W skrócie
Lucyna Ćwierczakiewiczowa wzbudzała wiele kontrowersji wśród opinii publicznej. Uważano ją za osobę promującą smaczne i gospodarne gotowanie, które świetnie wpisuje się we współczesną potrzebę niemarnowania żywności. Wśród przepisów zawartych w książce „Jedyne praktyczne przepisy” wydanej w 1891 roku znajdują się między innymi konfitury, konfitury suche, czyli owoce w cukrze, konserwy, czyli przysmaki współcześnie znane pod nazwą kompoty, masło i krochmale. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podpowiada, jak zrobić soki i syropy z owoców sezonowych. Między innymi sok berberysowy, sok poziomkowy i sok fiołkowy.
Czytaj także:
Przepis na sok z malin
Liczba porcji: na 1 butelkę.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g malin,
- 400 g cukru,
- 200 ml wody.
Jak zrobić sok z malin?
Przygotowanie:
- Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała zrobić gęsty syrop z wody i cukru. Należy wlać wodę do garnka z grubym dnem i wsypać do niej cukier.
- Następnie do powstałego syropu trzeba wsypać maliny i gotować do momentu, aż owoce się rozpadną i nabiorą odpowiedniej gęstości.
- Następnie powstały sok z malin należy przecedzić przez durszlak lub płócienny worek. Dzięki temu sok będzie gładki i bez pestek.
- Gotowy sok z malin należy odstawić na jeden dzień do słoika i kolejnego dnia przelać do czystych butelek.
Zobacz także: Ciasto malinowe z bezą Kuby Tomaszczyka. Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą na podwieczorek. Ten wypiek jest obłędny
Sok z malin według przepisu z XIX wieku
Lucyna Ćwierczakiewiczowa w tym sposobie poleca przefasować maliny. Jest to dawne określenie na przecieranie przez sito. Czynność miała pomóc uzyskać jednolity sok, bez grudek. Zapisując przepis na sok z malin Lucyny Ćwierczakiewiczowej, warto pamiętać o przeliczaniu dawnych miar i wag na współczesne. Pół funta to w przybliżeniu 1 szklanka, czyli 200 g, a kwarta równa się 1 litrowi. Zamieściliśmy sposób znanej kucharki w pisowni oryginalnej.
Bardzo oszczędny sposób jest następny. Na funt malin wziąć funt cukru, zrobić syrop gęsty, biorąc pół szklanki wody na funt, wrzucić maliny, zagotować kilka razy na mocnym ogniu, dopóki syrop nie dojdzie do właściwej gęstości; wtedy przelać przez gęsty płócienny worek do wazy, a na drugi dzień zlać do bardzo suchych, czystych buteleczek. Gąszcz zaś przefasować, wysmażyć dobrze dodając cukru; ciągle na ogniu mieszając, aby się nie przypalił i używać w miejsce marmolady, do naleśników lub mazurków.
Zastosowanie soku z malin
Sok malinowy jest znakomitym napojem, który można pić jako dodatek do herbaty lub dodawać do deserów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała oszczędny sposób zrobienia soku z malin. Należy pamiętać, że owoce połączone i zagotowane z cukrem stworzą aromatyczny syrop z malin. Pozostałe owoce po odcedzeniu kucharka radziła przesmażyć z cukrem i dodawać do naleśników lub ciast zamiast konfitury. Gwarantujemy, że ta metoda przygotowania soku przyda się na przyszłość. Szczególnie na jesienne wieczory.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Co zrobić z malin? Proponujemy szybkie ciasto na oleju
- Jagodzianki u Magdy Gessler. Tak drogo jeszcze nie było. Piekarz tłumaczy wzrost cen
- Kapusta na kwaśno od Ćwierczakiewiczowej. Zaskocz wszystkich staropolskim przysmakiem
- Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Ćwierczakiewiczowa
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?