Na skróty
W ciepłe dni warto sięgnąć po lżejsze dania na obiad czy kolację, pełne warzyw i owoców. Proponuję przepis na pyszną sałatkę z łososiem wędzonym i nektarynkami. To wyrazista sałatka, która nas nasyci, ale nie sprawi wrażenia ciężkości. Zrobisz ją bardzo prosto i szybko. Nieco ostry sos winegret z musztardy francuskiej świetnie komponuje się ze słodką nektarynką. Jeśli nie lubisz czerwonej cebuli, możesz zastąpić ją np. szczypiorkiem.
Zobacz w galerii, jak zrobić sałatkę z łososia i nektarynek.
Przepis na sałatkę z łososiem wędzonym i nektarynkami
czas przygotowania: 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g łososia wędzonego,
- 2 nektarynki,
- 500 g roszponki,
- cebula czerwona,
- 80 g sera feta lub sera bałkańskiego,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej lub musztardy ostrej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z łososiem i nektarynkami?
- Przygotowanie sałatki zacznij od obrania i pokrojenia czerwonej cebuli w piórka. Przełóż je do miseczki i posól dużą szczyptą soli. Odstaw na kilka minut.
- Umyj roszponkę, osusz i rozłóż na dwa duże półmiski lub talerze.
- Nektarynkę umyj, pokrój i rozłóż na roszponkę.
- Łososia pokrój na paseczki i dodaj do sałatki.
- Serek pokrój w kostkę i rozłóż na półmiski.
- Cebulę przełóż na ręcznik papierowy, delikatnie odciśnij i poukładaj na sałatce.
- Na koniec przygotuj sos: musztardę, miód, sok z cytryny oraz olej wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę sosem. Gotowe.
Lekkie sałatki na obiad
W ciepłe dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie potrawy jak pieczone mięsa czy smażone kotlety. Warto wówczas sięgać po przepisy na lekkie dania, które są szybkie i proste do zrobienia.
Możesz zrobić np. bardzo zdrową i pyszną sałatkę z kaszą orkiszową, ogórkiem i pomidorkami suszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Możesz zjeść ją na obiad lub kolację.
Dobrym pomysłem są także sałatki z filetem z kurczaka. Możesz usmażyć mięso w papirusie lub upiec w piekarniku. Wystudzony i pokrojony na kawałki filet sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatki cezar czy warstwowej sałatki gyros.
Pysznie smakuje także sałatka z szynką parmeńską, roszponką i gruszką.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?