Przepis na domowe lody w stylu mieszaj i mroź. Zrobisz je z mascarpone i śmietanki. W sezonie dodaję do nich truskawki!

Serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowania domowych lodów.
Serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowania domowych lodów. 123rf/titovstudio/zdjęcie ilustracyjne
Aksamitne lody mascarpone z owocami to idealny, prosty deser na cieplejsze dni. Zrobisz je w kilka minut z paru składników. Wystarczy 5 godzin mrożenia i gotowe! Możesz podać je w pucharku lub rożku waflowym. Sprawdź sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody ze śmietanki i mascarpone.

W skrócie

Późną wiosną i latem chętnie sięgamy po przepisy na domowe lody. Nic dziwnego, bo żeby je zrobić, nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych narzędzi ani trudno dostępnych składników. Niektóre z nich idealnie nadają się do zamrażania i przygotowania lodów. Takim składnikiem jest np. serek mascarpone. Wystarczy połączyć go ze śmietanką, posłodzić i dodać ewentualnie odrobinę wanilii.

Lody z mascarpone wychodzą cudownie kremowe, gęste i bogate w smaku. Możesz też do nich dodać ulubione owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Jeśli chcesz, udekoruj owocami lody z mascarpone albo pokrój owoce wcześniej, dodaj do masy i zamroź razem z lodami. W ten sposób możesz przygotować np. lody truskawkowe z mascarpone. Obie wersje są pyszne. Masę lodową możesz umieścić w małych pojemnikach na lody lub jednym dużym pudełku. Wszystko zależy od twoich preferencji oraz oczywiście rozmiaru zamrażarki.

Domowe lody z mascarpone i owocami — przepis na wyśmienity deser

Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie.
Porcja: ok. 400 g lodów.
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 150 g śmietanki,
  • 1 łyżka cukru lub 3 łyżki syropu klonowego,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • szklanka ulubionych owoców (np. truskawek).

Jak zrobić domowe lody z mascarpone i śmietanki?

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksera włożyłam mascarpone, wlałam śmietankę i zmiksowałam na wolnych obrotach.
  2. Dodałam cukier, wanilię i miksowałam do uzyskania gładkiej masy.
  3. Truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do masy lodowej.
  4. Całość przelałam do pojemników na lody.
  5. Włożyłam lody na całą noc do zamrażarki.
  6. Jeśli chcesz, żeby lody były idealne do nakładania, wyjmij je z zamrażarki po ok. 5 godzinach. Po tym czasie trzeba będzie poczekać, aż trochę się roztopią, żeby je nałożyć.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni