Batat z piekarnika. Pyszna przekąska na kolację lub dodatek do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Idealnie upieczone bataty są kremowe w środku
Idealnie upieczone bataty są kremowe w środku Getty Images/DronG/zdjęcie ilustracyjne
Idealnie upieczone bataty są niemal kremowe w środku. Doskonale smakują posypane gruboziarnistą solą i skropione oliwą, ale można także nadziewać je różnymi farszami. Proste urozmaicenie w postaci pokruszonego, lekko roztopionego sera feta przełamie słodycz batata z piekarnika.

W skrócie

Bataty z piekarnika znajdują się na szczycie mojej listy comfort food, czyli jedzenia poprawiającego samopoczucie. Słodkie, niemal kremowe i sycące – świetnie sprawdzają się zwłaszcza w chłodne dni i wieczory. Pieczone bataty można przygotować na wiele sposobów, zauważyłam jednak, że zaskakująco dobrze komponują się z fetą, dlatego taką wersję chciałabym zaproponować. Batat z piekarnika z fetą i jarmużem, np. w towarzystwie mięsa czy samej sałatki, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Może także stanowić samodzielne danie, np. na kolację.

Bataty z piekarnika – przepis z fetą i jarmużem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 bataty
  • garść liści jarmużu
  • 1 opakowanie sera feta
  • świeży lub suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Jak przygotować bataty z piekarnika?

  1. Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni i wyłożyłam dużą blachę papierem do pieczenia. Możesz także użyć brytfanki lub formy do pieczenia, ale pamiętaj, aby skropić dno oliwą.
  2. Umyte bataty nacięłam wzdłuż do połowy i ułożyłam na blasze. Skropiłam je oliwą i piekłam przez ok. 50 minut. Ten czas może się wydłużyć do godziny, jeśli bataty są duże.
  3. Wyjęłam upieczone bataty i delikatnie rozdrobniłam widelcem ich środek.
  4. Na przygotowane w ten sposób bataty wyłożyłam posiekany jarmuż, posypałam gruboziarnistą solą i ponownie skropiłam oliwą.
  5. Na koniec rozkruszyłam w dłoniach ser feta i posypałam nim bataty.
  6. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam pięć minut, aż ser lekko się rozpuścił.
  7. Na koniec posypałam moje danie świeżym tymiankiem.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera