Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Prosty przepis na lody bez dodatku jajek, robione bez maszynki do lodów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe z 3 składników. Życzymy smacznego!
Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe z 3 składników. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Lody dla ochłody, szczególnie podczas upałów. Najpopularniejsze są śmietankowe, czekoladowe, a także owocowe. Mamy dla ciebie rewelacyjny przepis na pyszne i naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Co zrobić, by miały wyrazisty smak i kremową konsystencję? Wypróbuj nasz przepis na lody bez maszyny i bez jajek.

Na skróty

Naturalne lody to jest to!

Naturalne lody mogą być znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Sami możemy wybrać, jakie składniki do nich trafią i ile dodamy do nich cukru. Dzięki temu taka przekąska nie tylko orzeźwi nas w upalne dni, ale i nie zakłóci naszej diety.

Tradycyjne lody robi się z dodatkiem jajek, śmietanki i cukru. By szybko uzyskać odpowiednią konsystencję, można pomóc sobie specjalną maszynką do lodów. Nie jest to jednak niezbędne.

Warto sięgać po przepisy na lody owocowe, które można bardzo łatwo i szybko przygotować, bez konieczności użycia maszyny. Wystarczy połączyć zmiksowane owoce z jogurtem naturalnym i zamrozić.

Pyszne lody owocowe zrobimy np. z:

  • truskawek,
  • bananów,
  • brzoskwiń,
  • malin.

Mamy dla ciebie przepis na naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Owoce przed zmiksowaniem warto podpiec w piekarniku. Dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy, będą też miały mniej wody, a skórkę będzie można łatwo zdjęć.

Obrane brzoskwinie wystarczy zmiksować z jogurtem greckim i doprawić do smaku miodem lub cukrem. Masę można przelać do specjalnych pojemniczków na lody na patyku lub po prostu do pojemnika spożywczego. Po około 3 godzinach w zamrażarce można je podawać.

Lodów nie trzeba mieszać w trakcie mrożenia. Można po godzinie rozbić je delikatnie widelcem, ale nie jest to konieczne. By łatwiej się nakładały, wystarczy wyjąć je na ok. 5 minut wcześniej z zamrażalnika.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować naturalne lody jogurtowo-śmietankowe:

Przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Tylko 3 składniki

(porcja dla 6 osób, czas: 20 minut pieczenie brzoskwini, 5 minut przygotowanie lodów, 3 godziny chłodzenie)

Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 400 g jogurtu greckiego lub jogurtu gęstego,
  • cukier puder lub miód do smaku.

Jak zrobić naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe krok po kroku?

  1. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  2. Ułóż brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
  3. Wyjmij brzoskwinie z piekarnik i przestudź.
  4. Obierz każdy owoc ze skórki i przełóż do wysokiego naczynia. Zmiksuj brzoskwinie blenderem.
  5. Dodaj jogurt i ponownie zmiksuj całość przez kilka sekund, aby do połączenia masy.
  6. Dopraw lody cukrem pudrem, sprawdzaj smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru.
  7. Przelej masę do pudełka spożywczego i schowaj do zamrażarki na 3 godziny. Po godzinie możesz je delikatnie przemieszać widelcem (dobrym pomysłem jest także przygotowanie lodów w specjalnych pojemniczkach z patyczkiem).
  8. Wyjmij lody z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem, by łatwiej się nakładały.
Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe z 3 składników. Życzymy smacznego!

Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Prosty przepis na lody ...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

kup najtaniej

Concept

CONCEPT LO7070 SINFONIA

396,00 zł

kup najtaniej

Optimum

OPTIMUM RK-0660

187,00 zł

kup najtaniej

Braun

BRAUN SJ 3100WH

299,00 zł

kup najtaniej

Heinrich'S

Heinrisch'S HPJ 8694

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie