W skrócie:
Zupa krem z ziemniaków jest tania i prosta do przygotowania. To doskonały sposób, by „przemycić” do naszej diety więcej warzyw. Proponuję doprawić ją śmietanką, która sprawi, że zupa będzie wyjątkowo kremowa. Gładką zupę można wzbogacić chrupiącą, prażoną cebulką oraz domowymi grzankami.
Przepis na zupę krem z ziemniaków
czas przygotowania: 15 minut + 40 minut gotowania
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 l wody lub bulionu,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
dodatki:
- 2 cebule,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 4 kromki jasnego pieczywa,
- posiekana natka pietruszki.
Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku podsmaż cebulę na maśle, dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj jeszcze minutę.
- Wlej wodę lub bulion i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietankę, sól i pieprz.
- Zmiksuj zupę blenderem.
- Przygotuj grzanki: pokrój chleb w kostkę i podsmaż na suchej patelni przez kilka minut, dodaj odrobinę oleju i podsmaż na rumiane grzanki.
- Przygotuj prażoną cebulkę: posiekaj dwie cebule w kostkę, posól i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na rumiano. Przełóż gotową cebulkę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj zupę na ciepło z prażoną cebulką, grzankami i natką pietruszki.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pij zdrowe koktajle
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?