Kakaowe ciasto cukiniowe z kawałkami czekolady. Przepis poleca autorka bloga Plate By Kate. Trudno mu się oprzeć!

Kasia Nowicka
Pyszne, wilgotne ciasto z tartą cukinią i kawałkami czekolady. Zobacz porady, jak je przygotować. Kliknij obrazek, aby zobaczyć galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, wilgotne ciasto z tartą cukinią i kawałkami czekolady. Zobacz porady, jak je przygotować. Kliknij obrazek, aby zobaczyć galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Kasia Nowicka
Ciasto podwójnie czekoladowe - kawałeczki czekolady zatopione w bardzo kakaowym cieście. W dodatku wilgotne i zdecydowanie zdrowsze od klasycznych wypieków. To nasze ulubione czekoladowe ciasto cukiniowe. Zobacz, jak je przygotować i wypróbuj przepis polecany przez blogerkę kulinarną Kasię Nowicką, autorkę Plate By Kate.

W skrócie

Ciasto - petarda. Murzynek, którego uwielbiałam w dzieciństwie i brownie w jednym. Murzynek, bo ciasto jest puszyste i mocno kakaowe, brownie, bo w środku pełno rozpływających się na podniebieniu kawałków czekolady. A czekolada wiadomo – to czyste szczęście zamknięte w małej tabliczce.

Czekoladowe ciasto z cukinii ma tego szczęścia całkiem sporo, ale jest zdecydowanie lżejsze od większości czekoladowych wypieków. Wszystko dzięki cukinii. To warzywo, które w słodkich wypiekach zmienia wszystko: sprawia, że ciasto jest lekkie, przyjemnie wilgotne a ilość masła lub oleju dodawanego do ciasta jest zdecydowanie mniejsza niż w tradycyjnych czekoladowych wypiekach. A to oznacza, że nasz czekoladowy grzech będzie znacznie mniej kaloryczny.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kakaowe ciasto z cukinii

Przepis na kakaowe ciasto cukiniowe z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków pełna szklanka i 2 łyżki,
  • 2 jajka duże,
  • 50 g kakao 8 łyżek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 400 g startej cukinii 2 pełne szklanki,
  • 225 g mąki 1 i 1/2 szklanki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 100 g czekolady deserowej lub kropelek czekoladowych do wypieków.

Sposób przygotowania kakaowego ciasta cukiniowego

  1. Formę do keksu wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej będzie ci wyjąć ciasto z formy).
  2. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekaj na mniej więcej półcentymetrowe kawałki.
  3. W dużej misce ubij masło i cukier na jasną i puszystą masę. Ubijaj dalej i dodawaj po jednym jajku dokładnie miksując.
  4. Dodaj kakao, ekstrakt waniliowy, sól, sodę i proszek do pieczenia i zmiksuj. Dodaj startą cukinię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką tylko do momentu aż w cieście nie pozostaną żadne suche grudki.
  6. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj po raz ostatni.
  7. Przełóż ciasto do blaszki. Piecz 60 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do środka bochenka wyjdzie czysta (chociaż może być na nim trochę roztopionej czekolady z kawałków czekolady).
  8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut, potem wyjmij z foremki i wystudź całkowicie na kratce.
  9. Jeśli chcesz, posyp ciasto cukrem pudrem lub kakao w proszku. Możesz także polać je polewą czekoladową.

W naszej galerii możecie zobaczyć upieczone kakaowe ciasto cukiniowe

Proste ciasto cukiniowe

To nie koniec zalet czekoladowego ciasta cukiniowego - to ciasto równie proste jak cytrynowy chlebek z cukinii z makiem. W kategorii „trudność” dostaje jedną gwiazdkę. Będziecie jednak potrzebować miksera, bo podstawą jest tu masło utarte z cukrem na puszystą pianę.

Bardzo ważne jest także to, jak potraktujecie cukinię: ścieramy ja na grubych oczkach do warzyw i co najważniejsze- nie odciskamy, wtedy warzywo uwolni całą wilgoć w cieście. Po dodaniu cukinii ciasto delikatnie mieszamy łyżką, tak, by nie puściła zbyt dużo soku. Pod żadnym pozorem nie rób tego mikserem.

I ostatnia zaleta czekoladowego ciasta cukiniowego - może mieć wiele wersji. Zwykle używam do ciasta gorzkiej czekolady, ale równie pyszne, choć słodsze jest z czekoladą mleczną. W tej wersji warto zmniejszyć ilość cukru o 20-30 gramów.

Jeszcze ciekawsza jest wersja z białą czekoladą, która pięknie kontrastuje z głęboko czekoladowym ciastem. I tu też warto zmniejszyć nieco ilość cukru. Ciasto w każdej z czekoladowych wersji jest po prostu pyszne.

Pyszne, wilgotne ciasto z tartą cukinią i kawałkami czekolady. Zobacz porady, jak je przygotować. Kliknij obrazek, aby zobaczyć galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Kakaowe ciasto cukiniowe z kawałkami czekolady. Przepis pole...

Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić jej stronę na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.