Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2261 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka
Tradycyjnie chipsy przygotowuje się z ziemniaków i oleju. Po upieczeniu lub usmażeniu posypuje się je solą i ulubionymi przyprawami. W Internecie króluje sposób...
Krążki cebulowe na imprezę lub do meczu. Przepis na chrupiącą i aromatyczna przekąskę
Krążki cebulowe to znakomita przekąska do spotkania w gronie rodziny i znajomych. Można ją podjadać podczas maratonu filmowego lub oglądania meczu. Za...
Czekoladowe kulki raw z pistacjami dla łasuchów. Przepis na deser bez pieczenia
Czekoladowe kulki raw z pistacjami są bezglutenowe, bez laktozy i bez dodatku białego cukru. Jednak mimo uwzględnienia zdrowych produktów, należy jeść je z...
Żywność w płynie, owady na talerzu i bezmięsne dania gotowe. Ekspertka zdradza trendy
Polacy biorą pod uwagę, że kiedyś będą mogli lub będą musieli spożywać owady, ale się do tego nie kwapią – stwierdza Magdalena Malutko, właścicielka agencji...
Piernikowe kulki czekoladowe na podwieczorek. Banalnie prosty przepis bez pieczenia
Wiele osób podjada ciasto na pierniczki w trakcie przygotowywania ciastek. Z pewnością powodem jest znakomite połączenie miodu, kakao i przypraw korzennych....
Białe czekoladowe kulki z cytryną na podwieczorek. Przepis na szybki deser
Białe kulki czekoladowe wyróżniają się spośród znanych do tej pory deserów. Ich wyjątkowość polega na użyciu białej prażonej czekolady, która otula...
Ekspert obala mit dotyczący wina. Rozmowa o kulturze picia wina w Polsce
Wino może podkreślać smak potraw, może też je uszlachetnić. Kuba Janicki wraz z przyjaciółmi napisał książkę poszerzającą wiedzę na temat wina. Porozmawialiśmy...
Ziemniaki na obiad i kolację. Przepisy na dania z ziemniaków na słodko i na wytrawnie
Ziemniaki to uniwersalne warzywo, które można podawać w różnorodny sposób. Można z nich robić chrupiące pieczone ziemniaki lub smaczne kluski śląskie. Fani...
Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski
Rogale świętomarcińskie związane są z tradycją obchodów 11 listopada, czyli dniem Świętego Marcina. Słynne słodkości z białym makiem tradycyjnie przygotowuje...
Zapiekanka ziemniaczana na tani i szybki obiad. Zobacz, co możesz dodać do przepisu
Zapiekankę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Każdy z nich to prosty sposób na domowe jedzenie. Warto ją zrobić na bazie mleka lub śmietanki. Polecamy...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None