Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2256 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Koktajle z jarmużu na jesień. Przepis na wzmacniający napój
Koktajl z jarmużu to prawdziwy zastrzyk witamin w czasie jesieni i zimy. Sezon na jarmuż przypada od września do listopada. W tym czasie można łączyć jarmuż z...
Chałwa po grecku. Przepis na niesamowity przysmak z semoliny
Chałwa to deser podawany w wielu krajach śródziemnomorskich. Grecka chałwa przygotowywana jest z semoliny z dodatkiem rodzynek i miodu z kwiatu pomarańczy....
Dżem z jabłek do spiżarni. Przepis na aromatyczne przetwory z jabłek na podwieczorek
Apetyczny dżem z jabłek najczęściej ma widoczne kawałki owoców i doprawione są korzennymi przyprawami. Dżem jabłkowy to uniwersalny dodatek, który można podawać...
Horiatiki czyli sałatka z fetą prosto z Grecji. Prosty przepis na pyszna przystawkę
Horiatiki to grecka sałatka wiejska. W Polsce określa się ją często jako sałatkę grecką. Oryginalna sałatka grecka przygotowywana jest z oliwek kalamata, całego...
Rozpoczyna się Restaurant Week 2022. Zobacz, czego warto spróbować podczas festiwalu
Kolejna edycja najsmaczniejszego wydarzenia kulinarnego, Restaurant Week, przebiega pod hasłem akcji Food looks good. W wyjątkowych potrawach można rozsmakować...
Kompot ze śliwek na jesień i zimę. Przepis na rozgrzewający napój na chłodne dni
Kompot ze śliwek to znakomity sposób na uratowanie szybko dojrzewających owoców lub zrobienie pysznego napoju z twardych owoców. Świetnie sprawdza się także...
Musaka na obiad po grecku. Przepis na tradycyjne danie z bakłażana i jagnięciny
Musaka to jedno z dań, które nieodłącznie kojarzą się z Grecją. Ten rodzaj zapiekanki przygotowuje się na bazie mięsa jagnięcego, bakłażanów, pomidorów i sosu...
Kuchnia Grecji odkrywana na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten
- Ateny to historia ludzkości i miejsce spotkań – stwierdza Bartek Kieżun, podróżnik, antropolog kultury, smakosz i autor książek o kuchni krajów...
Sos chiński do ryżu i makaronu. Przepis na szybki obiad dla dużej rodziny
Domowy sos chiński to wyśmienite danie do podawania z ryżem lub makaronem ryżowym. W Polsce najczęściej przygotowuje się go na bazie pomidorów i sosu sojowego....
„Kuchnia polska jest barokowa”. Rozmowa z Michałem Brysiem o gotowaniu z alkoholem
Michał Bryś dał się poznać szerszej publiczności jako prowadzący 6. edycję programu „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” na antenie Polsatu oraz juror polskiej...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None