Aksamitny fondant z czekolady. Przepis na deser rozpływający się w ustach. Fenomen TikToka dla miłośników kakao

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Czekoladowa babeczka z płynnym środkiem znana jest jest pod nazwą czekoladowy fondant. Rozkosznie wypływająca czekolada ze środka to raj dla łasuchów.
Czekoladowa babeczka z płynnym środkiem znana jest jest pod nazwą czekoladowy fondant. Rozkosznie wypływająca czekolada ze środka to raj dla łasuchów. Getty Images/viennetta
Fondant czekoladowy to niezwykle popularny deser. Intensywny smak i aromat kakao współgra z kusząco rozpływającą się czekoladą po przekrojeniu środka babeczki. Angielski TikToker Matt Adlard pokazał przebojowy sposób na zrobienie prostego deseru. Sekretem jest użycie czekoladowej praliny. Zobacz przepis na wyjątkowy deser lava cake.

W skrócie

TikTok to światowy fenomen wśród nastolatków. To właśnie z tej platformy społecznościowej czerpią najwięcej pomysłów, w tym kulinarnych. Matt Adlard na swoim profilu na TikToku przedstawił przepis na fondant czekoladowy, który był odtwarzany przeszło milion razy. Wiedzę na temat gotowania czerpał od swojego ojca David’a Adlarda, szefa kuchni odznaczonego gwiazdką Michelin. Podpowiadamy przepis na kuszący fondant dla smakoszy czekolady.

Fondant czekoladowy – przepis na lava cake

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 70 g białego cukru,
  • 110 g masła,
  • 110 g deserowej czekolady,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 czekoladowe praliny.

Jak zrobić lava cake?

Przygotowanie:

  1. Na początku dwa jajka należy ubić z cukrem do momentu powstania puszystej, jasno-żółtej masy.
  2. Następnie masło należy rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej do powstania błyszczącej jednolitej glazury.
  3. Do ubitych jajek należy powoli wlać roztopioną czekoladę, cały czas mieszając do czasu połączenia składników.
  4. Mąkę pszenną należy przesiać i powoli dodać do masy czekoladowo-jajecznej.
  5. Dwie kokilki należy wysmarować masłem i oprószyć gorzkim kakao.
  6. Foremki należy wypełnić masą czekoladową do połowy, na środku położyć po czekoladowej pralince, a następnie trzeba wypełnić masą czekoladową foremkę do 3/4 wysokości.
  7. Na koniec fondant należy piec przez około 10-12 minut w 200° Celsjusza.

Sposób podania

Deser czekoladowy można podawać oprószony cukrem pudrem z listkiem świeżej mięty. Można także fondant czekoladowy zaserwować z lodami waniliowymi lub stracciatella oraz świeżymi owocami np.: truskawkami, malinami lub wiśniami. Jesienią i zimą znakomicie sprawdzą się owoce z kompotu, konfitura malinowa albo sos przygotowany z mrożonych owoców. Deser czekoladowy można także doprawić szczyptą soli morskiej, która podbije słodki smak.

Fondant a suflet

Suflet czekolady różni się od fondantu brakiem płynnego środka oraz faktem, że do sufletu białka ubijane są na sztywną pianę. Fondant to zwarta czekoladowa babeczka z płynnym środkiem. Ważne jest, aby trzymać się przewidzianego czasu pieczenia. Wtedy po przekrojeniu można uzyskać efekt wyciekającej czekoladowej lawy. Ponadto podczas pieczenia sufletu czekoladowego nie zaleca się otwierania drzwiczek piekarnika, aby deser nie opadł. W przypadku czekoladowego lava cake ta wskazówka nie ma istotnego znaczenia.

W czym upiec deser?

Nie trzeba używać specjalnych foremek do fondant. Mogą to być kokilki do deseru crème brûlée, porcelanowe filiżanki lub kamionkowe kubeczki nadające się do wykorzystania w wysokiej temperaturze. Warto pamiętać o natłuszczeniu i obsypaniu wybranych foremek wysokiej jakości kakao, aby lava cake można było łatwo wyjąć na talerz.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!