Wyśmienite risotto z pieczarkami. Prosty przepis na szybki i smaczny obiad bez mięsa. Risotto jest idealnie kremowe i pyszne

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i idealnie kremowe risotto z pieczarkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i idealnie kremowe risotto z pieczarkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad bez mięsa? Proponuję zrobić pyszne risotto z pieczarkami. To proste do przygotowania danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Ryż jest idealnie kremowy, wyrazisty w smaku, a pieczarki apetycznie podsmażone. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na risotto.

W skrócie:

Są takie dni, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie i chcemy jak najszybciej przygotować sobie coś pysznego i ciepłego na obiad. Warto wówczas sięgnąć po przepisy na risotto. To pyszne, kremowe i proste do zrobienia danie z jednej patelni. Proponuję mój sprawdzony przepis na risotto z pieczarkami, doprawione chili i oregano oraz posypane szczypiorkiem i odrobiną sera. Taki obiad nas nasyci i przyjemnie rozgrzeje. W składnikach uwzględniłam białe wino, ponieważ jest ono tradycyjne dodawane do risotto, jednak nie jest ono konieczne, wystarczy je pominąć.

Przepis na risotto z pieczarkami

czas przygotowania: 30 minut
porcja na 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto np. arborio),
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 750 ml bulionu,
  • 30 g masła,
  • ser do posypania np. parmezan, bursztyn,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • odrobina chili lub ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie 100 ml białego wina.

Jak zrobić risotto z pieczarkami?

  1. Pieczarki obierz i pokrój i plasterki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki oraz cebulę i podsmaż.
  3. Wsyp ryż i podsmaż minutę ciągle mieszając (jeśli dodajesz wino, to wlej je teraz na patelnię i poczekaj, aż odparuje).
  4. Wlej pół bulionu i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj resztę bulionu i gotuj dalej. Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być miękki i lekko klejący.
  6. Dopraw danie przyprawami.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotto masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
  8. Danie wyłóż na talerze, posyp je startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Pyszne i idealnie kremowe risotto z pieczarkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienite risotto z pieczarkami. Prosty przepis na szybki i...

Wypróbuj także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni