Chwyć za koszyczek truskawek i zrób najprostsze babeczki. Upiecz puszyste muffiny z truskawkami i poczuj smak lata. Rozpieść kubki smakowe

Anna Daniluk
Do ciasta na muffiny można dodać posiekane kawałki gorzkiej lub białej czekolady.
Do ciasta na muffiny można dodać posiekane kawałki gorzkiej lub białej czekolady. 123rf.com/soloway/zdjęcie ilustracyjne
Szybkie muffiny z truskawkami to pyszny wypiek do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Domowe muffiny przygotuj szybko i z produktów dostępnych niemal w każdym sklepie spożywczym. Dodatkową chrupkość możecie uzyskać, posypując wierzch płatkami migdałowymi. Zobacz przepis na domowe muffinki z truskawkami.

W skrócie

Puszyste muffiny z truskawkami można wziąć na rodzinny piknik, podawać zamiast ciasta imieninowego albo zjeść w ramach wakacyjnego podwieczorku. Truskawki będą świetnie smakować w towarzystwie szczypty kardamonu albo cynamonu. Po upieczeniu babeczki można ozdobić listkami mięty lub bazylii. Zobacz przepis na proste muffiny z truskawkami dla sezonowych łasuchów.

Muffiny z truskawki – przepis na deser

Liczba porcji: na 10-12 muffinek.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 200 g truskawek,
  • 50 g płatków migdałowych.

Jak zrobić domowe muffiny z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki trzeba umyć i pokroić na ćwiartki. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza.
  2. Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej. Masło należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
  3. Formę na muffiny trzeba wyłożyć papierowymi papilotkami.
  4. Do szerokiej miski trzeba wlać maślankę, przestudzone masło i jajka. Całość trzeba wymieszać przy pomocy metalowej rózgi.
  5. W drugiej misce należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  6. Następnie mokre składniki należy dodać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
  7. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone truskawki. A wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  8. Masę należy przelać do papilotek na 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Dekoracja do muffinek z truskawkami

Puszyste muffinki z truskawkami świetnie wyglądają udekorowane polewą z białej czekolady, albo z ułożonymi na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Można także ozdobić babeczki tradycyjną kruszonką albo przyrządzić wypiek z niespodzianką, czyli babeczki z truskawkami i budyniem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni