Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2257 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
W Norwegii króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka wydziału Food Studies na SWPS. Jej książki kulinarne były nagradzane w konkursie Gourmand World...
Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa? Weganin wskazuje powody do zmiany diety
Dieta wegańska to dla wielu osób wciąż ekstremalny sposób odżywiania. „Współcześnie dieta roślinna nie wiąże się z wielkimi wyrzeczeniami” – stwierdza Orestes...
Marcepan do ciast. Przepis na masę z migdałów. Idealny do wypieków
Marcepan to plastyczna masa przygotowywana głównie z migdałów. Najczęściej służy do przekładania pierników, tortów lub do formowania figurek na cieście. Przy...
Najsmaczniejsze zamienniki masła. Przepisy na zastąpienie tłuszczu w kanapce
Ceny masła w sklepach z dnia na dzień pobijają kolejne rekordy. Jednak można zaoszczędzić na maśle, sięgając po pyszne i zdrowe zamienniki. Podpowiadamy, czym...
Zdrowe ciastka owsiane z bananem. Sprawdź przepis bez cukru
Ciastka owsiane z bananem to chrupiąca przekąska do zrobienia z kilku prostych składników. Proponowany przez nas przepis sprawdzi się dla osób, które dbają o...
Domowa vegeta w kuchni. Zobacz przepis na sprawdzoną przyprawę
Przyprawy znane są od wieków. Nadają daniom smaku, koloru i zapachu. Jednak warto je stosować z umiarem. Najwięcej ostrzeżeń na temat wpływu na zdrowie dotyczy...
Lasagne ze szpinakiem na jesienny obiad. Oto przepis na pożywny makaron z piekarnika
Lasagne ze szpinakiem to danie idealne na chłodne dni, gdy potrzebujemy porcji jedzenia na pocieszenie. Potrawa może być robiona z myślą o wegetarianach lub...
Barszcz ukraiński na jesienny obiad. Przepis na zupę od ukraińskiej gospodyni
Polacy często sięgają po dania kuchni ukraińskiej z racji podobieństwa użytych składników i metody przygotowania jedzenia. Zarówno w Ukrainie jak i w Polsce...
Jak zrobić jabłko na szarlotkę? Zobacz przepis na prażone jabłka
Korzenne prażone jabłka to baza do zrobienia wielu smacznych dań. Takie uprażone jabłka można dodawać do ryżu na mleku, makaronu lub wypełnić nimi szarlotkę....
Katarzyna Bosacka gotuje za niecałe 3 złote na osobę. Sprawdź prosty przepis na pesto
Katarzyna Bosacka, popularna promotorka oszczędnego gotowania, podzieliła się przepisem na pesto czerwone dla całej rodziny. Dziennikarka na swoim kanale...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None