łyżeczki przyprawy curry,
  • cytryna,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować placki z mąki kukurydzianej?

  1. Kukurydzę odcedź z zalewy i przełóż do wysokiego naczynia.
  2. Cebulę pokrój i dodaj do kukurydzy. Całość zmiksuj blenderem.
    Nasza porada: masę na placki zmiksuj szybko i nie do końca, kilka całych ziarnek kukurydzy doda lepszego smaku i nieco chrupkości.
  3. Do masy dodaj jajko, szczyptę soli, pieprzu i chili oraz mąkę kukurydzianą i wymieszaj łyżką.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placki kładź łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Przygotuj sos: do miseczki przełóż jogurt, dodaj szczyptę soli i przyprawę curry.
  7. Placki podawaj z sosem i z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Placki kukurydziane – drugie śniadanie do pracy

Placki z mąki kukurydzianej to pomysł na pyszne śniadanie, które można zabrać do pracy. Wystarczy do lunchboxa, pojemnika na drugie śniadanie, włożyć kilka placków kukurydzianych, połówkę cytryny i pojemniczek z sosem curry. Dodatkowo warto zabrać także porcję warzyw lub owoców, np.:

  • garść roszponki,
  • kilka listków cykorii,
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czy jabłko.

Taki posiłek z pewnością nas pożywi.

Placuszki możesz jeść na ciepło lub na zimno, z sosem, skropione cytryną. Smacznego!

Placki z mąki kukurydzianej, czyli pomysł na pyszne śniadani...

Zobacz także inne nasze przepisy:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni