W skrócie
Jeżyny – właściwości zdrowotne
Jeżyny są owocami o różnorodnym zastosowaniu w kuchni. Nie tylko mają intrygujący słodko-kwaśny smak, ale są też źródłem wielu właściwości prozdrowotnych. Same jeżyny są owocami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają około 40 kalorii. Wśród korzystnie wpływających substancji na organizm człowieka wymienia się:
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminę B6,
- fosfor,
- wapń,
- magnez.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe dania z jeżynami
Co zrobić z jeżyn?
Smak jeżyn to zestawienie kilku znanych smaków. Od aromatu goździków, róż po smak malin wymieszanych z przyprawami korzennymi. Świeże jeżyny są też wyśmienite do podania ze słodkimi bezami. Warto też zrobić dżem z jeżyn i jabłek i przekładać nim domowe naleśniki.
Przygotowując koktajle, sałatki lub konfitury warto łączyć jeżyny z malinami. Widoczne podobieństwo obu owoców sprzyja temu, aby łączyć je ze sobą w formie przekąski. Jeżyny i brzoskwinie można zapiekać pod kruszonką i podawać z gałką lodów waniliowych. Do kruszonki można dodać zmielone migdały, które równoważą kwaśno-ostry smak owoców. Na deser sprawdzi się także rozpuszczona biała czekolada, którą można polać porcję świeżych jeżyn.
Jeżyny do serów
Owoce jeżyn lub konfitura z jeżyn będzie smakować w wyrafinowany sposób połączona z francuskim serem banon. Ta odmiana sera koziego moczona jest w brandy i zawijana w liście jadalnych kasztanów. Drzewny i owocowy smak jeżyn świetnie łączy się z lekko pikantnym smakiem sera. Owoce jeżyn znakomicie podkreślają smak arbuza, jagód i serów pleśniowych w sałatce do dań z grilla. Jeżyny będą także znakomitym składnikiem do zrobienia sosów do mięs np.:
- kaczki,
- sarniny
- i wołowiny.
Jak zrobić sok z jeżyn?
Zrobienie soku z jeżyn jest niezwykle proste. Potrzeba zebrać lub kupić świeże owoce i cukier. Można dodać więcej lub mniej cukru kryształu. Optymalna ilość cukru pokrywa całkowicie owoce.
Przepis na sok z jeżyn
Przygotowanie: 10 minut + 3 dni czekania na puszczenie soku.
Składniki:
- 1 kg świeżych jeżyn,
- około 300-400 g cukru.
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie owoce i włóż do 3 litrowego szklanego słoika.
- Jeżyny zasyp cukrem kryształem i zakręć.
- Jeżyny w słoiku odstaw na 2-3 dni aż owoce zaczną puszczać sok.
- Po tym czasie sok z jeżyn można przefiltrować i odcedzić z owoców.
- Następnie sok z jeżyn przelewamy do słoików. Można je pasteryzować na zimę.
Kliknij, aby zobaczyć galerię
Co zrobić z jeżyn w kuchni? Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z jeżyn
Źródło:
- „Leksykon smaków”, Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann
Pij soki na zdrowie
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?