Na obiad ugotuj sycącą zupę gyros. Poznaj przepis na szybką zupę pełną warzyw. Zrób ją z kurczakiem, a zachwyty gwarantowane

Rozgrzewająca zupa gyros z kurczakiem i warzywami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rozgrzewająca zupa gyros z kurczakiem i warzywami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lubisz potrawę gyros? Jeśli tak, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Zupa gyros z kurczakiem to aromatyczna, sycąca potrawa, która dzięki odpowiednim przyprawom przypomina znany i lubiany grecki fast food. Dodatkowo jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wypróbuj przepis na zupę gyros.

W skrócie:

Zupa gyros jest bardzo aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. To idealne danie na szybki obiad w zimne dni. Proponuję dodać do zupy pieczarki, kukurydzę i paprykę. Jeśli lubisz ostre smaki, to z powodzeniem możesz dodać także papryczkę chili. Najważniejszym elementem zupy są odpowiednie przyprawy. Warto kupić gotową mieszankę gyros, w której skład wchodzi m.in. kolendra, gorczyca, majeranek, czosnek, pieprz czarny, chili, oregano, tymianek i rozmaryn.

Zobacz zdjęcia w galerii i sprawdź, jak łatwo można zrobić pyszną zupę gyros

Przepis na zupę gyros

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filet kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 150 g kukurydzy w puszce,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1 papryka,
  • 100 ml śmietanki 30 procent,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 750 ml bulionu,
  • 3 łyżki przyprawy gyros,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić zupę gyros?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i pokrój w małą kostkę.
  2. Posyp mięso łyżką przyprawy gyros i polej odrobiną oleju, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  4. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, a paprykę pokrój w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso. Przełóż je do garnka.
  6. Następnie podsmaż na patelni pieczarki, cebulę i paprykę. Dodaj do garnka.
  7. Kukurydze odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych warzyw i kurczaka.
  8. Zalej całość bulionem, dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  9. Pogotuj zupę ok. 5 minut.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Rozgrzewająca zupa gyros z kurczakiem i warzywami. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na obiad ugotuj sycącą zupę gyros. Poznaj przepis na szybką ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni