Co zrobić z jeżyn w kuchni? Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z jeżyn

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jeżyny to uniwersalne owoce. Nadają się zarówno do mięs, jak i ciast oraz deserów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z jeżynami.
Jeżyny to uniwersalne owoce. Nadają się zarówno do mięs, jak i ciast oraz deserów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z jeżynami. gettyimages.com
Jeżyna w różnych rodzajach Polski określana jest ostrężyną lub ożyną, czasem określana jest też czarną maliną. Sezon na jeżyny rozpoczyna się z końcem lipca i trwa do początku września. Najbardziej okazałe owoce jeżyny pojawiają się w sierpniu. Sprawdź, co można zrobić z jeżyn. Polecamy nasz sprawdzony przepis na sok z jeżyn.

W skrócie

Jeżyny – właściwości zdrowotne

Jeżyny są owocami o różnorodnym zastosowaniu w kuchni. Nie tylko mają intrygujący słodko-kwaśny smak, ale są też źródłem wielu właściwości prozdrowotnych. Same jeżyny są owocami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają około 40 kalorii. Wśród korzystnie wpływających substancji na organizm człowieka wymienia się:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminę B6,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe dania z jeżynami

Co zrobić z jeżyn?

Smak jeżyn to zestawienie kilku znanych smaków. Od aromatu goździków, róż po smak malin wymieszanych z przyprawami korzennymi. Świeże jeżyny są też wyśmienite do podania ze słodkimi bezami. Warto też zrobić dżem z jeżyn i jabłek i przekładać nim domowe naleśniki.

Przygotowując koktajle, sałatki lub konfitury warto łączyć jeżyny z malinami. Widoczne podobieństwo obu owoców sprzyja temu, aby łączyć je ze sobą w formie przekąski. Jeżyny i brzoskwinie można zapiekać pod kruszonką i podawać z gałką lodów waniliowych. Do kruszonki można dodać zmielone migdały, które równoważą kwaśno-ostry smak owoców. Na deser sprawdzi się także rozpuszczona biała czekolada, którą można polać porcję świeżych jeżyn.

Jeżyny do serów

Owoce jeżyn lub konfitura z jeżyn będzie smakować w wyrafinowany sposób połączona z francuskim serem banon. Ta odmiana sera koziego moczona jest w brandy i zawijana w liście jadalnych kasztanów. Drzewny i owocowy smak jeżyn świetnie łączy się z lekko pikantnym smakiem sera. Owoce jeżyn znakomicie podkreślają smak arbuza, jagód i serów pleśniowych w sałatce do dań z grilla. Jeżyny będą także znakomitym składnikiem do zrobienia sosów do mięs np.:

  • kaczki,
  • sarniny
  • i wołowiny.

Jak zrobić sok z jeżyn?

Zrobienie soku z jeżyn jest niezwykle proste. Potrzeba zebrać lub kupić świeże owoce i cukier. Można dodać więcej lub mniej cukru kryształu. Optymalna ilość cukru pokrywa całkowicie owoce.

Przepis na sok z jeżyn
Przygotowanie: 10 minut + 3 dni czekania na puszczenie soku.
Składniki:

  • 1 kg świeżych jeżyn,
  • około 300-400 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce i włóż do 3 litrowego szklanego słoika.
  2. Jeżyny zasyp cukrem kryształem i zakręć.
  3. Jeżyny w słoiku odstaw na 2-3 dni aż owoce zaczną puszczać sok.
  4. Po tym czasie sok z jeżyn można przefiltrować i odcedzić z owoców.
  5. Następnie sok z jeżyn przelewamy do słoików. Można je pasteryzować na zimę.

Kliknij, aby zobaczyć galerię

Jeżyny to uniwersalne owoce. Nadają się zarówno do mięs, jak i ciast oraz deserów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z jeżynami.

Co zrobić z jeżyn w kuchni? Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z jeżyn

Źródło:

  • „Leksykon smaków”, Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann

Pij soki na zdrowie

kup najtaniej

Cecotec

CECOTEC EXTREME TITANIUM 19000 4080 BIAŁY

179,00 zł

kup najtaniej

Teesa

Teesa TSA3233

249,90 zł

kup najtaniej

Domo

BERLINGER HAUS BH-9076 ROSE GOLD

357,13 zł

kup najtaniej

Ariete

Ariete 177/1

579,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

R
Rudy z Budy
Od razu widac ze autorka tego gniota, Daniluk, nie jest z Krakowa bo nazywa te owoce jezynami. W Krakowie nazywamy je ostreznicami.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie