W skrócie
Domową galaretę z kurczaka przyrządza się z dodatkiem zielonego groszku i plastrów marchewki. Użycie jajka na twardo sprawia, że tradycyjna przystawka świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Do zrobienia pysznej wielkanocnej galarety warto sięgnąć po delikatne części mięsa drobiowego. Szczególnie sprawdzają się filety z piersi kurczaka albo udka. Można też użyć kurczaka z rosołu. Jako esencjonalną bazę można użyć bulionu warzywnego z lubczykiem. Zachęcamy, aby dobrać swoje ulubione zioła i przyprawy, aby wzmocnić smak gotowego dania.
Galareta z kurczakiem – przepis na przystawkę
Liczba porcji: na 4-8 sztuk (w zależności od wielkości foremki)
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 6 godzin w lodówce do zastygnięcia
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g ugotowanego fileta z piersi kurczaka lub udka,
- 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 30 g żelatyny w proszku,
- 2 ugotowane marchewki,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- 2 jajka na twardo,
- do smaku: świeżo zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji:
- Kilka gałązek natki pietruszki
Jak zrobić galaretę z kurczaka?
Przygotowanie:
- Na początku należy ugotować kurczaka i rozdrobnić mięso przy pomocy widelca albo pokroić nożem na drobne kawałki.
- Bulion lub rosół trzeba zagotować, odstawić na chwilę do przestudzenia i w gorącym płynie rozpuścić żelatynę.
- Ugotowaną marchewkę należy pokroić w plastry i rozdzielić do foremek np.: miseczek.
- Obok należy ułożyć łyżkę zielonego groszku, kukurydzy konserwowej i plaster jajka ugotowanego na twardo.
- Następnie mięso trzeba włożyć obok warzyw i następnie zalać je bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
- Galaretę z kurczakiem należy wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić je do lodówki do zastygnięcia na całą noc.
- Gotowa galareta z kurczaka znakomicie smakuje podana z plastrami cytryny lub octem jabłkowym.
Kulinaria

Przechowywanie galarety
Tradycyjna galareta z kurczaka to danie, które można przygotować kilka dni wcześniej. Domowa galareta może być przechowywana w lodówce do 5 dni. Galareta drobiowa najlepiej smakuje następnego dnia po wykonaniu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najsmaczniejszy dorsz w galarecie na przystawkę. Przystawka lepsza niż z karpia
- Niezawodny karp w galarecie siostry Anastazji. Poznaj przepis znanej zakonnicy
- Tradycyjna galareta wieprzowa jak u mamy. Ten smak przywodzi dobre wspomnienia
- Soczysty kurczak marynowany w maślance. Przepis na tani obiad dla całej rodziny