Batat z piekarnika. Pyszna przekąska na kolację lub dodatek do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Idealnie upieczone bataty są kremowe w środku
Idealnie upieczone bataty są kremowe w środku Getty Images/DronG/zdjęcie ilustracyjne
Idealnie upieczone bataty są niemal kremowe w środku. Doskonale smakują posypane gruboziarnistą solą i skropione oliwą, ale można także nadziewać je różnymi farszami. Proste urozmaicenie w postaci pokruszonego, lekko roztopionego sera feta przełamie słodycz batata z piekarnika.

W skrócie

Bataty z piekarnika znajdują się na szczycie mojej listy comfort food, czyli jedzenia poprawiającego samopoczucie. Słodkie, niemal kremowe i sycące – świetnie sprawdzają się zwłaszcza w chłodne dni i wieczory. Pieczone bataty można przygotować na wiele sposobów, zauważyłam jednak, że zaskakująco dobrze komponują się z fetą, dlatego taką wersję chciałabym zaproponować. Batat z piekarnika z fetą i jarmużem, np. w towarzystwie mięsa czy samej sałatki, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Może także stanowić samodzielne danie, np. na kolację.

Bataty z piekarnika – przepis z fetą i jarmużem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 bataty
  • garść liści jarmużu
  • 1 opakowanie sera feta
  • świeży lub suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Jak przygotować bataty z piekarnika?

  1. Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni i wyłożyłam dużą blachę papierem do pieczenia. Możesz także użyć brytfanki lub formy do pieczenia, ale pamiętaj, aby skropić dno oliwą.
  2. Umyte bataty nacięłam wzdłuż do połowy i ułożyłam na blasze. Skropiłam je oliwą i piekłam przez ok. 50 minut. Ten czas może się wydłużyć do godziny, jeśli bataty są duże.
  3. Wyjęłam upieczone bataty i delikatnie rozdrobniłam widelcem ich środek.
  4. Na przygotowane w ten sposób bataty wyłożyłam posiekany jarmuż, posypałam gruboziarnistą solą i ponownie skropiłam oliwą.
  5. Na koniec rozkruszyłam w dłoniach ser feta i posypałam nim bataty.
  6. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam pięć minut, aż ser lekko się rozpuścił.
  7. Na koniec posypałam moje danie świeżym tymiankiem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni